Házi dobálós (vödrös) savanyúság receptek titkai

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire savanyúsághoz sok féle zöldség és egy jó felöntő lé kell és gyakorlatilag már fogyasztható is.

házi dobálós svanyúság

Házi dobálós (vödrös) savanyúság titka

A dobálós savanyúságok legfőbb titka a jó minőségű zöldség és az ízes alaplé. Mindig nagy edénybe készítjük. Így nem kell üvegekkel bajlódni (venni tetővel együtt, fertőtleníteni) és pénzt kiadni erre.

Folyamtosan tehetjük hozzá a zöldségeket, ahogy érnek vagy épp fogynak az edényből. Ahogy érik a következő zöldség adag, mehet hozzá mindig az újabb adag. Nem kell tehát megvárni, hogy mindegyik megnőjön, és az eltevés sem olyan macarás, mintha üvegekbe raknánk.

Készíthetjük nagy üvegben vagy 10 literes vödörben is, de akár kis üvegekbe is tehetjük. Ekkor kb. 8-10 napos érés idő után fogyasztható.

A házi vödrös savanyúságok legnagyobb erénye az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti vegyes vágott savanyúság.

A házi vödrös csemegeuborka hatalmas találmány. Pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de nagy vödörrel készül egyszerre, így sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet csemegeuborkánk.

A dobálós savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük.

Adrienn B. Adrienn bedobálós savanyúságnak hívta az általa télire eltett zöldségeket.

Bedobálós savanyúság receptje

Hozzávalók

 • 5 liter víz,
 • 350 g só,
 • 500 g cukor,
 • 1,5 liter 10 %-os ecet,
 • 3 kávéskanál borkén,
 • 1 csomag nátrium benzoát,
 • 1 csomag friss kapor,
 • 2 szál torma,
 • bors,
 • babérlevél,
 • koriandermag,
 • mustármag.

Házi dobálós savanyúság elkészítése

Felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a cukrot, sót, beledobjuk a fűszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Én ekkora edényhez csak a felet csináltam és így is maradt belőle.
A zöldségeknél nem néztem mennyiséget mindenből annyit dobtam bele amennyi itthon volt.

Nagyon köszönjük a receptet és a fotót Adrienn B. Adriennek.

További szuper savanyúság receptek

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

A házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet ropogós csemegeuborkánk.

Egy zsírosabb étel mellé mindig jól esik egy kis saláta vagy savanyúság. Ha előrelátók voltunk és a spájzban ott sorakozik a csalamádé, a csemegeuborka, az ecetes almapaprika, a káposztával töltött paprika, és még sorolhatnám, akkor egyszerűen csak arról kell dönteni, hogy épp melyiket kívánja a család. Összegyűjtöttem, hogy melyek a legjobb savanyúságok télire és természetesen az elkészítésük receptjét is elárulom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük