Gluténmentes máktorta receptje
Gluténmentes máktorta volt az idei születésnapi tortám. Nem feltétlenül a gluténmentessége miatt, sokkal inkább azért, mert gyerekjáték elkészíteni, rendkívül finom és nagyon jól variálható.
Nem, nem az volt az én szülinapi tortám. Sőt a számok még megfordítva sem mutatnák a valóságot. Ez volt az a gluténmentes máktorta, amit először kóstoltam és ennek újragondolásával készült az én tortám.
Gluténmentes máktorta hozzávalói
- 24 dkg darált mák,
- 24 dkg porcukor,
- 6 db tojás,
- 1/2 csomag sütőpor,
- finom házi lekvár tölteléknek,
- joghurt vagy mascarpone a tetejére,
- csoki dara vagy gyümölcs a díszítéshez.
Elkészítése
- 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük,
- a 6 tojás sárgáját felverjük a porcukorral,
- fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos mákot,
- majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét,
- sütőpapírral bélelt tepsiben, vagy torta formában (mint a piskótát) megsütjük,
- vigyázzunk, hogy ne süssük túl keményre, mert akkor a teteje berepedezik,
- a megsült, kihűlt tortát középen kettévágjuk, és megkenjük lekvárral,
- a tetejét tejszínhabbal, mascarponéval vagy joghurttal bevonjuk,
- ízlés szerint csokidarával vagy gyümölcsökkel díszítjük.
Az én tortám vegyes házi lekvár tölteléket kapott, a tetejére görög joghurt (mert ez krémes és sűrű) került, valamint gránát alma biztosította a frissességet.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
+1 Tipp
Bármilyen tejtermék és gyümölcs jól illik a finom mákos tésztához.
sütési időt nem lehetne a receptekhez írni ?gluténmentes máktorta , kókuszos álom is érdekelne /
Köszönöm a kérdést!
A gluténmentes máktortát közepes (160-180 fok) hőfokon kell sütni, kb. 30-35 perc alatt készül el.
A receptek többségénél egyébként oda van írva a sütésii idő is, így pl. a kókuszos álomnál is. „légkeveréses sütőben 150-160 fokon kb. 15-20 percig sütöttem, éppen hogy csak színe legyen,”
Sok sikert és jó étvágyat kívánok: Nagy Jucó