Francia mákos krémes sütemény receptje

Francia mákos krémes süteményt az alábbi mondatokkal ajánlotta olvasónk: „Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek előtt. Nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is. A mézes lapok teszik még finomabbá.” Kedvet kaptam hozzá, ehhez nem fér kétség.

Francia mákos krémes

Francia mákos krémes

„Karácsonyi süti ajánló.
Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek elött nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is 😉 Mézes lapok teszik még finomabbá.
Kicsit munkás, de merem állítani, hogy megéri a fáradtságot! :)” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók

Krémhez:

  • 7 dl tej,
  • 2 csomag főzős vaníliás puding,
  • 3 tojás sárgája,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 35 dkg vaj,
  • 1/2 citrom reszelt héja.

Mézes laphoz:

  • 30 dkg liszt,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 7 dkg puha vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1,5 evőkanál méz,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.

Mákos piskótához:

  • 12 dkg liszt,
  • 1,5 teáskanál sütőpor,
  • 6 tojás,
  • 18 dkg porcukor,
  • csipet só,
  • 1 dl étolaj,
  • 6 evőkanál langyos víz,
  • 10 dkg mák (egészben, nem darálva!),
  • 1/2 citrom reszelt héja

Rétegezéshez:

  • Néhány kanál pikáns lekvár, pl. szilvalekvár. meggy, stb.

Tetejére:

  • egy nagy marék durvára vágott dió,
  • 5 dkg étcsokoládé.

Francia mákos krémes elkészítése

Először a krémet készítettem el, hogy jól le tudjon hűlni, mire felhasználjuk.
Megfőzzük a pudingot a tejben, félretesszük.
A tojások sárgáját egy habüstbe tesszük a cukorral, vaníliás cukorral, gőz fölött habosra keverjük. Kihűtjük, hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a vajat, habosra keverjük, hűtőbe tesszük.
A mézes lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, kétfelé osztjuk. Egyenként vékonyra nyújtjuk és egy nagyobb tepsi hátoldalán megsütjük, célszerű zsírpapírt használni a sütéshez. A méz miatt hamar megsül, kihűtjük, félretesszük.

A mákos piskótához különválasztjuk a tojásokat.
A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat, a vizet és hozzáforgatjuk a felvert habot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos masszához keverjük, végül a mákot is belekeverjük.
Zsírpapíros vagy kikent vajas, lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokon 20 – 25 perc alatt megsütjük, kihűtjük.

Összeállítás

A krémből vegyünk ki 2 evőkanálnyit, tegyük félre.
Az egyik mézes lapot lefektetjük, vékonyan (egy ecsettel) megkenjük lekvárral, a krém felét rákenjük, elsimítjuk rajta. Ráhelyezzük a mákos piskótát, megkenjük vékonyan lekvárral, rákenjük a maradék krémet.
Lefedjük a másik mézes lappal, a félretett krémet a tetejére kenjük.
A gorombára vágott diót egy serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük majd a krém tetejére szórjuk. A csokoládét felolvasztjuk és a dióra csorgatjuk, össze – vissza elosztjuk rajta.

Elkészültünk, a legfinomabb állag eléréséhez, tartsuk hűvös helyen . 1 – 2 nap állás után a mézes lap megpuhul, az ízek összeérnek. A finomság netovábbja felvágásra, fogyasztásra kész. Tetszés szerinti formára vágjuk, szeleteljük fel.

A belefektetett idő és munka megtérül, nagyon finom sütemény….és még szép is 🙂
Jó sütögetést kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük