Francia mákos krémes sütemény receptje

Francia mákos krémes süteményt az alábbi mondatokkal ajánlotta olvasónk: “Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek előtt. Nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is. A mézes lapok teszik még finomabbá.” Kedvet kaptam hozzá, ehhez nem fér kétség.

Francia mákos krémes

Francia mákos krémes

“Karácsonyi süti ajánló.
Ezzel a sütivel lehet villantani a vendégek elött nemcsak mutatós, de legalább annyira finom is 😉 Mézes lapok teszik még finomabbá.
Kicsit munkás, de merem állítani, hogy megéri a fáradtságot! :)” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók

Krémhez:

  • 7 dl tej,
  • 2 csomag főzős vaníliás puding,
  • 3 tojás sárgája,
  • 15 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 35 dkg vaj,
  • 1/2 citrom reszelt héja.

Mézes laphoz:

  • 30 dkg liszt,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 7 dkg puha vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1,5 evőkanál méz,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék.

Mákos piskótához:

  • 12 dkg liszt,
  • 1,5 teáskanál sütőpor,
  • 6 tojás,
  • 18 dkg porcukor,
  • csipet só,
  • 1 dl étolaj,
  • 6 evőkanál langyos víz,
  • 10 dkg mák (egészben, nem darálva!),
  • 1/2 citrom reszelt héja

Rétegezéshez:

  • Néhány kanál pikáns lekvár, pl. szilvalekvár. meggy, stb.

Tetejére:

  • egy nagy marék durvára vágott dió,
  • 5 dkg étcsokoládé.

Francia mákos krémes elkészítése

Először a krémet készítettem el, hogy jól le tudjon hűlni, mire felhasználjuk.
Megfőzzük a pudingot a tejben, félretesszük.
A tojások sárgáját egy habüstbe tesszük a cukorral, vaníliás cukorral, gőz fölött habosra keverjük. Kihűtjük, hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a vajat, habosra keverjük, hűtőbe tesszük.
A mézes lapokhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, kétfelé osztjuk. Egyenként vékonyra nyújtjuk és egy nagyobb tepsi hátoldalán megsütjük, célszerű zsírpapírt használni a sütéshez. A méz miatt hamar megsül, kihűtjük, félretesszük.

A mákos piskótához különválasztjuk a tojásokat.
A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat, a vizet és hozzáforgatjuk a felvert habot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a tojásos masszához keverjük, végül a mákot is belekeverjük.
Zsírpapíros vagy kikent vajas, lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokon 20 – 25 perc alatt megsütjük, kihűtjük.

Összeállítás

A krémből vegyünk ki 2 evőkanálnyit, tegyük félre.
Az egyik mézes lapot lefektetjük, vékonyan (egy ecsettel) megkenjük lekvárral, a krém felét rákenjük, elsimítjuk rajta. Ráhelyezzük a mákos piskótát, megkenjük vékonyan lekvárral, rákenjük a maradék krémet.
Lefedjük a másik mézes lappal, a félretett krémet a tetejére kenjük.
A gorombára vágott diót egy serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük majd a krém tetejére szórjuk. A csokoládét felolvasztjuk és a dióra csorgatjuk, össze – vissza elosztjuk rajta.

Elkészültünk, a legfinomabb állag eléréséhez, tartsuk hűvös helyen . 1 – 2 nap állás után a mézes lap megpuhul, az ízek összeérnek. A finomság netovábbja felvágásra, fogyasztásra kész. Tetszés szerinti formára vágjuk, szeleteljük fel.

A belefektetett idő és munka megtérül, nagyon finom sütemény….és még szép is 🙂
Jó sütögetést kívánok!

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 43
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás