Lecsó variációk, ahogy az olvasók készítik

Amikor megkérdeztem az olvasókat, hogy készítik a lecsót, nem is gondoltam, hogy olyan változatokat is írnak majd, amelyek számomra teljesen ismeretlenek. Nem véletlen, hogy népszerű étel. Igen változatosan fogyasztható, az olvasók által megírt lecsó variációk ráadásul megindítják a fantáziát. Már is eszembe jutott melyiket próbálom ki legközelebb.

 

lecsó variációk

 

Lecsó alaprecept

Számomra a Horváth Ilona szakácskönyv az etalon. Gyerekkoromban az anyukámtól és nagymamámtól tanultam főzni, ha valamiben elbizonytalanodom mindig ebben nézek utána. Gyakran felütöm akkor is, ha épp nincs ötletem, hogy mit főzzek.

Olyan, hogy lecsó alaprecept nincs benne, csak a rizses vagy tojásos lecsót találunk, de ha megnézzük a kettőt, az alapja ugyanaz. A különbség annyi, hogy a rizses/tarhonyás lecsónál rögtön bele kell rakni a kiegészítőt, hogy meg tudjon főni a lében. A tojásos lecsónál pedig hagyni kell a levet elpárologni és ha zsírjára sült jöhet rá az elhabart tojás.

Bármelyik változatba mehet kolbász, szalonna.

Lecsó hozzávalói

  • 1/2 kg zöldpaprika,
  • 1/2 kg paradicsom,
  • 6 dkg olaj vagy zsír,
  • 1 fej hagyma,
  • só,
  • pirospaprika

Lecsó elkészítése

  • a hagymát karikára vágjuk,
  • a zsiradékban megfonnyasztjuk,
  • pirospaprikával megszörjuk,
  • a paradicsomot és a paprikát megtisztítjuk és karikára vágjuk,
  • a zöldségeket a hagymához adjuk
  • megsózzuk,
  • addig főzünk, míg a zöldségek a kívánt állagot elérik, (én nem szoktam szottyá főzni, szeretem, ha van mit rágni is benne).

 

Szeretem, ha van egy kis csípősség is benne, így almapaprikából is szoktam készíteni, vagy aprítok bele egy erős paprikát is.

Talán elvetemült dolognak hangzik, de bizony ha csípősen készítjük, nagyon jól áll neki a cukor is. Gyerek koromban a kicsit csípős, cukrozott natúr lecsó volt a kedvencem friss házi kenyérrel.

Számomra az is meglepő volt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tejföllel eszik a lecsót. Bár gondolom ők pedig a cukros változatra meresztenek nagy szemeket.

Na de nézzük, mi a helyzet az olvasókkal, hogy készül náluk a lecsó!

Lecsó variációk

Mihálka Klári: “kolbászos & szalonnás &rizzsel…”

Balogh Dezsőné: Kolbásszal, és a férjem szereti, ha teszek bele karikázva burgonyát. Én a rizs híve vagyok és amikor nem teszek bele burgonyát, rizst főzök hozzá.”

Takács Ildikó: “Virslivel, tojással, hatalmas adagban. A fiúk nagyon szeretik, így jóllaknak tőle. :)”

Halász Erzsébet: “Tarhonyával.”

Lilla Gaspar: “Nálunk a cukkinis lecsó a nyerő vagy tojással készül.”

Fogarasiné Alíz: “Kolbászos lecsó, nokedlivel😉😊”

Mihály Klára: “Kolbászos lecsó rizzsel.”

Mezeiné Kata: “Ezek mindegyikét készítem, de van még egy, amit a menyem szeret, lecsó nokedlivel, igazán finom aki szereti próbálja ki! Nagyon laktató!

Beke Károly: “Füstölt szalonnával indítva, kolbásszal gazdagítva, hozzá friss kenyér.”

Bagányné Irén: “Mi a hagyományos natúr lecsót szeretjük, friss puha kenyérrel. Max. virsli .😉”

Molnár Záhonyi Szilvia: “Én nem mondom el, nálunk titkos recept generációk óta.”

Kosznovszki Antalné: “Ez így mind együtt az nagyon finom.”

Tóth Erzsébet: “Zalai tradíciónk a tejfölös lecsó. A szokásos módon elkészítjük a lecsót: evőkanálnyi zsíron nagy fej hagyma, őrölt paprika, sárga paprika, paradicsom, só. Mikor kész, egy teáskanál liszttel és egy kispohár tejföllel behabarni. Vízzel vigyázat, csak óvatosan, nehogy levest csináljunk. Ezt a sűrű szaftos lecsót mi kenyérrel szeretjük.
Jò ètvàgyat hozzà. 😀😍

Nagyon köszönöm az olvasóknak az új tippeket!

Te is megosztanád a kedvenc recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva Facebook csoporthoz!

  • 56
  •  
  •  
  • 99
  •  
  •  
  • 56
  •  
  •  
  • 99
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás