Karácsonyi vacsora, a bőségvarázslás menüje

A napjainkban fogyasztott karácsonyi vacsora menüje ugyan tartalmaz hagyományos, mágikusnak hitt alapanyagokat, fogásokat, de sokat változott az elmúlt évszázadokban. A bőséges lakoma a következő év jómódját, gazdagságot volt hivatott elősegíteni. A folytatásban többek közt arra keresem a választ, hogy mi és miért kerül karácsonykor az asztalra. Mi köze a bejglinek a gazdagsághoz, az almának az összetartozáshoz?

Süssünk, főzzünk karácsonyra

Karácsonyi vacsora, a bőségvarázslás menüje

A karácsonyi vacsora minden egyes fogása, vagy annak egy vagy több alkotórésze szimbólikus volt régen. A 18. és 19. században az egész karácsonyi ünnepkör arról szólt, hogyan lehet a következő év bőségét és egsészségét garantálni egy kis mágia segítségével.

Egyes helyeken például a fokhagymát mézbe, majd borsba mártották, ezt ették vacsora előtt. A méztől kedvességet, a borstól pedig erőt vártak a következő esztendőre. A fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő kombinációtól joggal várhattak egészséget.

Az összetartozást erősítő szokás volt az almát annyi cikkre vágni, ahányan körbeülték az ünnepi asztalt. Mindenki evett egy darabka almát, hogy a jövőben is együttmaradjon a család.

Húsban bővelkedő lakoma

A katolikusok böjtje december 24-én is tartott, csak az éjféli szentmise után láttak neki a lakomának. Meg is adták a módját, húst hússal ettek. Asztalra került a töltött káposzta, a disznótoros finomságok, a hurka, a kolbász, a füstölt húsok.

Karácsonykor a legszegényebbek is igyekeztek többféle ételt az asztalra tenni. A saját maguk által nevelt disznó ekkorra már szép nagyra hízott, így a karácsony előtti időszakban megejtették a disznóvágást. Hűtő hiányában a húst sózással és füstöléssel tartósították.

A hús mellett nagyon fontos elem volt kenyér és a kalács. Ha ezekből ettek az ünnepi asztalnál, az a hagyomány szerint biztosította, hogy a családnak a következő években is bőséggel jusson ezekből.

A hal csak a 20. században került be a menübe, kezdetben a tehetősebb családoknál. A hal böjti ételnek számított, így szenteste nyugodtan lehetett enni belőle, nem kellett megvárni az éjféli misét. A hal pikkelyei a pénzt, a gazdagságot szimbolizálják. A halászlé és a rántott hal napjainkban is nagyon sok ünnepi menü része.

Szintén a 20. században kaptak egyre nagyobb szerepet a szárnyasok a karácsonyi vacsoránál. Gyakori fogás a sült csirke, kacsa, vagy az egészben sült pulyka, valamilyen aszalt gyümölccsel vagy fűszeres töltelékkel. Kedvelt lett a libamáj is, amit sokan csak ünnepkor engedhetnek meg maguknak.

A karácsonyi menü köreteinek palattája szinte végtelen: a burgonyától a különleges salátákon át bármi kerülhet az asztalr, lényeg, hogy jól passzoljon a húsokhoz, kiegészítse az ízüket.

Sütemények, desszertek

A tartalmas ünnepi vacsora után előkerülnek a desszertek is. Sok helyen a továbbra is elmaradhatatlanok a nagyanyáink receptje alapján készülő retró sütemények. Élükön a bejglivel, és a mákos gubával, ami elmaradhatatlan kelléke az ünnepi asztalnak. Tölteléke szintén szimbólikus: az apró mákszemek bőséget, gazdagságot, a szép dió egészséget és jólétet jelent.

Évszázados hagyomány a mézeskalácssütés is, ami a díszítéssel együtt jó móka és a közös élmény szerzés fontos foglalatossága.

A modern karácsonyi süteményekben a téli fűszerek és gyümölcsök dominálnak: fahéj, vanília, rum, narancs, gyömbér, citrom vagy kardamon. Saját kedevencünk ebből a kategóriából a dupla narancsos torta és a fahéjas túrótorta.

A forralt borok, almaborok és ciderek története messzire nyúlik, már a kelták is főzték a novembertől januárig tartó téli ünnepségek idején. Nagy, közös edényben főzték, és közösen itták meg.

A magyar hagyományok szerint is bőséget, egészséget ígért a következő évre a karácsonykor fogyasztott bor. Később népszerűek lettek a koktélok vagy likőrök. A tojáslikőrt korábban tejpuncsnak nevezték, fahéjjal vagy szerecsendióval szolgálták fel.

Néhány receptötlet a karácsonyi vacsorához

Vannak olyan ételek, amelyek szinte minden magyar karácsonyi asztalon ott vannak. Nálunk például elmaradhatatlan étel a halászlé és a rántott ponty is. Mindig készül mákos guba és diós és mákos beigli is. És persze még sok minden más, főleg, ha vendégeket is várunk. A süssünk, főzzünk karácsonyra válogatásommal az ünnepi menüsor megtervezéséhez szeretnék ötleteket adni.

A retro sütemények mindig eszembe jutnak, ha a karácsonyi menüsort tervezem. Számba is vettem a régi nagy vendégeskedések elmaradhatatlan sütemény kellékeit.

A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!

A mézeskalács készítésénél elég egyszerű helyzetben vagyunk, mert készen megvásárolhatjuk a mézeskalács fűszerkeveréket. Az ízletes keveréket akár házilag is elkészíthetnénk, de gyorsabb készen megvásárolni. A nevével ellentétben használni nem csak mézeskalácshoz tudjuk, sok féle sütemény, sőt még lekvár ízét is megbolondíthatjuk vele. Mutatom is, melyek a legjobb receptek mézeskalács fűszerkeverékkel és azt is megmutatom, hogy készül a mézeskalács fűszerkeverék házilag.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük