Retro sütemények – gyermekkori karácsonyi sütik

A retro sütemények mindig eszembe jutnak, ha a karácsonyi menüsort tervezem. Számba is vettem a régi nagy vendégeskedések elmaradhatatlan süteményeit. Persze, hogy nem maradt ki a bejgli, a zserbó, a mézes krémes és még sorolhatnám. De inkább mutatom a jól bevált recepttekkel együtt, ahogy még a nagyi is készítette.

retró sütemények

Retro sütemények – a karácsony elmaradhatatlan sütijei

A gyerekkori karácsonyok sütijei közül már csak keveset sütünk meg, de ennek legfőbb oka az, hogy ma már nincsenek olyan nagy vendégeskedések, mint régen. Édesapámat Istvánnak hívták és a születésnapja is karácsony másnapjára esett, így a testvérei és családjaik mindig jöttek köszönteni. Mindig sok és sokféle sütemény készült, hogy mindenki találjon kedvére valót.

Ha szertnéd látni a receptet, kattints a sütemény címére vagy a fotóra!

Bejgli sok-sok töltelékkel

A bejgli elmaradhatatlan volt. A dió és a mák is megtermett hozzá a kertben, így elég olcsón kijött. Még manapság sem múlhat el a karácsony enélkül.

Az omlós bejgli évente csupán egyszer, karácsonykor készül nálunk, de akkor viszont elmaradhatatlan. Hagyományosan dió és máktöltelékkel készül. Bozsa Mári féle bejglinek hívjuk. Bozsa Mári nénire, akitől a recept származik személy szerint nem emlékszem. Annyit tudok csak, hogy egy kedves néni volt Kölkeden, a kis baranyai faluban, ahol felnőttem. A nénire nem nagyon emlékszem, de neve a csodás bejgli receptje okán fent maradt.

Házi mézes-krémes

A nagy klasszikus időnként csak simán, csokimáz nélkül készült.

A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló, lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van. Sokan a krémbe grízt is kevernek, én most a hagyományos, gríz nélküli változatot hoztam, mert szerintem ez finomabb.

Nagyiféle zserbó sok töltelékkel

Házi baracklekvárral egyszerűen fenomenális, ha karácsonykor nem is, de vendégvásárkor többször sütjük.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Hamis hájas kifli

Gyerekkoromban minden évben vágtunk disznót is, így volt háj is az utánozhatatlan hájas kiflihez. Aztán amikor elfogyott a háj, hamis hájast készítettünk. Ma már csak ezt a fajtát szoktuk elkészíteni, természetesen finom házi vegyes vagy sárgabarack lekvárral.

Dió formájú süti

Dióformájú süti már csak az emlékeimben él. Gyerekkoromban előfordult néha, hogy ez készült az ünnepekre. Aztán mára valahogy teljesen elmaradt a családi repertoárból. Sőt már a hozzá szükséges forma sincs meg. Most egyik olvasónk juttatta az eszembe és hozta el a receptjét.

Házi krémes

Gyerekkoromban egyik kedvencem volt a házi krémes, amihez a lapokat mindig hájjal készítette az anyukám. A krémje is nagyon fincsi volt. Ancsa krémese pont ezeket a gyerekkori emlékeket hozta most vissza nekem. Itt a házi krémes Ancsa módra receptje!

Békebeli sajtos tallér (kohászropogós)

A sok édes sütemény mellé kellett egy napikig elálló sós süti is. A jó nagy tál sajtos tallér kitartott az ünnepek alatt.

A békebeli sajtos ropogós tallér, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig „kohász ropogósnak” hívtuk.

Ezek közül néhányat még a mai karácsonyainkon is szoktunk készíteni, de persze vannak vadonat új kedvencek is. A legjobb karácsonyi édességek válogatásában már ezek is benne vannak.

További karácsonyi étel és sütemény receptek 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük