Karácsonyfa pizzatésztából készítve
Karácsonyra hangolódva egyre többször szemünk elé kerülnek a karácsony jelképe. A karácsonyfa pizzatésztából egy egyszerű és igen látványos végeredménnyel kecsegtető ötlet.
A karácsonyfa forma egyszerűen kialakítható édes vagy sós kelttésztából is. A háromszög formára alakított tortát mindkét oldaláról be kell vagdosni, ügyelve arra, hogy ne vágjuk végig. Aztán pedig néhány csavarintással el is érjük a kívánt karácsonyfa alapot.
Olvasónk pizzatésztát készített, két háromszöget nyújtott. Az egyiket megpakolta finomságokkal, majd ráhelyezte a másik háromszöget. Ezután következett a bevágás és a csavarás.
Karácsonyi vendégváráshoz, gyerekzsúrhoz vagy akár szilveszteri bulihoz is remek ötlet. Az Olaszországbból származó pizzát szinte mindenki szereti, főleg a házilag készített finom tésztából, gazdagon megpakolva finomságokkal.
Karácsonyfa pizzatésztából
Mihály Klára: „Megsütöttem a Karácsonyfát. Pizzatészta, sonkás paradicsomos, sajtos a tölteléke.”
A pizza név eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett. Valószínűleg a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik. Az egész világon nagyon népszerű és rengeteg helyi változata van, amelyeknél a saját konyhaművészetük jellegzetességeit társítják a pizzatésztával.
Amerikában az ananászos-sonkás hawaii, Mexikóban a kukoricás, Magyraországon a csípős, kolbászos pizza a kedvenc. A feltétek nélküli, csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített „alap”-pizzát margheritának hívják. A félbehajtott pizza neve calzone.
Pizzatészta készítése
A pizzatészta receptjét és készítésének módját előzőleg már leírtam, nem ismételném magam. Az ide kattintva megnézheted.
„Így nézett ki sütés előtt.”
Természetesen a töltelék is szabadon variálható a család ízlésének megfelelően.
Nagyon köszönjük a szuper ötletet Mihály Klárának!