Majomkenyér – fahéjas kalács vanília öntettel

A majomkenyér szót hallva sok mindenre gondoltam, de őszintén szólva a fahéjas kalács nem jutott eszembe. A képek láttán pedig nekem rögtön anyukám aranygaluskája jutott eszembe. Az szokott hasonlóan kinézni. 

majomkenyér

Majomkenyér – fahéjas kalács vanília öntettel

„Ma én is sütöttem kalácsot, a recept nem saját, de sajnos nem tudom honnan ered. Majomkenyér a neve, és nagyon-nagyon finom.” – ajánlotta Klujber Károlyné Bori a kitűnő desszertet.

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • csipet só,
  • 1 tojás,
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • 3 dl tej,
  • 3 evőkanál cukor,
  • 2,5 dkg élesztő.

Kenéshez

  • kb. 10 dkg vaj,
  • kb. 15 dkg barnacukor, ízlés szerint kevesebb is lehet,
  • fahéj.

Elkészítése

  • A lisztet egy tálba szitáljuk,
  • a tejet meglangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt,
  • hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élszetőt,
  • a vajat megolvasztjuk,
  • a tojással és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,
  • alaposan összedogozzuk és hólyagos tésztára dagasztjuk,
  • tetejét meglisztezzük,
  • letakarva a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt,
  • ha megkelt, másfél cm vastagra kinyújtjuk,
  • pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, hogy ne legyen hulladékja, nem kell hibátlan karikáknak lenni,
  • a kuglófformát vastagon kivajazzuk,
  • a 10 dkg vajat megolvasztjuk,
  • a barnacukrot és a fahéjat összekeverjük,
  • a pogácsákat egyenként beleforgatjuk először az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba,
  • a kuglóf sütőbe rakom egymás mellé, illetve egymásra, még a tészta el nem fogy,
  • ha kész, újra kelesztem,
  • közben a sütőt előmelegítem 180 fokra, és kb.35-40 percig sütöm.

A tálaláshoz főzött vanília sodó helyett vanília öntetet is készíthetünk főzés nélküli pudingporból.

Nagyon köszönöm a receptet Klujber Károlyné Borinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük