Pántlikás csörögefánk házi baracklekvárral

Pántlikás csörögefánk vagy pálinkás csörögefánk? Nem, ez nem pálinkás, ez pántlikás és rumos. Wolf Márta olvasónk a Limara pékség oldalán található recept alapján sütötte. Nagy sikere volt a család körében is és a képet megosztva a Kertemből tálalva – házias ételek Facebook csoportunkban is. Mutatom a receptet, hátha neked is kedved támad megsütni.

pántlikás csörögefánk

Pántlikás csörögefánk hozzávalói:

  • 1 kg finomliszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • csipet só,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 2 dkg vaj,
  • 4 evőkanál tejföl,
  • 2 evőkanál rum,
  • kb. 3 dl langyos tej.

 Pántlikás csörögefánk elkészítése

  • 1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral felfuttatom,
  • a lisztet egy nagyobb tálba rakom,
  • a közepébe mélyedést készítek, amibe beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, csipet sót, az olajat, vajat, tejfölt, rumot,
  • beleöntöm a felfuttatott élesztőt is,
  • a tojásfehérjét felverem habosra felverem (nem kell keményre),
  • hozzáadom a tojásfehérjét és egy kis tejet,
  • elkezdem összedolgozni,
  • közben a tejet adagolva teszem hozzá,
  • az összeállt tésztát a gyúródeszkán pár percig tovább gyúrom,
  • letakarva egy órán át pihentetem,
  • a megkelt tésztát kb. 3 mm vastag négyzetté nyújtom,
  • tetejét vékonyan megkenem olajjal,
  • félbehajtom a tésztát,
  • derelyevágóval téglalapokat vágok belőle,
  • téglalapok közepét két helyen bemetszem,
  • a tészta két végét áthúzom a bemetszésen,
  • egy mély edényben 2-3 cm magasságban olajat forrósítok,
  • a tésztákból egyszerre csak 2-3 db-ot teszek bele, hogy kényelmesen elférjenek,
  • mindkét oldalukat pirosra sütöm,
  • még melegen porcukorral megszórom,
  • házi baracklekvárral tálalom.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönöm a kiváló receptet Wolf Mártának!

Az eredeti recept az Limara pékség oldalán található.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük