Pántlikás csörögefánk házi baracklekvárral
Pántlikás csörögefánk vagy pálinkás csörögefánk? Nem, ez nem pálinkás, ez pántlikás és rumos. Wolf Márta olvasónk a Limara pékség oldalán található recept alapján sütötte. Nagy sikere volt a család körében is és a képet megosztva a Kertemből tálalva – házias ételek Facebook csoportunkban is. Mutatom a receptet, hátha neked is kedved támad megsütni.
Pántlikás csörögefánk hozzávalói:
-
1 kg finomliszt,
-
5 dkg élesztő,
-
4 tojás,
-
4 evőkanál cukor,
-
csipet só,
-
4 evőkanál olaj,
-
2 dkg vaj,
-
4 evőkanál tejföl,
-
2 evőkanál rum,
-
kb. 3 dl langyos tej.
Pántlikás csörögefánk elkészítése
-
1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral felfuttatom,
-
a lisztet egy nagyobb tálba rakom,
-
a közepébe mélyedést készítek, amibe beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, csipet sót, az olajat, vajat, tejfölt, rumot,
-
beleöntöm a felfuttatott élesztőt is,
-
a tojásfehérjét felverem habosra felverem (nem kell keményre),
-
hozzáadom a tojásfehérjét és egy kis tejet,
-
elkezdem összedolgozni,
-
közben a tejet adagolva teszem hozzá,
-
az összeállt tésztát a gyúródeszkán pár percig tovább gyúrom,
-
letakarva egy órán át pihentetem,
-
a megkelt tésztát kb. 3 mm vastag négyzetté nyújtom,
-
tetejét vékonyan megkenem olajjal,
-
félbehajtom a tésztát,
- derelyevágóval téglalapokat vágok belőle,
- téglalapok közepét két helyen bemetszem,
- a tészta két végét áthúzom a bemetszésen,
- egy mély edényben 2-3 cm magasságban olajat forrósítok,
- a tésztákból egyszerre csak 2-3 db-ot teszek bele, hogy kényelmesen elférjenek,
- mindkét oldalukat pirosra sütöm,
- még melegen porcukorral megszórom,
- házi baracklekvárral tálalom.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönöm a kiváló receptet Wolf Mártának!
Az eredeti recept az Limara pékség oldalán található.