Farsangi szalagos fánk recept, ahogy mi szeretjük

Ha édesség, akkor a téli hónapok legnagyobb sztárja a fánk. Többféle receptje és megjelenési formája ismert. A farsangi időszakhoz viszont a szalagos fánk illik a leginkább. Az a jó zamatos, szalagos, ami mellé még jobban fogy a baracklekvár. Februárban mindig előkerül a régi recept, mert a nagymama szalagos fánkjának nincs párja. Nézzük, hogy készül a farsangi szalagos fánk!
farsangi szalagos fánk recept egyszerűen

Farsangi szalagos fánk hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 3, 5 dl tej
  • 1 kanál rum
  • 3 dkg élesztő
  • kis só,
  • 1 citrom reszelt héja

Farsangi szalagos fánk elkészítése

  • Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  • Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
  • Majd beletesszük a többi hozzávalót is: a3 tojássárgáját, a rumot és a maradék tejben felolvasztott margarint, a csöppnyi sót és a reszelt citromhéjat.
  • Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük.
  • Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
  • Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
  • A kb. másfélszeres méretűre nőtt, megkelt fánkok közepére kézzel lyukat nyomunk és bőséges mennyiségű olajban kisütjük.
  • Még melegen megszórhatjuk porcukorral.
  • Házi baracklekvárral a legfinomabb, de bármilyen gyümölcslekvárral tálalhatjuk.

Tippek a farsangi fák sütéséhez

A farsangi fánk akkor az igazi, ha szép fehér masni díszeleg az aranybarna, ropogós édesség derekán. Akkor lesz szép szalagos, ha elég bő és forró olajba tesszük. A fánkok sose érjenek az edény aljára. Érdemes az első oldalukat fedővel letakarva sütni, hogy biztosan átsüljenek. Ha túl gyorsan megszínesednek, előfordul, hogy nyers marad a közepe. Lassú lángon sütésnél pedig túl sok idő kell a sütéshez és ez alatt rengeteg olajat vesz fel.

További fánk receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük