Farsangi szalagos fánk recept, ahogy mi szeretjük

Ha édesség, akkor a téli hónapok legnagyobb sztárja a fánk. Többféle receptje és megjelenési formája ismert. A farsangi időszakhoz viszont a szalagos fánk illik a leginkább. Az a jó zamatos, szalagos, ami mellé még jobban fogy a baracklekvár. Februárban mindig előkerül a régi recept, mert a nagymama szalagos fánkjának nincs párja.
 
 
 
farsangi szalagos fánk recept egyszerűen
 

Farsangi szalagos fánk hozzávalói 

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 3, 5 dl tej
  • 1 kanál rum
  • 3 dkg élesztő
  • kis só,
  • 1 citrom reszelt héja

 

Szalagos fánk elkészítése

  • Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
  • Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
  • Majd beletesszük a többi hozzávalót is: a3 tojássárgáját, a rumot és a maradék tejben felolvasztott margarint, a csöppnyi sót és a reszelt citromhéjat. 
  • Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. 
  • Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
  • Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
  • A kb. másfélszeres méretűre nőtt, megkelt fánkok közepére kézzel lyukat nyomunk és bőséges mennyiségű olajban kisütjük.  
  • Még melegen megszórhatjuk porcukorral.
  • Házi baracklekvárral a legfinomabb, de bármilyen gyümölcslekvárral tálalhatjuk. 

 

Tippek a farsangi fák sütéséhez

A farsangi fánk akkor az igazi, ha szép fehér masni díszeleg az aranybarna, ropogós édesség derekán. Akkor lesz szép szalagos, ha elég bő és forró olajba tesszük. A fánkok sose érjenek az edény aljára. Érdemes az első oldalukat fedővel letakarva sütni, hogy biztosan átsüljenek. Ha túl gyorsan megszínesednek, előfordul, hogy nyers marad a közepe. Lassú lángon sütésnél pedig túl sok idő kell a sütéshez és ez alatt rengeteg olajat vesz fel.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Brutálisan finom és egyszerű túrófánk

🌷 Mennyei meggyes sütemény egyszerűen

🌷 Ingyen letölthető receptkönyv

 

  • 50
  •  
  •  
  • 11
  •  
  •  
  • 50
  •  
  •  
  • 11
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás