Farsangi szalagos fánk recept, ahogy mi szeretjük

Farsangi szalagos fánk hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott margarin
- 5 dkg porcukor
- 3, 5 dl tej
- 1 kanál rum
- 3 dkg élesztő
- kis só,
- 1 citrom reszelt héja
Farsangi szalagos fánk elkészítése
- Az élesztőt langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.
- Az élesztőt hozzáadjuk a liszthez.
- Majd beletesszük a többi hozzávalót is: a3 tojássárgáját, a rumot és a maradék tejben felolvasztott margarint, a csöppnyi sót és a reszelt citromhéjat.
- Jól összedolgozzuk és fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük.
- Kb. egy centis vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd ez egyik felét ráhajtjuk a másikra és ismét egy centisre nyújtjuk.
- Fánk szaggatóval kiszaggatjuk és konyharuhával letakarva további fél órán át pihentetjük.
- A kb. másfélszeres méretűre nőtt, megkelt fánkok közepére kézzel lyukat nyomunk és bőséges mennyiségű olajban kisütjük.
- Még melegen megszórhatjuk porcukorral.
- Házi baracklekvárral a legfinomabb, de bármilyen gyümölcslekvárral tálalhatjuk.
Tippek a farsangi fák sütéséhez
A farsangi fánk akkor az igazi, ha szép fehér masni díszeleg az aranybarna, ropogós édesség derekán. Akkor lesz szép szalagos, ha elég bő és forró olajba tesszük. A fánkok sose érjenek az edény aljára. Érdemes az első oldalukat fedővel letakarva sütni, hogy biztosan átsüljenek. Ha túl gyorsan megszínesednek, előfordul, hogy nyers marad a közepe. Lassú lángon sütésnél pedig túl sok idő kell a sütéshez és ez alatt rengeteg olajat vesz fel.
További fánk receptek
- Farsangi csörögefánk (herőke)
- Pántlikás csörögefánk házi baracklekvárral
- Gyors és könnyű túrófánk egyszerűen