Vajas, sós kifli köménymaggal

Vajas, sós kifli köménymaggal otthon is elkészíthető. Már a sütés alatt kellemes illat tölti meg a konyhát. 

vajas, sós kifli köménymaggal

A lisztből, vízből és élesztőből készült, félhold alakúra formázott kifli a mai napig az egyik legkedveltebb pékáru. A kifli szó német eredetű, Ausztrián át került a magyar nyelvbe, és a Kipfel (Kipferl) szóból vagy annak tájnyelvi változatából, a Kiflből származhat.

Maga a kifli is Ausztriából származik és feltehetően már a 13. században készítették. Egy 1227-ben íródott vers említést tesz arról, hogy VI. Lipót osztrák herceg részére bécsi pékek karácsonyra kiflit készítettek.

Búzaliszten túl gyakran készítik teljeskiőrlésű lisztből. A franciák szintén félhold alakú croissantja a kifli továbbfejlesztett változata. A croissant tésztájában sokkal több zsiradék van és gyakran kerül bele sonkás-sajtos töltelék is. A sütés előtti többször hajtogatásnak köszönhetően az állaga a leveles tésztáéhoz hasonló. A kifli vékonyabb és hosszabb, mint a croissant.

Vajas, sós kifli köménymaggal hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt, fele rétesliszt,
  • 150 ml langyos tej,
  • 1 kávéskanál kristálycukor,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 db tojás,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 25 g élesztő,
  • 2 db főtt burgonya, én nyersen reszelem bele,
  • 2 evőkanál tejföl.

Elkészítése

  • a hozzávalókat megdagasztom,
  • kelesztem,
  • mielőtt feltekerem, bekenem a tésztát vajjal, vagy olíva olajjal,
  • kifliket formázok,
  • előmelegített sütőben megsütöm.

Ngyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük