Pillekönnyű vajas croissant

Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.

Vajas croissant

Vajas croissant hozzávalói

  • 50 dkg liszt,
  • egy élesztő,
  • kb. 3 dl tej,
  • két kiskanál só,
  • kicsi cukor,
  • egy tojás,
  • 25 dkg margarin vagy vaj

Vajas croissant elkészítése

  • az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk,
  • hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, a sót, a tejet és jól kidagasztjuk,
  • ha sós tésztára vágyunk, emeljük a só mennyiségét,
  • a tésztát kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk,
  • a margarint ketté vágjuk és egymás mellé a tészta közepére tesszük,
  • a tésztával befedjük a margarint,
  • gyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • majd négyszeres hajtogatást csinálunk (a felső részt lehajtom, majd lentről felhajtom a már dupla tésztára, aztán jobb oldalról behajtom balra, végül balról jobbra),
  • nyújtófával kissé ellapítjuk és újból kinyújtjuk,
  • megismételjük a négyszeres hajtogatást,
  • még egyszer kinyújtjuk,
  • újra négyszeres hajtogatást csinálunk,
  • 2 órán át hűtőben kelesztjük,
  • kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk,
  • háromszögeket vágunk és a háromszög csúcsútól mint a kiflit feltekerjük,
  • a  kifli formákat kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • 1 órán át tovább kelesztjük,
  • tetejét tojássárgával megkenjük,
  • 180 fokos sütőben kb, 20-25 perc alatt sül meg.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp

Magában sósan is nagyon finom, de megkenhetjük vajjal is és lekvárral is isteni. Ha lekvárral akarjuk fogyasztani, akkor kevesebb sóval készítsük.

A tetejére tehetünk sajtot, mákot, szezám- vagy bármilyen más ropogós magot. Akár meg is tölthetjük, hisz sajttal, sonkával vagy sajttal-sonkával töltve is kitűnő a croissant.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük