Pillekönnyű vajas croissant

Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.

vajas croissant

Vajas croissant hozzávalói

  • 50 dkg liszt,
  • egy élesztő,
  • kb. 3 dl tej,
  • két kiskanál só,
  • kicsi cukor,
  • egy tojás,
  • 25 dkg margarin vagy vaj

Vajas croissant elkészítése

  • az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk,
  • hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, a sót, a tejet és jól kidagasztjuk,
  • ha sós tésztára vágyunk, emeljük a só mennyiségét,
  • a tésztát kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk,
  • a margarint ketté vágjuk és egymás mellé a tészta közepére tesszük,
  • a tésztával befedjük a margarint,
  • gyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • majd négyszeres hajtogatást csinálunk (a felső részt lehajtom, majd lentről felhajtom a már dupla tésztára, aztán jobb oldalról behajtom balra, végül balról jobbra),
  • nyújtófával kissé ellapítjuk és újból kinyújtjuk,
  • megismételjük a négyszeres hajtogatást,
  • még egyszer kinyújtjuk,
  • újra négyszeres hajtogatást csinálunk,
  • 2 órán át hűtőben kelesztjük,
  • kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk,
  • háromszögeket vágunk és a háromszög csúcsútól mint a kiflit feltekerjük,
  • a  kifli formákat kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • 1 órán át tovább kelesztjük,
  • tetejét tojássárgával megkenjük,
  • 180 fokos sütőben kb, 20-25 perc alatt sül meg. 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp

Magában sósan is nagyon finom, de megkenhetjük vajjal is és lekvárral is isteni. Ha lekvárral akarjuk fogyasztani, akkor kevesebb sóval készítsük. 

A tetejére tehetünk sajtot, mákot, szezám- vagy bármilyen más ropogós magot.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 86
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 86
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

6 − 3 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás