Sajtos-sonkás croissant

A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó lehet. A francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges.

sajtos-sonkás croissant

A franciák félhold alakú croissantja a kifli továbbfejlesztett változata. A croissant tésztájában sokkal több zsiradék van és gyakran kerül bele sós vagy édes töltelék is. A sütés előtti többszöri hajtogatásnak köszönhetően az állaga inkább a leveles tésztáéhoz hasonló.

Sajtos-sonkás croissant hozzávalói

  • 620 g liszt,
  • 200 ml sima joghurt,
  • 200 ml tej,
  • 13 g só,
  • 2 tojássárgája,
  • 35 g élesztő,
  • 250 g 80%-os vaj,
  • sonka,
  • sajt,
  • 1 tojássárga a kenéshez.

Elkészítése

  • kb. egy deci tejbe felfuttatjuk az élesztőt,
  • a hozzávalókat a vaj kivételével összekeverjük ,
  • egy fánkhoz hasonló állagú tésztát dagasztunk belőle,
  • hagyjuk kb. 20 percig kelni.,
  • ha megkelt 8 részre osztjuk,
  • egyenként mindegyiket kinyújtjuk kb. tányér nagyságúra,
  • a vajat 7 részre osztjuk,
  • a kinyújtott tésztákat közül 7-et megkenünk a vajjal,
  • egymásra rakjuk őket,
  • egy órára a hűtőbe tesszük,
  • egy óra múlva kivesszük és 20 percet pihentetjük,
  • kinyújtjuk kb. 60 -70 cm átmérőjű kerek formára és egyenletesen elosszuk 20 darabba, a
  • szélesebb végén töltjük apróra vágott sonkával és sajttal,
  • feltekerjük,
  • lekenjük tojássárgával,
  • tepsibe tesszük,
  • hagyjuk kb. 20 percet kelni a tepsiben,
  • kb. 170-180 fokon készre sütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Cseh Irénkének!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük