Aranygaluska vaníliasodóval

Az aranygaluska vaníliasodóval nagy családi kedvencünk. Nem épp egy fogyókúrás étel, sőt. A dióval megszórt kelt tészta és a főzött vaníliasodó igen jól harmonizál egymással. A sodót természetesen nem pudingból készítjük, mert úgy talán egyszerűbb, de az íze meg sem közelíti, a főzött vaníliamártásét. Íme a fenséges étel receptje!

Aranygaluska vaníliasodóval receptje

Nem szeretem ismételni magam, ezért itt most csak a tészta recepjét találod. Néhény hete már leírtam a vanília sodó receptjét, azt ide kattintva éred el.

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt,
  • 2 dkg friss élesztő,
  • 7 dkg vaj,
  • 3 dl tej,
  • 1 púpozott evőkanál cukor,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez.

Tetejére

  • 30 dkg darált dió
  • kb. 15 dkg cukor, ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet,
  • 10 dkg vaj.

Elkészítése

  • A lisztet egy tálba szitáljuk,
  • a tejet meglangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt,
  • hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk,
  • a vajat megolvasztjuk,
  • a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,
  • alaposan összedogozzuk és hólyagos tésztára dagasztjuk,
  • tetejét meglisztezzük,
  • letakarva a duplájára kelesztjük,
  • ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
  • egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk,
  • a 10 dkg vajat megolvasztjuk,
  • a diót és a cukrot összekeverjük,
  • a pogácsákat egyenként beleforgatjuk az olvasztott vajba,
  • majd meghempergetjük a cukros dióban,
  • egymás mellé a formába rakjuk,
  • majd egy újabb sort kezdünk,
  • előmelegített sütőben letakarva sütjük (takarni azért kell, mert a dió hamar megég).

Amíg sül, elkészítjük a vanília sodót. Azon melegében tálaljuk.

Szükséges idő: 1 óra és 30 perc.

  1. Előkészítés, dagasztás

  2. Kelesztés

  3. Formázás

  4. Sütés

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük