Vanília sodó (vaníliamártás) készítése süteményekhez
A vanília sodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Már is mutatom a receptet.
Vanília sodó
Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy a sodó nem más, mint híg puding. Ízben azonban ég és föld a porból főzött puding és a házi sodó közötti különbség. Természetesen a házilag készített mártás javára.
Leggyakrabban aranygaluskához, gőzgombóchoz használjuk, de nagyon jól illik piskótákhoz, rétesekhez, gyümülcsös süteményekhez. Még arra is alkalmas, hogy a megmaradt, kiszáradt süteményt kicsit feljavítsuk.
Hozzávalók
- 50 g kristálycukor,
- 45 g búzaliszt (BL55),
- 750 ml 2,8%-os tej,
- 7 db tojássárgája,
- 1 szál vaníliarúd (belseje és héja) vagy 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése
- A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk.
- Majd levesszük a tűzről.
- Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
- A szárazanyagokhoz öntönt a vaníliás tejből.
- Felrakjuk a tűzhelyre.
- Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a többi vaníliás tejet is.
- Kis lángon sűrűre, készre főzzük. Akkor jó, ha kezd bugyogni. Nem lesz olyan sűrű, mint a puding, de nem is kell, hisz ez öntet, mártás, nem peding puding.
Melegen és hidegen is tálálhatjuk.