Vanília sodó (vaníliamártás) készítése süteményekhez
A vanília sodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Már is mutatom a receptet.
Vanília sodó
Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy a sodó nem más, mint híg puding. Ízben azonban ég és föld a porból főzött puding és a házi sodó közötti különbség. Természetesen a házilag készített mártás javára.
Leggyakrabban aranygaluskához, gőzgombóchoz használjuk, de nagyon jól illik piskótákhoz, rétesekhez, gyümülcsös süteményekhez. Még arra is alkalmas, hogy a megmaradt, kiszáradt süteményt kicsit feljavítsuk.
Hozzávalók
- 50 g kristálycukor,
- 45 g búzaliszt (BL55),
- 750 ml 2,8%-os tej,
- 7 db tojássárgája,
- 1 szál vaníliarúd (belseje és héja) vagy 2 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése
- A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk.
- Majd levesszük a tűzről.
- Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel.
- A szárazanyagokhoz öntönt a vaníliás tejből.
- Felrakjuk a tűzhelyre.
- Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a többi vaníliás tejet is.
- Kis lángon sűrűre, készre főzzük. Akkor jó, ha kezd bugyogni. Nem lesz olyan sűrű, mint a puding, de nem is kell, hisz ez öntet, mártás, nem peding puding.
Melegen és hidegen is tálálhatjuk.
415 17
415 17
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!