Bevált piskóta recept: tortához is kitűnő

Egy bevált piskóta recept mindenkor jól jön, vendégvárás vagy családi ünnepek előtt különösen. Illésné Nagy Mária receptjeiben sosem kell csalódni, biztos vagyok benne, hogy az általa leírt piskóta recept is sokaknak kedvére lesz.

bevált piskóta recepttel készült piskóta

 

Mi a piskóta?

A piskóta világszerte népszerű, Európából származó sütemény, mely tojásból, lisztből és cukorból készül.  Könnyű tésztáját, ruganyos, könnyed állagát a felvert tojásfehérjének köszönheti. Eredetileg búzalisztből készül, ételérzékenyek alternatív lisztekből, például zabpehelylisztből is elkészíthetik.

Rendkívül sokoldalúan felhasználható sütemény, képezheti torták alapját, lehet belőle piskótatekercset vagy somlói galuskát készíteni. A tésztához adhatunk darált mákot, diót, vagy gyümölcsöket is, és már is kész a gyümölcsös kevert piskóta. Sütőporral segítjük a tészta emelkedését, lazítását. Speciális változata a vizes piskóta

A piskótát a francia gasztronómiában savoyai tésztának (Gâteau de Savoie) nevezik, mert a hagyomány szerint VI. Amadé savoyai gróf (1334 – 1383) cukrásza készített el elsőként. Egyes források szerint Spanyolországban, más források szerint Portugáliában találták fel.

A piskóta magyar elnevezése az olasz biscotto (latin bis.coctum, „kétszer sült”) szóból ered; a német Biskotte bajor–osztrák piskot változatát vettük át.

Így lesz tökéletes a piskóta – olvasói tanácsok

Bevált piskóta recept tortához is

Illésné Nagy Mária így ajánlotta a receptet: „Mindenkinek van egy bevált receptje amit készít és sokféle „legjobb” változata létezik. Én is sokfélét kipróbáltam már, nálam ez vált be 🙂

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt,
  • 5 dkg rétesliszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg cukor,
  • 6 tojás,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl tej.

Tökéletes piskóta elkészítése

  • A tojásokat szétválasztjuk, a liszteket, a többi hozzávalókat kimérjük.
  • A 6 tojás sárgáját a cukor felével habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, olajat, elkeverjük.
  • A kimért liszteket a sütőporral elkeverjük, adagokban, szitálva a tojásos keverékhez adjuk.
  • A tojásfehérjéket a maradék cukorral keményre verjük és apránként hozzákeverjük, óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába.
  • Kapcsos tortaformának az alját (!) olajjal kikenjük, lisztezzük, beletöltjük a masszát, eligazítjuk a tetejét.
  • 180 fokon, 10 percig, majd 165 fokon 20-25 percig sütjük.
  • A sütőformában hagyjuk kihűlni.

Azért kedvelem, mert nem száraz, nem gumis állagú, torták készítéséhez tökéletesen jó.

Jó sütögetést kívánok! 🙂

Tipp: ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, 5 dkg natúr kakaóport keverjünk a liszthez.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának.

További receptek piskótatészta felhasználásával

Gesztenyés kocka – finom sütemény piskótával

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük