Bemutatkozik a fűszerpaprika sokszínűsége

A fűszerpaprika a világ egyik legkedveltebb fűszere, köszönhetően a sokszínűségének. A világ minden táján előszeretettel főznek vele, legyen szó csípős vagy édeskés ételekről. A chilipaprika, vagy másik nevén Capsicum annuum, az a fajta, amiből a magyar pirospaprika is származik. Kolumbusz Kristóf talált rá erre a fűszerre, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Később ezeket a paprikákat szállították Ázsiába és Európába. Európán belül először Spanyolországban kezdték el a tömeges termesztését, másodikként pedig hazánkban. Magyarországon a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették az első példányokat, majd nem sokkal később Kalocsán is közkedveltté vált. Ebben a cikkben a BWA csapata összegyűjtötte a főbb érdekességeket a paprika sokoldalúságáról.

fűszerpaprika szósz tálban és fűszerpaprikák

A legismertebb fűszerpaprikák a világon

A paprikát számos étel összetevőjeként használják szerte a világon. Elsősorban rizs, pörköltek és levesek fűszerezésére és színezésére, valamint felvágottak és kolbászok színezésére is alkalmas. Elmondhatjuk, hogy a magyar édes csemegepaprika világszerte az egyik legkedveltebb paprikaféle a háztartásokban, azonban nem ez az egyetlen. Az ázsiai és mexikói konyha például híres a rendkívül csípős ételeiről, amit szintén a Capsicum annuum paprikákkal idéznek elő. 

Ismerd meg a különböző országok fűszerpaprika fajtáit, és vágj bele termesztésükbe!

Magyarországi fűszerpaprika

A magyar paprika a leghíresebb a világon, amit már a 19. század óta előszeretettel termesztenek. Elsőként a törökök hozták be Magyarországra, miután a külföldi kereskedelmi útvonalakat elvágták a bors és egyéb fűszerek elől. Az idő előrehaladtával egyre népszerűbbé vált magyar paprikából mára már nyolc fajtát különböztetünk meg, a csemegétől egészen az erősig, melyeknek jellegzetesen édeskés íze van. A magyar csemegepaprikát a világ minden táján használják az egyedi zamata miatt. A paprikapehely, ami a paprika húsából és magjából készül, kitűnő választás a levesekhez, ha kicsit csípősebb ízre vágyunk, de olíva olajon megpárolva akár finom tésztaétel is készíthető belőle.

Spanyol

A spanyol pimenton különlegessége, hogy a termést füstölik, majd darálják vagy őrlik is, ezután lesz csak fűszer belőle. Ez egy egyedi, grillhez hasonló ízvilágot kölcsönöz neki, ami szintén nem csípős; húsok készítésénél pedig rendkívül különleges ízt kölcsönöz. A spanyol kolbász, vagy más néven chorizo, színezésére is a pimentont használják.

Mexikói

Mexikóban a chilipaprika szinte mindenbe belekerül, a fazéktól kezdve a csokin át, egészen az alkoholos italokig. A mexikói paprikának is vannak csípősségi fokozatai, azonban még a legkevésbé erős is dominál az ételekben. Az egyik legkedveltebb étel a mexikói chilis bab, aminek több csípősségi fokozata is van attól függően, hogy melyik paprikát használják. Mexikóban már a 4000 éves inka sírokban is találtak jeleket a paprika fűszerként való alkalmazására.

Ázsiai paprikák

Ázsiában rendkívül elterjedt a különböző chili szósz használata, mint például a Sriracha chili szósz. A kínai paprika alapvetően a legolcsóbb opció a boltok polcain, mivel ennek a leggyengébb az íze. Thaiföldön a madárszem chili az egyik legerősebb és leghíresebb paprika. Rengeteg helyi ételben használják jellegzetes íze miatt.

érett fűszerpaprika termés

Felhasználási módok

Magyarországon talán a paprikakrém és a porállagú fűszerpaprika a legismertebb, természetesen ezen kívül más formában is megtalálható. Ebben a részben bemutatjuk, hogy mik a paprika különböző felhasználási módjai, hogy még több ötletet adhassunk a termesztőknek. 

Szárított, egészben

A szárított paprika felhasználható különböző szószok, marinádok és fűszerek készítéséhez, azonban az ételbe morzsolva is kellemesen pikáns ízt ad. Az ételek fűszerezésére kiválóan alkalmas a chili szósz, míg a fokhagymás verzióját általában salátákhoz használják.

Szósz

A paprika szószok milliónyi változatának csak a képzelet szabhat határt. Az egészen erős szellem chili szósztól, a magyaros paprika szószig bármilyen ízvilágban és csípősségi fokozatban előállíthatók. A szószok minden kultúra konyhájában jelen vannak, és előszeretettel alkalmazzák ezeket főzéshez vagy ízesítéshez.

Őrölt

Az őrölt paprika minden konyha polcán megtalálható, hiszen a magyar gasztronómiában rengeteg étel alapját képezi. Nyolc erősségi fokozatot különböztethetünk meg, az egészen lágy és édestől a nagyon csípősig. Általában az édes csemege a leginkább használt paprikafajta világszerte.

őrölt fűszerpaprika

Ezért érdemes belevágni a fűszerpaprika-termesztésébe

A fűszerpaprika-termesztés az egyik legjövedelmezőbb befektetés, hiszen mindig van rá kereslet az egész világon. Vetésforgóban termeszthető, így más zöldségek előtt és után is elültethető anélkül, hogy kár érné a termést. A legjobb gabonafélék és kukorica után ültetni, mivel ezek nem hagynak vegyszermaradékot a földben, és így bő és szép lesz a paprikatermés.

Érdemes kiemelni azt is, hogy a paprika magas C-vitamin és kapszaicin tartalma miatt rendkívül egészséges, erősíti az immunrendszert, zsírégető hatással rendelkezik, és még a rák megelőzésében is hasznos lehet.

Rengeteg lehetőség van a fűszerpaprika vetésénél, hiszen bőven van kínálat az ázsiai, a mexikói, a spanyol és a magyar paprikafajták között. Érdemes előre meghatározni, hogy mi a termesztés célja, hiszen megannyi lehetőség van a feldolgozásra és az értékesítésre. 

Fotók forrása: Envato Elements.

(X) A cikk megjelenését a peppertech.hu portál támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük