Amaranthus gondozása, szaporítása

Az amaranthus, magyarul a disznóparéj vagy elegánsabb névvel illetve amaránt egy igen színes és különleges növénynemzetség. Nálunk legismertebb fajtája a bókoló amaránt.

amaranthus - bókoló amaránt

Származása: disznóparéj vagy amaránt (Amaranthus) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe tartozó disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjának névadó nemzetsége. Dél-Amerikából származik, de a világ számos részén elterjedt. Körülbelül 100 faj tartozik ide. Nálunk legnépszerűbb fajtáját bókoló amarántnak hívják.

A növény tudományos neve a görög amarantos (Αμάρανθος vagy Αμάραντος) szóból származik, melyek jelentése: ami sose hervad, vagy a nem hervadó (virág).

Ismertetőjegyei: legtöbb fajtája, így a bókoló amaránt is nálunk egynyári növény

Virágok: piros vagy lila, hosszan lecsüngő virágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező

Magasság: 40 – 75 cm

Habitus: feltörő, bokros, nagy lándzsás, ovális levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, balkonláda helyett inkább nagyobb cserépbe ültessük, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júliustól október

Tenyészhely: napos, meleg, közepes vízigényű

Bókoló amaránt gondozása

Gondozása: rendszeresen öntözzük, kéthetente biztosítsunk tápanyag-utánpótlást, alacsony hatóanyag tartalmú szerekkel, a hervadt virágrészeket rendszeresen távolítsuk el.

Metszése: nem kell

Szaporítása: magvetéssel március-áprilisban cserépbe, csírázási hőmérséklete 15-18 fok, ültetése május végén esedékes 30 – 40 cm tőtávolságra.

Kártevők: nem jellemző

Társítás: jól társítható sárga virágú csillagszemmel vagy farkasfoggal

Felhasználása: Nálunk főleg dísznövényként használjuk, de főleg Ázsiában és Amerikában számos faját a magja miatt termesztik.

Az amarántmag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán). Vastartalma kiemelkedő, kalciumtartalma meghaladja a tejét, illetve biológiai hasznosulás szempontjából a legjobb kalciumforrás. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében, illetve magas rosttartalma miatt a székrekedés kezelésében is hatásos. Ezek mellett pedig nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Fontos tápláléknövénye volt az inkáknak, az Andokban ma kiwicha néven említik. A régi aztékok is ismerték, ők huautli-nak nevezték, rituális italokat és táplálékokat készítettek belőle.

Igen kedvelt étel az alegría (spanyolul „vidámságot” jelent). Az amaránt magokat a pattogatott kukoricához hasonlóan megpirítják és mézzel vagy melasszal keverik.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 11 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás