Muskátli teleltetés egyszerűen, bevált módszerekkel

A muskátli teleltetés rendkívül veszélyes dolog. Függőséget okoz. Aki egyszer ráérez az ízére és megtapasztalja az ezzel járó sikert, az minden évben újra kezdi, saját örömére.

muskátli teleltetés

Muskátli teleltetés bevált módszerekkel

A muskátli nem egy túl drága növény, azért tavasszal az új tövek vásárlása sem viseli meg nagyon a pénztárcánkat. Viszont az évről évre átteleltetett és megújított muskátli hatalmas sikerélményt jelent, különösen akkor, ha az eredeti növényt ajándékba kaptuk, a nagyié volt, vagy egyéb kedves emlék fűződik hozzá.

A muskátli teleltetését nem kell elkapkodni. Elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket.

Állómuskátli teleltetése

Az állómuskátlik (paraszt muskátlik) teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Öntözni csak nagyon ritkán kell, épp, hogy ne száradjon ki. Az alacsony hőmérsékleten és kevés víz hatására megáll a fejlődés, nem jelennek meg a gyenge hajtások.

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat és az esetleges kártevőket.

Saját cserepében vagy a balkonládában is átteleltethető, de ha helyhiánnyal küzdünk, akkor szorosabban is egymás mellé helyezhetjük a növényeket. Emeljük ki a töveket a földből és szorosan egymás mellé helyezzük el őket a ládában, majd a hézagokat töltsük meg földddel.

Jó megoldás a száraz teleltetés is. Vegyük ki a növényeket a földből, és egyenként csomagoljuk be  újságpapírba. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények. A becsomagolt tövek egymás mellé helyezve kevés helyet kívánnak. Akinek pedig száraz padlása van, az felfüggesztve is tárolhatja a cserépből kiemelt töveket.

Futó muskátli teleltetése

A futó muskátlik érzékenyebbek a hidegre, ezért csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Soha ne hagyjuk kiszáradni a földet.

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat. Zuhanyoztassuk le a növényeket, hogy lemossuk a kinti szennyeződéseket és kártevőket. Megmetszeni nem kell, azt majd tavasszal fogjuk és akkor lehet szaporítani is, ha az augusztusban lemaradtál róla. Teleltetés alatt csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Az angol és az illatos muskátli teleltetése pont ugyanígy történhet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük