Muskátli teleltetés egyszerűen, bevált módszerekkel

A muskátli teleltetés roppant egyszerű, ugyanakkor rendkívül veszélyes dolog. Függőséget okoz. Aki egyszer ráérez az ízére és megtapasztalja az ezzel járó sikert, az többé már sosem dobja ki ősszel a muskátlit, legyen az a paraszt muskátlinak is hívott álló muskátli vagy épp egy félfutó vagy futó fajta, például tirooi muskátli. Összefoglaltam, hogy mit kell tenni a muskátlival a teleltetés előtt, hogy kell gondozni a téli hónapokban és arra is kitérek, mi a teendő a teleltetett muskátlival tavasszal, hogy újra dúsan virágozzon.

muskátli teleltetés

Muskátli teleltetés bevált módszerekkel

A muskátli nem egy túl drága növény, azért tavasszal az új tövek vásárlása sem viseli meg nagyon a pénztárcánkat. Viszont az évről évre átteleltetett és megújított muskátli hatalmas sikerélményt jelent, különösen akkor, ha az eredeti növényt ajándékba kaptuk, a nagyié volt, vagy egyéb kedves emlék fűződik hozzá.

A muskátli teleltetését nem kell elkapkodni. Elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket.

Muskátli felkészítése a teleltetéshez

Augusztusban már fejezzük a muskátli tápoldatozását, és mivel már a hőmérséklet is csökken, csökkentsük az öntözések számát, mennyiségét, ezzel is jelezve a növénynek, hogy megkezdjük a felkészülést a teleltetésre.

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat és az esetleges kártevőket. Zuhanyoztassuk le a növényeket, hogy lemossuk a kinti szennyeződéseket és kártevőket.

Teleltetés alatt csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Állómuskátli teleltetése

A paraszt muskátlit megmetszeni nem kell a teleltetés előtt, azt majd tavasszal fogjuk és akkor lehet szaporítani is, ha az augusztusban lemaradtál róla.

Az állómuskátlik (paraszt muskátlik) teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Öntözni csak nagyon ritkán kell, épp, hogy ne száradjon ki. Az alacsony hőmérsékleten és kevés víz hatására megáll a fejlődés, nem jelennek meg a gyenge hajtások.

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat és az esetleges kártevőket.

Saját cserepében vagy a balkonládában is átteleltethető, de ha helyhiánnyal küzdünk, akkor szorosabban is egymás mellé helyezhetjük a növényeket. Emeljük ki a töveket a földből és szorosan egymás mellé helyezzük el őket a ládában, majd a hézagokat töltsük meg földddel.

Jó megoldás a száraz teleltetés is. Vegyük ki a növényeket a földből, és egyenként csomagoljuk be  újságpapírba. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények. A becsomagolt tövek egymás mellé helyezve kevés helyet kívánnak. Akinek pedig száraz padlása van, az felfüggesztve is tárolhatja a cserépből kiemelt töveket.

Jó hír, hogy a legtöbb növénnyel ellentétben a muskátli teleltetés helytakarékosan, akár száraz teleltetéssel is megoldható. Rögtön két bevált megoldást is mutatok ehhez.

Futó és félfutó muskátli teleltetése

A futó és félfutó muskátlikat – ellentétben az álló muskátlival – teleltetés előtt meg kell metszeni. Mindkét fajtát kb. egyharmadra vágjuk vissza.

A félfutó és futó muskátlik érzékenyebbek a hidegre, ezért csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Soha ne hagyjuk kiszáradni a földet.

Az angol és az illatos muskátli szintén nagyobb hőmérsékletet kíván, Teleltetésük pont ugyanígy történhet, mint a futó muskátliké.

Tavaszi teendők a muskátli teleltetése után

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – lehet elővenni a téli álmot alvó muskátlikat és felkészíteni a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után.

Olvasó tapasztalat a futó muskátli teleltetéséről

Mária Szalai: „Én évek óta nevelek futó muskátlit. Idén még kint vannak az erkélyen, mert jó idő van. Úgy 1 méter 20 cm hosszúra sikeredtek az idén. Már csak épp egy pici öntözést kapnak. Amikor beviszem őket, visszavágom úgy 30 centiméteresekre. Fűtetlen, vilagos lépcsőházban telelnek. Február végéig egy csepp vizet sem kapnak a ládában (10 db van). Márciusban szépen letisztítom az elszáradt ágacskákat, visszavágom úgy 10-12 centisre.

Elkezdem szép lassan locsolni. Tetejét lekaparom egy picit, friss földdel pótolom. Szépen kezd életre kelni. Kihajt általában 90 %. Amelyik nem azt kiemelem, újat teszek, ahogy lehet kapni (általában a Lidl – ből pótolom). Ahogy hajt az elszáradt felesleges ágacskákat levágom. Ilyenkor sok ellenőrző tisztítgatás, de megéri. Öntözés, tápozás, plusz föld és nőnek, nőnek, nőnek.Minden évben pazar látvány. Nekem ez a menertrend legalabb 15-20 éve és pompasan működik.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Harmos Ferencné Judit szerint:

    Üdvözlöm! Segitséget szeretnék kérni. Van egy nagy cserepes citrom illatu. muskátlim, picihajtást kaptam idén elültettem, nagyon szép lett de virág nincs rajta. Most már látom hogy kezdenek a levelei száradni. Kérdésem, hogy hogyan kell teleltetnem, és nagyon szeretném szaporitani, azt hogyan csináljam. Nagyon várom válaszát,egy kezdo virágszeretó. Tisztelettel Harmos ferencné Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük