Ezek a virágok illenek a muskátli mellé

A muskátli az egyik olyan balkonnövény, amivel nem lehet mellé fogni. A szélsőséges, forró nyarakon is évről évre bizonyít. Napos és félárnyékos erkélyen is késő őszig töretlenül ontja virágait. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne összeültethető más növényekkel, és egyeduralkodónak kellene lenni. Sőt! Virágok a muskátli mellé is ültethetők és érdemes is más növényekkel társítani a muskátlit. Azokat a növényeket vettem számba, amelyek jó szomszédai lehetnek a muskátlinak, egymás mellé ültetve őket szép összképet mutatnak és hosszűtvon is jól tűrik egymás társaságát.

virágok muskátli mellé

Mileny virágok kerüljenek a muskátli mellé?

A muskátli igazi túlélő. Bármilyen talajon megél, tűri a forróságot, sőt azt sem veszi zokon, ha egy csöppet elhanyagoljuk és időnként kissé kiszárad a földje. Egyszerűen szaporítható, és ha van megfelelő helyünk, teleltethetjük is. Az egyes muskátli fajták igényében és gondozásában jelentős eltérések vannak, így érdemes ezen ismereteket is figyelembe venni.

A muskátli nagyon jól társítható más növényekkel, főleg a szintén napimádó egynyáriakkal. Akár álló-, akár futómuskátlik mellé bátran társíthatunk egyéb balkonnövényeket, hogy nagyobb díszítőértéket érjünk el. Kísérletezhetünk egymáshoz illő színárnyalatokkal vagy kipróbálhatjuk a kontrasztos színek élénk játékát.

 

Az összeültetéseknél főszabály és egyben a hosszantartó szépség garanciája, hogy azonos fény, talaj és vízigényű növényeket ültessünk egymás mellé. A muskátli nagyon érzékeny a pangó vízre, ezért biztosítani kell a felesleges víz elvezetését.

Az állómuskátli mellé a kissé csüngő, a futó muskátlihoz pedig az álló, bokrosabb apró virágú vagy lombjukkal díszítő növények illenek.

Élénk üde kompozíciót kapunk, ha színes,vidám egynyáriak kerülnek a muskátli mellé, mint pl. a petúnia, körömvirág, bojtocska, bársonyvirág, porcsinrózsa, lobélia. Csodás illat felhőt biztosíthatunk illatos ternyével vagy népies nevén mézvirággal.

Jó kiegészítői lehetnek a muskátlinak a lombjukkal díszítő növények, pl. a szugonyűző néven is ismert kakassarkantyú, vagy a menta.

Az angol muskátlik nyár közepén, a legnagyobb forróságban kicsit megpihennek, ilyenkor különösen jól jön, ha van mellette egy másik növény is. Megfelelő mellé a bakopa, a balkon aranya, a lobélia, minipetúnia. 

Nyugodtan ültethetünk a muskátli mellé fűszernövényeket is, mint pl. kakukkfű, snidling, díszhagyma, zsálya, metélőpetrezselyem, de akár szamóca is jó kiegészítő lehet.

A muskátli a napos és a félárnyékos balkonon is megél, de ez nem minden növényre igaz. Ezért a muskátli mellé társított növényeket a hely fügvényében kell megválasztani. 

További ötletek muskátli mellé ültethető növényekhez

Igazán nincs okuk panaszra azoknak, akiknek az erkélyét több órán keresztül érik a napsugarak. A napos balkon növényei közt dúskálni lehet. Gazdag szín- és formavilágú virágok közül  válogathatunk és még illatosak is akadnak a napimódó növények között. Fotókon is mutatom a leghálásabb cserépbe is ültethető napimádó növényeket.

Ezek a napos balkon növényei – fotókkal és videóval

A legelterjedtebb és legtöbb sikerélménnyel kecsegtető félárnyékos helyet kedvelő növények sorát hoztam. Videón is mutatom őket, hogy könnyebb legyen a választás.

Muskátli gondozása hónapról hónapra

https://youtu.be/c6jdjCuHwoc

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük