Ezek a virágok illenek a muskátli mellé

A muskátlival nem lehet mellé fogni. A szélsőséges, forró nyarakon is évről évre bizonyít, napos és félárnyékos erkélyen is késő őszig töretlenül ontja virágait. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne összeültethető más növényekkel, és egyeduralkodónak kellene lenni, hisz virágok a muskátli mellé is ültethetők. Azokat a növényeket vettem számba, amelyek jól megférnek a muskátlival összeültetve egy cserépben és szép összképet mutatnak.

virágok muskátli mellé

Virágok a muskátli mellé

A muskátli igazi túlélő. Bármilyen talajon megél, tűri a forróságot, sőt azt sem veszi zokon, ha egy csöppet elhanyagoljuk és időnként kissé kiszárad a földje. Egyszerűen szaporítható, és ha van megfelelő helyünk, teleltethetjük is. Az egyes muskátli fajták igényében és gondozásában jelentős eltérések vannak, így érdemes ezen ismereteket is figyelembe venni.

A muskátli nagyon jól társítható más növényekkel, főleg a szintén napimádó egynyáriakkal. Akár álló-, akár futómuskátlik mellé bátran társíthatunk egyéb balkonnövényeket, hogy nagyobb díszítőértéket érjünk el. Kísérletezhetünk egymáshoz illő színárnyalatokkal vagy kipróbálhatjuk a kontrasztos színek élénk játékát.

 

Az összeültetéseknél főszabály és egyben a hosszantartó szépség garanciája, hogy azonos fény, talaj és vízigényű növényeket ültessünk egymás mellé. A muskátli nagyon érzékeny a pangó vízre, ezért biztosítani kell a felesleges víz elvezetését.

Az állómuskátli mellé a kissé csüngő, a futó muskátlihoz pedig az álló, bokrosabb apró virágú vagy lombjukkal díszítő növények illenek.

 

Élénk üde kompozíciót kapunk, ha színes,vidám egynyáriak kerülnek a muskátli mellé, mint pl. a petúnia, körömvirág, bojtocska, bársonyvirág, porcsinrózsa, lobélia. Csodás illat felhőt biztosíthatunk illatos ternyével vagy népies nevén mézvirággal.

 

Jó kiegészítői lehetnek a muskátlinak a lombjukkal díszítő növények, pl. a szugonyűző néven is ismert kakassarkantyú, vagy a menta.

Az angol muskátlik nyár közepén, a legnagyobb forróságban kicsit megpihennek, ilyenkor különösen jól jön, ha van mellette egy másik növény is. Megfelelő mellé a bakopa, a balkon aranya, a lobélia, minipetúnia. 

 

Nyugodtan ültethetünk a muskátli mellé fűszernövényeket is, mint pl. kakukkfű, snidling, díszhagyma, zsálya, metélőpetrezselyem, de akár szamóca is jó kiegészítő lehet.

A muskátli a napos és a félárnyékos balkonon is megél, de ez nem minden növényre igaz. Ezért a muskátli mellé társított növényeket a hely fügvényében kell megválasztani. 

 

Muskátli gondozása hónapról hónapra

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük