Kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása, jellemzése

A kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása nemcsak a látványa miatt éri meg. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünkből házilag is készíthetünk szépségápoló szereket. A gyűrűvirág és kenyérbélvirág néven is ismert gyógynövényt a már a középkorban gyógyító csodanövénynek tartották. De csupán igénytelensége és szépsége miatt is érdemes nevelni a kertünkben vagy akár az erkélyen körömvirágot. Gondozási tanácsokon túl a körömvirág felhasználására is mutatok néhány öteletet.

kerti körömvirág gondozása

Kerti körömvirág származása és jellemzése

Származása: A körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. A Földközi-tenger partvidékéről származik. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág. 

Ismertetőjegyei: színes, egynyári dísz- és gyógynövény

Virágok: sárga, narancs, barack, krémszínű, gyakran sötét középpel, egyszerű vagy telt virágai lehetnek, a virágok átmérője 3-6 cm

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virágszirmai fogyaszthatók

Magasság: 15-30 cm

Habitus: kompakt, feltörő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: júniustól október

Kerti körömvirág gondozása

A körömvirág gondozása egyszerű, mondhatnánk gyerekjáték. A kedves kis virágot akár gyerekek gondjaira is bízhatjuk.

szaporítása magvetéssel történhet. Ha jól érzi magát egy helyen, akkor elszórja a magját és ha szerencsénk van, a következő évben kikel.

Februárban vagy márciusban vessük el a körömvirág magokat. A csírázáshoz 14-16 celsius fokos hőmérséklet szükséges. Áprilisban közvetlenül a cserépbe is vethető. Fényen csírázik, ezért csupán a talajra nyomjuk a magokat és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Május elejétől ültethetjük napos vagy félárnyékos helyre. Közepes vízigényű, rendszeresen öntözzük, arra figyeljünk, hogy földje sose szaáradjon ki.  A havi kétszeri tápoldatozást meghálálja.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezezl újabb virágzásra ösztönözhetjük.

Körömvirág kártevői, betegségei

Betegség nem jellemző a körömvirágra. Kártevők közül a levéltetvek és lisztharmat jelenhet meg rajta.

Körömvirág gyógyhatásai

A körömvirágot tea, krém vagy esszencia formában használhatjuk különböző betegségek gyógyítására.

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Kerti körömvirág felhasználása

A kerti körömvirág jól társítható például kék virágú zsályával, vaníliavirággal, cseppecskevirággal, margarétával, kékbojtocskával. Rusztikus és mediterrán kiültetésekbe egyaránt helyet kaphat.  Balkonon zöldség- és fűszernövényekkel is kombinálható.

A vegyszermentesen kezelt körömvirágból salát magunk is készíthetünk külsőleg használható szépségépoló szereket. A bőrnyugtató és hidratáló hatású körömvirág maszk egyszerűen, házilag is elkészíthetó.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    FENTEBB

  2. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    Tájékoztatásod hasznos volt számomra. Péld. kerti körömvirág színei.Eddig csak a sárgát ismertem, van is a kertemben. Probálok más színüeket is beszerezni. A palacsinta recept kiváló,
    köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × négy =