Kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása, jellemzése

Az élénk narancs- vagy citromsárga virágait májustól októberig hozó kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása nemcsak a látványa miatt éri meg. A mi éghajlatunkon a leghálásabb erkélyen, teraszon, illetve kertben nevelhető egynyári növények közé tartozik, szegélynövényként is használhatjuk. A körömvirág ugyanakkor az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövény és fűszer is egyben. A gyűrűvirág és kenyérbélvirág néven is ismert gyógynövényt a már a középkorban is gyógyító csodanövénynek tartották, évszázados gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hagyománnyal rendelkezik. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünkből házilag is készíthetünk szépségápoló szereket. Gondozási tanácsokon túl a körömvirág felhasználására is mutatok néhány ötletet.

kerti körömvirág gondozása

Kerti körömvirág (Calendula officinalis) származása és jellemzése

Származása: A körömvirág,  latinul Calendula officinalis a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. A Földközi-tenger partvidékéről származik. 

Már a keresztes hadjáratok idején is termesztették kerti növényként a közép-európai kolostor kertekben és tanyákon. Ám nem pusztán szépsége, hanem gyógyereje miatt is. Napjainkban ismét reneszánszát éli a természetgyógyászatban.

Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág, Mária aranya. 

Ismertetőjegyei: színes, egynyári dísz- és gyógynövény

Virágok: A körömvirág többnyire meleg színáranyalatokban pompázik. Egyszerű fészekvirágzata sárga, arany, narancs, barack, sárgás vörös, krémszínű, gyakran sötét középpel, egyszerű vagy telt virágai lehetnek, a virágok átmérője 3-6 cm. A telt szirmú hibridek mindig egy színűek. A virágok kellemes, kissé erőteljes illatot árasztanak.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virágszirmai fogyaszthatók

Magasság: a különböző fajták mérete eltérő, 15 – 60 cm között változik

Habitus: kompakt, feltörő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, egynyári növény, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni, vagy minden évben újra vetni

Virágzási idő: vetési időtől függően májustól októberig

Körömvirág szimbolikája

A körömvirág jelentése: szeretet, kegyetlenség, bánat, féltékenység, úgy érzem nem szeretsz, régen a keresztények, akik a körömvirág koszorúkat Szűz Mária szobrai elé helyezték, Mária aranyának nevezték.

Körömvirág fajták

Az egyszerűen termő körömvirág magjait általában fajtanév megjelölése nélkül kínálják. 

Gömb alakú, tömött virágot hoz, vágott virágnak is alkalmas a 50 cm magasra nyúló, hosszú szárú amarikai fajta, a ‘Balls’.

A 30 cm magasra növő tömör ‘Fiesta gitana’ (cigányünnep) elnevezésű fajta a ‘Balls’-hoz hasonlóan sárga és narancs árnyalatú virágokat hoz, ám annál zömökebb felépítésű.

Az 50-60 cm magas, telt virágzatú „Pacific” krémfehér, citromsárga, mélynarancs virágokat hoz, sőt olykor színkverékben is kapható.

A „Princess” sárgán és narancssárgán virágzik. Igen ellenálló a lisztharmattal szemben.

Kerti körömvirág igényei és gondozása

A körömvirág gondozása egyszerű, mondhatnánk gyerekjáték. A kedves kis virágot akár gyerekek gondjaira is bízhatjuk. Napos helyen tartvam rendszeres öntözéssel hosszan virágzik.

Csak tömött, erőteljes, káértevőktől mentes növényt vigyünk haza. 

A körömvirágok a gyökereiken keresztül elűzik a talajban lévő káros nematódiákat. Talajgyógyításkor gyakran zöldtrágyként is hazsnálják.

Fény és hőmérséklet

A körömvirágnak sok fényre és napsütésre van szüksége. A virágok esténként becsukódnak, reggel pedig újra kinyílnak.

Öntözés, trágyázás

Közepes vízigényű, rendszeresen öntözzük, arra figyeljünk, hogy földje sose száradjon ki. A növekedési időszakban, az első bimbók megjelenéséig keveset öntözzük. Mihelyt megjelennek az első rügyek, emelehetjük a víz mennyiségét.

A növény dúsan ontja virágait, ha havonta egy-két alkalommal tápoldatot teszünk a vízbe. A kertbe ültetett körömvirágot elég 4-6 hetente locsolni.

Föld és átültetés

Igénytelen növény, ezért bármiylen kerti földben szépen fejlődik. Szükség esetén akár virágzási időszakban is átültethetjük. 

Ágyásba magas és félmagas, erkélyládába alacsonyabb fajtákat ültessünk. Erős illatával elűzi a kártevőket, ezért más virágok, de akár konyhakerti zöldségek közé is érdemes ültetni.

Metszés, visszavágás

Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy elősegítsük az újak növekedését.

Körömvirág előnevelése, vetése, szaporítása

A gyűszűvirág szaporítása magvetéssel történhet. Ha jól érzi magát egy helyen, akkor elszórja a magjait és ha szerencsénk van, a következő évben újra kikel.

Előneveléshez februárban vagy márciusban vessük el a körömvirág magokat. A csírázáshoz 14 – 16 celsius fokos hőmérséklet szükséges. Csírázási ideje: 14 nap.

Amint a levelek megerősödtek, ritkítsuk ki a növényeket úgy, hogy 25 – 30 centiméterre legyenek egymástól. A fiatal növényeket március végén ültessük át nagyobb cserépbe. A fagyveszély elmúltával tegyük ki a szabadba, napos, meleg helyre. Akár mindjárt be is ültethetjük őket erkélyládába.

Áprilisban közvetlenül a cserépbe vagy kertbe is vethető. Fényen csírázik, ezért csupán a talajra nyomjuk a magokat és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Körömvirág ültetése

Május elejétől ültethetjük napos vagy félárnyékos helyre, 25 – 30 centiméter távolságra.

Amennyiben az elnyílt virágokat nem szedjük le, a körömvirág önállóan szaporodik.

Kártevői, betegségei

Betegség nem jellemző a körömvirágra. Kártevők közül a levéltetvek és lisztharmat jelenhet meg rajta, amiket akár egyszerű házi szerekkel is elűzhetünk.

A fekete levéltetvek előszeretettel tartózkodnak a körömvirágon, és gyakran okoznak gondot. Olykor a növény egész szára feketéllik a tetvektől. Ilyenkor mossuk le szárat erős vízsugárral, de a szappanoldat és a vegyszerek is jó szolgálatot tesznek.

A lisztharmat késő nyáron, különösen hűvös, nyirkos éjszakák után támadhatja meg. Ezt a gombás megbetegedést a fehér lepedékről ismerhetjük fel. A beteg növényeket húzzuk ki a földből és dodjuk el.

A szürkepenész hosszabb nedves időszakot követően jelenhet meg. A növény szárát sötét foltok csúfítják, a virág elveszti szépségét. Nem érdemes vegyszerrel próbálkozni.

Dísznövényként való felhasználási lehetőségek

A kerti körömvirág jól társítható például kék virágú zsályával, vaníliavirággal, cseppecskevirággal, margarétával, kékbojtocskával. Rusztikus és mediterrán kiültetésekbe egyaránt helyet kaphat. Balkonon zöldség- és fűszernövényekkel is kombinálható.

Vágott virágként is használhatjuk, sokáig szép marad, sőt a színes szélű bimbók ki is nyílnak a vázában.

Körömvirág, mint fűszer

A körömvirág ehető növény. Finomra vágva a kissé kesernyés-édeskés ízű virágok lágy-aromás ízt kölcsönöznek az omlettnek, a friss sajtoknak, szufléknak és salátatálaknak.

Az egész virágzatot vagy csak a szirmokat használhatjuk friss nyári salátákhoz is. A nyelves virágok, a virágzat külső részén elhelyezkedő szirmok alkalmasak ételek festésére, például rizs, sütemények vagy tej színezésére.

Körömvirág gyógyhatásai és gyógyászati felhasználása

Gyógyászati célra a körömvirág levele és virágai használhatók fel.

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén.

Napjainkban tea, krém vagy esszencia formában használhatjuk különböző betegségek gyógyítására. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Krémek, maszkok készítése saját kezűleg

A vegyszermentesen kezelt körömvirágból saját magunk is készíthetünk külsőleg használható szépségépoló szereket. A bőrnyugtató és hidratáló hatású körömvirág maszk egyszerűen, házilag is elkészíthető.

A körömvirág krém például hatékonyan alkalmazható a vágások, horzsolások és kisebb égési sérülések, mint például a napégés esetén is. Puhítja a száraz bőrt, enyhíti az ekcémát és a bőrgyulladások tüneteit, ápolja a csecsemők és a gyermekek érzékeny bőrét és segít eltüntetni a pattanásokat. A körömvirág krém készítése házilag is roppant egyszerű, rögtön mutatok is két receptet hozzá.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    FENTEBB

  2. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    Tájékoztatásod hasznos volt számomra. Péld. kerti körömvirág színei.Eddig csak a sárgát ismertem, van is a kertemben. Probálok más színüeket is beszerezni. A palacsinta recept kiváló,
    köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük