Kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása, jellemzése

A kerti körömvirág (Calendula officinalis) gondozása nemcsak a látványa miatt éri meg. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünkből házilag is készíthetünk szépségápoló szereket. A gyűrűvirág és kenyérbélvirág néven is ismert gyógynövényt a már a középkorban is gyógyító csodanövénynek tartották. De csupán igénytelensége és szépsége miatt is érdemes nevelni a kertünkben vagy akár az erkélyen a sárga szépséget. Gondozási tanácsokon túl a körömvirág felhasználására is mutatok néhány öteletet.

kerti körömvirág gondozása

Kerti körömvirág származása és jellemzése

Származása: A körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. A Földközi-tenger partvidékéről származik. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág. 

Ismertetőjegyei: színes, egynyári dísz- és gyógynövény

Virágok: sárga, narancs, barack, krémszínű, gyakran sötét középpel, egyszerű vagy telt virágai lehetnek, a virágok átmérője 3-6 cm

Fogyaszthatóság, mérgezőség: virágszirmai fogyaszthatók

Magasság: 15-30 cm

Habitus: kompakt, feltörő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: júniustól október

Kerti körömvirág gondozása

A körömvirág gondozása egyszerű, mondhatnánk gyerekjáték. A kedves kis virágot akár gyerekek gondjaira is bízhatjuk. Napos helyen tartvam rendszeres öntözéssel hosszan virágzik.

Körömvirág szaporítása

A gyűszűvirág szaporítása magvetéssel történhet. Ha jól érzi magát egy helyen, akkor elszórja a magjait és ha szerencsénk van, a következő évben újra kikel.

Februárban vagy márciusban vessük el a körömvirág magokat. A csírázáshoz 14 – 16 celsius fokos hőmérséklet szükséges. Áprilisban közvetlenül a cserépbe is vethető. Fényen csírázik, ezért csupán a talajra nyomjuk a magokat és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Május elejétől ültethetjük napos vagy félárnyékos helyre. Közepes vízigényű, rendszeresen öntözzük, arra figyeljünk, hogy földje sose szaáradjon ki.  A havi kétszeri tápoldatozást meghálálja.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel újabb virágzásra ösztönözhetjük.

Kártevői, betegségei

Betegség nem jellemző a körömvirágra. Kártevők közül a levéltetvek és lisztharmat jelenhet meg rajta, amiket akár egyszerű házi szerekkel is elűzhetünk.

Körömvirág gyógyhatásai és gyógyászati felhasználása

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén.

Napjainkban tea, krém vagy esszencia formában használhatjuk különböző betegségek gyógyítására. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Dísznövényként való felhasználási lehetőségek

A kerti körömvirág jól társítható például kék virágú zsályával, vaníliavirággal, cseppecskevirággal, margarétával, kékbojtocskával. Rusztikus és mediterrán kiültetésekbe egyaránt helyet kaphat.  Balkonon zöldség- és fűszernövényekkel is kombinálható.

A vegyszermentesen kezelt körömvirágból salát magunk is készíthetünk külsőleg használható szépségépoló szereket. A bőrnyugtató és hidratáló hatású körömvirág maszk egyszerűen, házilag is elkészíthető.

Körömvirág maszk készítése házilag

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    FENTEBB

  2. TOLNAI ERNŐNÉ szerint:

    Tájékoztatásod hasznos volt számomra. Péld. kerti körömvirág színei.Eddig csak a sárgát ismertem, van is a kertemben. Probálok más színüeket is beszerezni. A palacsinta recept kiváló,
    köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük