Mézvirág, illatos ternye, azaz a tengerparti fülesternye gondozása

A mézvirág, a tengerparti fülesternye vagy illatos ternye (Lobularia maritima) az egyik legigénytelenebb és legillatosabb balkonnövény. Az olcsó egynyári növény egészen a fagyokig hozza apró fehér vagy lila virágait és tölti be az erkélyt édes illatával. Nézzük, milyen egyszerű a illatos ternye vagy népszerűbb nevén a mézvirág gondozása.

mézvirág, fülesternye gondozása

Illatos ternye, illatos mézvirág (Lobularia maritima) származása

Az illatos ternye, mézvirág vagy tengerparti fülesternye (Lobularia maritima) Földközi-tenger, Azori-szigetek, Kanári-szigetek környékéről származik, a keresztesek (Brassicaceae) családjába tartozik. Szokás még illatos ternyének vagy illatos métvirágnak is hívni.

A mézvirág elnevezést kellemes édes illata miatt kapta. Szokták még alyssumnak is nevezni.

Mézvirág jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyári növény. A törpe lobéliához hasonlóan az illatos ternye is egyszerű, de igen nagy hatással bíró virág. Alacsony, elterülő növésével és rengeteg apró, mézillatú virágával kitűnően kiegészíti az ágyásokban, balkonládákban lévő, nagy virággal rendelkező társait.

Általában egy nyári növényként tartjuk, de enyhe tél után olykor kihajt vagy önvetéssel gondoskodik a fennmaradásról.

Virágok: rózsaszín, fehér, liláskék, piros, sárga, kajszi vagy ibolya színűek lehetnek, apró virágai 5 cm-es fürtökbe tömörülnek, illatosak, legáthatóbb illata a fehérszínű virágokat nevelő változatának van.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 8 – 15 cm

Habitus: elterülő, párnaszerű, enyhén csüngő növény, levelei keskenyek, hosszúkásak, kissé szürkések

Cserépben nevelhető-e: igen, cserépben, balkonládában vagy szabadföldben is nevelhető

Mézvirág fajták

Növekedésben és virágzásban igen hasonlóak a különböző fajták, ezért főként a virágok színében térnek el egymástól, sőt az illatintenzitás is különbözhet.

Jó minőségű a „Snow Crystals” fehér, törmör, nagy virágokkal, a „Schneeteppich” szintén fehér, a „Königsteppich” sötétlila virágú fajta.

Az „Easter Bonnet” rózsaszínű, liláskék vagy fehér virágokat hoz.

Az „Aphrodite” fajta a hagyományos színek mellett élénpiros és sárgás tónussal is rendelkezhet.

Illatos ternye gondozása

Az illatos ternye teljes napsütést igényel. Némi árnyékot ugyan elvisel, de árnyékban kevesebbet virágzik és kevesebb illatanyagot termel. Érdemes teljes napsütéses helyen tartani, ott lesz legintenzívebb az illata.

Mérsékelt öntözést igényel, de a forró nyári napokon több vizet kíván. Ne tartsuk túlzottan nedvesen, két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földet.

Az első virágok elvirágzása után, nagyjából július végén felére vágjuk vissza, majd végezzünk tápanyag-utánpótlást. Hamarosan megjelennek majd az újabb virágai is.

Mézvirág szaporítása

A mézvirág magvetésére előneveléssek március végén, április elején kerülhet sor. A csírázási hőmérséklete 18 °C. 4-6 magot tegyünk egy szaporítófölddel teli cserépbe. Fényre csírázó, le fedjük le, csak kicsit nyomkodjuk le a magokat.

A magoncok kikelése után tegyük hűvösebb, 10-12 °C-os, világos helyre, így lesz tömör a növekedése. 

Áygásokba, cserepekbe, balkonládákba ültetni a fagyok elmúltával, május közepétől lehet 15 cm-es tőtávolságra.

Április végétől közvetlenül az ágyásokba is vethetjük. Szükség szerint ritkítsuk meg a magoncokat.

Magvait elszórja, így enyhe telek után van rá esély, hogy a következő évben kikelnek a kis növények. 

Sót nálam az erkélyen nem egyszer átvészelte a telet és egyik évről a másikra megmaradt.

Mézvirág betegségei és kártevői

A mézvirág jól ellenáll a betegségeknek és kártevőknek. Ritkán lisztharmat és fehér rozsda (levelek alatt pörsenések) támadja meg.

Fülesternye felhasználása

Az illatos ternye vagy mézvirág csak dísznövényként használható. Egyéb napfényt imádó növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad. Töltelék és társnövényként balkonládába, tálakba vagy dézsásnövények alá ültethetjük. Jól mutat állómuskátli mellett is.

A fehér színű fajták jól kiemelik a más virágok erős virágszíneit és finom tónusait. Finom illatkompozíciót érhetünk el, ha például vaníliavirággal, jázminnal, díszdohánnyal vagy lednekkel kombináljuk.

Az illatos ternye mutatós talajtakaró, illetve remekül illik sziklakertekbe, szárazon rakott falak hézagaiba vagy táblafugákba.

Legjobb olyan szomszédok mellé ültetni, amelyek szintén nem igénylik annyira a vizet, mint a záporvirág, a szegfűk vagy a körömvirág. Rózsák mellett is mutatós.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük