Növények átültetése, a növekedési időszak első feladata

A növények átültetése friss földbe és nagyobb cserépbe a tavasz egyik első feladata. Ilyenkorra a növények pihenő időszaka végetér, és új földet, esetleg nagyobb cserepet igényelnek. Az átültetéssel készítjük fel őket a növekedési időszakra. Elmondom, hogy a legcélszerűbb átültetni a növényeket tavasszal és mire érdemes figyelni.

növények átültetése nagyobb cserépbe és friss földbe

Mi kell a növények átültetéséhez?

Az átületéshez az alábbiakra lesz szükségünk:

 • cserép,
 • föld,
 • kavics, vagy cserépdarab,
 • agyag- vagy műanyag cserép,
 • kanál,
 • bot,
 • metszőolló,
 • újságpapír alátétnek.

Növények átültetése előtt jön a cserépválasztás

Leggyakrabban tavssazl ültetjük át a növényeket, de az átültetésre nem csak a tavasz a megfeleő évszak. Sok növényt, mindenekelőtt a fiatal növényket, más évszakokban is átültethetünk nagyobb cserépbe.

Amennyiben a növény ismertetőjén semmi külön megjegyzés sem szerepel a cserép fajtájára vonatkozóan, úgy mind agyagcserépbe, mind műanyag cserépbe ültethetjük. Vannak azonban olyan növények is, amelyek a kettő közül csak az egyik fajtában növekednek szépen.

Mindegy, hogy agyag- vagy műanyag cserepet használunk, fontos, hogy megfelelő nagyságúnak és teljesen tisztának kell lennie.

Agyagcserepek

Az agyagcserpek felszívják a földben lévő felesleges nedvességet és elpárologtatják. Ennek az az előnye, hogy a növény nem fülled be olyan könnyen. Ugyanakkor a párologtatáshoz melegre is szükség van, ami azt jelenti, hogy ezáltal a föld hőmérséklete csökken.

Az agyagcserép akkor is előnyös, ha a növény a napon van, ugyanis ha a növény kiszárad, a cserép pótolhat némi nedvességet.

Ha megkopogtatjuk a cserepet, megtudhatjuk, hogy kell-e öntözni. Ha a hang tompa, a föld nedves. Ha azonban éles, csengő hangot ad, locosljuk meg a növényt.

Az agyagcsererép legnagyobb hátárnya az, hogy algák és kártevők telepednek meg rajta. Másik hátránya, hogy a cserép falához hajszálgyökerek tapadhatnak, amik átültetésnél megsérülhetnek.

Átültetés előtt mindig alaposan súroljuk ki a cserepet, lehetőleg szappanos vízzel.

Műanyag cserepek

A műanyag cserepek olcsók és nem sérülékenyek, ezért nagyon népszerűek. Szinte soha nem mennek tönkre.

Az agyagcseréppel ellentétben azonban a műanyag cserepek nem párologtatnak. Ennek az az előnye, hoyg a növényt ritkábban kell locsolni, viszont hátránya, hogy a növények könnyebben befüllednek. Az edény fala nagyon sima, így könnyebb tisztántartni.

Automatikus vízellátású edények

Ha több növényt szeretnénk egy közös edénybe összeültetni, célszerű öntöző rendszert is beszerezni. Az automatikus vízellátású edények azoknál a növényeknél is igen praktikusak, amelyek az egyenletes vízadagolást kedvelik, mint például a páfrányok.

Tápanyagban gazdag föld kell az átületéshez

Február-márciusra a föld tápanyagtartalékai még akkor is elfogynak, ha minden szorgalmasan tápoztuk a növényt. A növényeknek friss földre van szüksége. Sokszor célszerű a növényt egyúttal nagyobb cserépbe tenni. Ennek eldöntéséhez vizsgáljuk meg a gyökereket.

Van azonban olyan növények, amelyek a szűk cserepet kedvelik. Ezek kisebb cserépben nagyobb virágokat hoznak. Ezt a tényt többnyire a növény kártyáján is megemlítik.

Növények átültetése, újraültetése

 • Készítsünk elő minden szükséges eszközt.
 • Egyik kezünkkel fogjuk meg a cserepet, a másikkal pedig a növény alsó részét úgy, hoyg ujjainkkal befedjük a földet.
 • Döntsük meg a cserepet és kocogtassuk az asztal széléhez.
 • Így könynen kicsúszik a földabda a cserépből.
 • Távolítsuk el a föld minél nagyobb hányadát. Ezt legegyszerűbben kanállal vagy tompa végű bottal végezhetjük el.
 • Az elfonnyadt, csúnya gyökereket óvatosan vágjuk le.
 • Az alaposan megtisztított cserép kifolyónyílására helyezzünk el egy kavics- vagy cserépdarabot, majd szórjunk rá egy réteg kőzúzalékos vagy kavicsot, hogy biztosítsuk az optimális vízelvezetést.
 • A kavicsrétere szórjunk némi földet, és helyezzük rá a növényt.
 • A földet körkörösen rakjuk a cserépbe, amíg az meg nem telik.
 • A gyökérzet körül jól nyomkodjuk meg a földet, és közben ütögessük a cserepet óvatosan az azstalhoz, hogy a öld egyenletesen ülepedjen le.

Nagyobb növényet esetében elegendő a föld tápsókat tartalmazó felső rétegét a lehető legnagyobb mértékban felújítani, így a növényt nem kell kivennünk a cserépből. Ezt a módszert alkalmazzuk például a teleltetett muskátlik újraélesztésénél is.

Sok víz kell a növények átültetése után

Függetlenül attól, hogy átültetésről vagy csak a föld felső rétegének cseréjéról van szó, a munka végeztével alaposan locsoljuk meg a növényt, hogy a föld jól körül tudja venni a gyökereket.

Ha agyagcserpet használunk, az átültetés előtt áztassuk be a pár órára, különben túl sok nedvességet szív fel a talajból. Magának a földnek sem szabad túl száraznak lennie, különben túl lassan oszlik el benne a nedvesség.

Az átültetést követő 5-6 hétben nem kell trágyáznunk, mert minden új földben van bizonyos mennyiségű induló tápanyag.

Növények összeültetése

Összeültetésre csak azonos fény-, hő- és vízigényű növények alkalmasak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük