Így lesz szép a muskátli teleltetés után

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – ideje elővenni a téli álmot alvó muskátlikat és felkészíteni a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után.

álló muskátli - muskátli a teleltetés után

Így lesz szép a muskátli teleltetés után

A muskátliknak a téli időszakban szükségük van pár hónapos pihenőidőre. Ha ezt nem biztosítjuk számukra és télen is világos és meleg helyen tartva, rendszeresen tápoldatozzuk, akkor nincs idejük feltöltődni. Nem tudnak felkészülni a nyári szezonra, ezért nem fognak olyan gazdagon virágozni.

Február végén, március elején kezdhetjük el hozzászoktat őket a napfényhez, a gyakoribb öntözéshez és a tápoldathoz. Bármilyen muskátli teleltetési módszer választottunk, a teendőnk ugyanaz.

Először is távolítsuk el az elszáradt leveleket, majd alaposan vágjuk vissza a szárakat. A visszavágást 2-3 hajtás kezdeményig kell megtenni, ami kb 10 cm.

Ne sajnáljuk a növényt, a metszés alapozza meg a nyári dús virágzást. Az egészséges és nagyobb hajtásokat is vágjuk le bátran. Ezeket aztán érdemes megszabadítani az alsó leveleiktől és tápdús virágföldbe ültetni. Rendszeres locsolással pár hét alatt begyökeresednek és újabb növényeink lesznek. 

A muskátlikat nem szükséges évente friss földbe ültetni, azt elegendő 2-3 évente megtenni. A köztes években a tisztogatás után távolítsuk el a felső 3-4 cm földréteget és friss muskátli földet rakjunk a helyére.

Ezután alaposan öntözzük meg a muskátlikat és tegyük világos helyre.

Azok, akik a föld nélküli tárolás hívei, szintén most kell, hogy elővegyék a növényeket és elültessék cserépbe. A növényeket friss földbe ültetve kb. egy harmadukig vissza kell vágni. Alapos beöntözés után nitrogén adagolásával érhetjük el, hogy szép nagy borkorrá fejlődjenek.  

Egy hónap múlva elkezdhetjük a tápoldatozást is, a muskátli a legtöbb növényhez hasonlóan szereti és busásan meghálálja, ha az élesztős lötyivel öntözzük hetente egyszer.

A szabadba csak a fagyok elmúltával tegyük ki.  Arra azonban vigyázni kell, hogy ne érje őket rögtön a tűző nap, mert a télen legyengült növények zsenge hajtásai hamar megégnek. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. csoma klára szerint:

    Kedves Jucó!
    Nagyon köszönöm ezt a hírlevelet, mert olyan nagyon sok kérdésre ad választ, sokat tanulok belőle minden alkalommal!
    Nagyon ügyes vagy,nagy érzékkel szerkeszted ezt a hírlevelet, kívánok Neked sok-sok erőt, jó egészséget szeretettel: kárika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük