Így lesz szép a muskátli teleltetés után

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – jön el az ideje a téli álmukat alvó balkonnövények ébresztésének. Ilyenkor lehet elővenni a téli pihenőre kárhoztatott muskátlikat és felkészíteni azokat a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után arra is adok ötletet, hogy lesz még több muskátlid a nyáris szezonra.

álló muskátli - muskátli a teleltetés után

Így lesz szép a muskátli teleltetés után

A muskátliknak a téli időszakban szükségük van pár hónapos pihenőidőre. Ha ezt nem biztosítjuk számukra és télen is világos és meleg helyen tartva, rendszeresen tápoldatozzuk, akkor nincs idejük feltöltődni. Nem tudnak felkészülni a nyári szezonra, ezért nem fognak olyan gazdagon virágozni.

Muskátlik tavaszi ébresztése

Február végén, március elején kezdhetjük el hozzászoktat őket a napfényhez, a gyakoribb öntözéshez és a tápoldathoz. Bármilyen muskátli teleltetési módszer választottunk, a teendőnk ugyanaz.

A munkátlik ébrezstése valamennyi munkátli fajtánál ugyanúgy törtönhet. Először is távolítsuk el az elszáradt leveleket, majd alaposan vágjuk vissza a szárakat. A visszavágást 2-3 hajtás kezdeményig kell megtenni, ami kb 10 cm.

A muskátlikat nem szükséges évente friss földbe ültetni, azt elegendő 2-3 évente megtenni. A köztes években a tisztogatás után távolítsuk el a felső 3-4 cm földréteget és friss muskátli földet rakjunk a helyére.

Ezután alaposan öntözzük meg a muskátlikat és tegyük világos helyre.

Azok, akik a föld nélküli tárolás hívei, szintén most kell, hogy elővegyék a növényeket és elültessék cserépbe. A növényeket friss földbe ültetve kb. egy harmadukig vissza kell vágni. Alapos beöntözés után nitrogén adagolásával érhetjük el, hogy szép nagy borkorrá fejlődjenek.  

Levágott ágakat használjuk fel szaporításra

Ne sajnáljuk a növényt, a metszés alapozza meg a nyári dús virágzást. Az egészséges és nagyobb hajtásokat is vágjuk le bátran és használnjuk fel szaporításra. A hajtásokat szabadítsuk meg az alsó leveleiktől és tápdús virágföldbe ültetessük. Rendszeres locsolással pár hét alatt begyökeresednek és újabb növényeink lesznek. 

Szabadba csak a fagyok elmúltával kerülhet a muskátli

Egy hónap múlva elkezdhetjük a tápoldatozást is, a muskátli a legtöbb növényhez hasonlóan szereti és busásan meghálálja, ha az élesztős lötyivel öntözzük hetente egyszer.

Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted őket. Az élesztős lötyi, vagyis az élesztős tápanyag nem más, mint egy hatásos és olcsó szer, ami csodát tesz a kert és a balkon növényeivel. Máris mutatom, hogy készíthető el és hogy használható locsoláshoz az élesztő alapú tápoldat.

A szabadba csak a fagyok elmúltával tegyük ki a muskátlit. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne érje őket rögtön a tűző nap, mert a télen legyengült növények zsenge hajtásai hamar megégnek. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. csoma klára szerint:

    Kedves Jucó!
    Nagyon köszönöm ezt a hírlevelet, mert olyan nagyon sok kérdésre ad választ, sokat tanulok belőle minden alkalommal!
    Nagyon ügyes vagy,nagy érzékkel szerkeszted ezt a hírlevelet, kívánok Neked sok-sok erőt, jó egészséget szeretettel: kárika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük