Erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica) gondozása, szaporítása

Az erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica) a kertek, parkok szerény kis virága. Annak ellenére, hogy csak rövid ideig csodálhatjuk apró, tipikusan kék, időnként rózsaszín vagy fehér virágait, igen népszerű dísznövény. Már a neve is szívhez szóló üzenetet hordoz. Gondozása egyszerű, sőt még a szaporításával sem kell bajlódni. Ha jól érzi magát egy helyen, néhány év alatt képes nagy területet is kiharcolni magának.

kék nefelejcs bokor

Erdei nefelejcs (Myosotis sylvatica) származása

A vadon termő erdei nefelejcs Európa-szerte mezőkön, erdei tisztásokon és erdők szélén, főként magasan fekvő helyeken nő. A 19. század elején ismerték el az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó növény szépségét.

Tudományos neve a görög nyelvből „egérfület” jelent.

Régi magyar neve: szemvígasztaló

Nemesítésekkel és rokon fajták keresztezésével olyan fajták jöttek létre, amelyek manapság már nélkülönözhetetlenek lennének a kora nyári növények kínálatából.

Nefelejcs jellemzése, ismertetőjegyei

Áprilistól júniusig hozza különböző kék, rószaszínű vagy fehér öt szirmú virágait világos vagy sötét szemmel. Bokros növekedésű, keskeny vagy kerek, mélyzöld, pelyhes levelei vannak. A keskenylevelű fajtának nagyobb, tömöttebb virágai vannak, a kerek levelű apróbb virágokat nevel.

Magassága 15-30 cm.

Nefelejcs fajták

A nefelejcs virágok magassága 15 és 30 cm között mozog, ezen kívül az egyes fajták a színükben különböznek.

Jó nemesítés például a „Dunkelblauer Turm”, ami 25 cm magas, egyenes, mélykék virágokkal. Az „Ultramarine Zwerg” szintén mélykék, de csupán 15 magasra nő. A „Miro” szintén 15 cm-es, de a virágai középkékek.

A „Rosylva” 20 cm-es rózsaszín, míg a „Snowsylva” ugyancsak 20 cm-es, de fehér színű.

Nefelejcs szimbolikája

A monda úgy tartja, hogy a kis Jézus kiöntött mosdóvizéből nefelejcsek nőttek. Nagyon sok énekben, népdalban megjelenik, hiszen nem egy egyszerű virág, több üzenete és szimbolikus jelentése is van.

A nefelejcset az emlékezés virágának tartják, valamint a hűséget szimbólizálja. A képre kattintva további érdekességeket olvashatsz a nefelejcs nevének kialakulásáról, üzenetéről és további jelentéstartamáról.

Nefelejcs igényei, gondozása

A nefelejcs kedveli az árnyas területeket, de a kertben és a balkonon is megél. Földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, szárazság esetén alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk arra, hogy a föld télen se száradjon ki túlzottan.

A kertben elég 3-4 hetente tápozni. A cserépben lévő föld tápanyaga bőven elegendő, így nincs szükség kiegészítő tápoldatra.

kék nefelejcs virágai

Nefelejcs szaporítása

Elvirágzásakor magjai szétszóródnak és a következő évben kikelnek az apró növények. Néhány év alatt képes a kertben nagy területet is benépesíteni.

Magjait össze is gyűjtehetjük, magvetéssel egyszerűen szaporítható. A magokat júniusban vagy júliusban vessük el vetőtálakba vagy melegágyba. Tartsuk árnyékban egészen addig, amíg ki nem kell. Négy hét múlva pikírozzuk a magoncokat apró cserepekbe.

Augusztusban vagy szeptemberben ültessük ki, majd télen óvjuk némi fenyőrőzsével, Vagy ősszel tegyük át nagyobb cserepekbe és atavaszi ültetésig teleltessük át világosban és hűvösben (6-10 oC).

Tőosztással és a tövek áthelyezésével is elérhetjük, hogy több n9vényünk legyen. Átültetésére az őszi időszak a legmegfelelőbb, a földlabdával együtt ültessük új helyére, 15-20 cm tőtávolságra. Átültetés után enyhén öntözzük meg. Még az ősz folyamán gyökeret ereszt és tavasszal már gyönyörködhetünk apró virágaiban.

Kártevői, betegségei

Kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll. Ritkán levéltetvek, lisztharmat és szürkepenész előfordulhat.

Felhasználása

Csoportosan ágyásokban és szegélyekben, ágyásszegélyként, balkonládákban, cserepekben és tálakban egyaránt jól mutat.

Vágott virágként is használhatjuk.

Jól illik hozzá a sárgaviola, az árvácska, a százszorszép vagy a szártalan kankalin. Nagyon mutatós tulipánok vagy nárciszok kísérőjeként.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük