Aszparágusz (Asparagus densiflorus) gondozása, jellemzése

Az aszparágusz (Asparagus densiflorus), díszspárga vagy klárisfű egyike a méltánytalanul hanyagolt levéldísznövényeknek. Nagyanyáink idejében még az esküvői csokor is elképzelhetetlen volt nélküle. Bár teleltetést igényel, érdemes beszerezni egyet, mutatom is milyen egyszerű az aszparágusz gondozása.

aszparágusz gondozása

Aszparágusz (Asparagus densiflorus) gondozása

Az aszparágusz (Asparagus densiflorus) a liliomfélék családjába tartozik, Afrikában és Ázsiában őshonos. Több fajtája létezik, pl. fátyolaszparágusz, sarlós aszparágusz. Az egyes fajták gondozása hasonló, a cikkben most a kerti aszparáguszra vagy más néven díszspárgára vonatkozóan gyűjtöttük össze a tanácsokat.

Egyéb nevei: díszspárga, klárisfű, tűlevelű aszparágusz

Aszparágusz igényei, gondozása

Az aszparágusz szereti a fényt, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Nyáron átlagos meleget igényel, nagyon jól érzi magát és szépen fejlődik a szabadban.

Fagyérzékenysége miatt teleltetni kell, a 15 foknál melegebb helyen azonban sárgulnak és lehullanak a levelei. Szereti párás levegőt, ezért télen a cserepét érdemes kavicsos tálcára helyezni.

Ha csak meleg helyen tudjuk teleltetni, akkor számítsunk arra, hogy a tűlevelek megsárgulnak és lehullanak. Ezt megelőzendő, érdemes a beköltözéskor alaposan visszavágni. Nem kell sajnálni, tavasszal, a szabadba helyezéskor hamar magához tér és új szárakat, levelet hoz. Ez ráadásul cukor hozzáadásával segíthetjük is.

Teleltetése

Panelben vagy túlfűtött lakásban teleltetve érdemes visszavágni a hajtásokat és csak annyira öntözni, hogy gyökerei ne száradjanak ki.

Átültetése

Tavasszal ültessük át friss földbe, kezdjük el locsolni. Tegyük világos helyre, pár héten belül a növény újra hajtani fog. A fagyok elmúltával kirakhatjuk a teraszra. Tavasztól őszig, a növekedési időszakban bőven locsoljuk a földjét és kéthetente egyszer adjunk az öntöző vízhez egy kevés tápoldatot is.

Kétévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe laza, jó minőségű virágföldbe. Apró fehér virágaiból piros bogyók teremnek, amik nagyon mérgezőek, ezért kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, a tartása nem javasolt.

Érdemes havonta egyszer a tövéhez egy kanál cukrot tenni, ez segít, hogy sűrűbb legyen a növényünk és megakadályozza, hogy hosszú csüngő, erőtlen ágak képződjenek.

Klárisfű szaporítása

Az aszparágusz legegyszerűbben tőosztással szaporítható tavasszal vagy ősszel. Előzetesen fertőtlenített éles késsel, vagy metszőollóval egyszerűen csak vágjuk ketté a tövet, úgy hogy mindkét részhez tartozzanak gyökerek is. A szét választott növényrészeket tápdús, friss földbe ültessük.

Próbálkozhatunk magvetéssel is. A piros bogyókban lévő magok tavasszal hamar kikelnek. A kis növény azonban lassan nő, több év alatt lesz belőle megtermett, szép növény.

Aszparágusz betegségei, kártevői

Betegségekkel, kártevőkkel szemben jól ellenáll. A levelek sárgulása és lehullása többnyire a teleltetés során, túl magas hőmérséklet következtében alakul ki. Nyugodtan vágjuk le ezeket az ágakat tövig. Tavasszal a bővebb öntözés hatására szépen regenerálódik és a szabadban meg is erődösödik, bedúsul.

Több olvasóm is rendelkezik aszparágusszal, elmondták, nekik milyen módszer vált be a gondozásánál.

Így lesz szép az aszparágusz – olvasói tanácsok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Tiborné Kengyel szerint:

  Évek óta van aszparáguszom. Teleltetése a fürdőszobában ablakhoz közeli állványon. Fűtés csak fürdéskor, így nincs túl meleg, de párás levegőben van. Nyáron fügefa alatt tartom kb:1,5 méteres, de van a tűző napon is. Ekkor rövidebb az ága és dúsabb. Évente felületi földcserét alkalmazok. Tápsózni: Voldüngert ritkán az öntöző vizében oldva kapja. Ennek fajtája nem ismert számomra, viszont van a kertben zöld spárgám. amelyet cserépbe is tettem, nem töröm le mikor 15 cm-es, hanem hasonlóan kezelem,mint az aszparáguszt és szép zöld, hosszúra nől, így ezt nem kell bevinnem csak tetős, 3 oldalú pihenőkertben tartom teleltetem. Hasonlóan pirosburokban magot hoz, amit elvetek. Ritkán kel ki, de pár évig nem töröm ki, így bokrosodik, ezt követően török ki belőle erősödik.(lassú növés, időigényes). Irén néni 75 éves

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Irénke néni!
   Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat.
   Jó egsészséget és virágos szép napokat kívánok szeretettel: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük