Aszparágusz gondozása, jellemzése

Az aszparágusz egyike a méltánytalanul hanyagolt levél dísznövényeknek. Nagyanyáink idejében még az esküvői csokor is elképzelhetetlen volt nélküle. Már is mutatom, milyen egyszerű az aszparágusz gondozása.

aszparágusz gondozása

Aszparágusz gondozása

Az aszparágusz (Asparagus densiflorus) a liliomfélék családjába tartozik, Afrikában és Ázsiában őshonos. Több fajtája létezik, pl. fátyolaszparágusz, sarlós aszparágusz. Az egyes fajták gondozása hasonló, a cikkben most a kerti aszparáguszra vagy más néven díszspárgára vonatkozóan gyűjtöttük össze a tanácsokat.

Az aszparágusz szereti a fényt, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Nyáron átlagos meleget igényel, nagyon jól érzi magát és szépen fejlődik a szabadban.

Fagyérzékenysége miatt teleltetni kell, a 15 foknál melegebb helyen azonban sárgulnak és lehullanak a levelei. Szereti párás levegőt, ezért télen a cserepét érdemes kavicsos tálcára helyezni.

Panelben vagy túlfűtött lakásban teleltetve érdemes visszavágni a hajtásokat és csak annyira öntözni, hogy gyökerei ne száradjanak ki.

Tavasszal ültessük át friss földbe, kezdjük el locsolni. Tegyük világos helyre, pár héten belül a növény újra hajtani fog. A fagyok elmúltával kirakhatjuk a teraszra. Tavasztól őszig, a növekedési időszakban bőven locsoljuk a földjét és kéthetente egyszer adjunk az öntöző vízhez egy kevés tápoldatot is.

Kétévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe laza, jó minőségű virágföldbe. Apró fehér virágaiból piros bogyók teremnek, amik nagyon mérgezőek, ezért kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, a tartása nem javasolt.

Érdemes havonta egyszer a tövéhez egy kanál cukrot tenni, ez segít, hogy sűrűbb legyen a növényünk és megakadályozza, hogy hosszú csüngő, erőtlen ágak képződjenek.

Legegyszerűbben tőosztással szaporítható. Próbálkozhatunk vetéssel is. A piros bogyókban lévő magok tavasszal hamar kikelnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük