Hol tartsam a fekete hunyort? – olvasói tanácsok

A karácsony kedvelt növénye a fekete hunyor (Helleborus niger) „Christmas Carol” már decemberben virágba borul. Rikítóan fehér virágai nagyon jól illenek az ünnepi hangulathoz, ezért is kapta a karácsony rózsája és a karácsonyi hunyor nevet is. Olvasónk most a hol tartsam a fekete hunyort? kérdésre adja meg a választ.

Hol tartsam a fekete hunyort? - (Helleborus nigra) "Christmas Carol"

Hol tartsam a fekete hunyort?

A fekete hunyor gondozásáról leírtam már a legfontosabb tudnivalókat. Talán nem hangsúlyoztam eléggé, hogy nem szobanövényről beszélünk, ezért a szabadban kell tartani. Vadady Mária most egyértelműen megadja a választ arra, hogy hol tartsuk és hogyan kezeljük télen a fekete hunyort.

„Hunyor kint, vagy bent… Téma mostanában, hogy a frissen vásárolt hunyornak mi legyen a sorsa?

Nálam alapelv, hogy amelyik növény a mi égövünkön honos, annak télen is kint a helye! Hazahozva ilyenkor átlag-hidegben, több réteg papírban kikerül a teraszra. A papír megakadályozza, hogy gyorsan kihűljön, aztán másnap megy odakint a cserép a helyére.

Mínuszokban nem veszek növényt odakintre! Nálam cserépben kint telelnek a hortenziák, a borostyánok, a porccserjék, sőt idén az azáleát is kint hagyom. Semmi bajuk nem lesz a fagyokban. Amikor a mínuszok közelednek, a cserepek kapnak egy kis levéltakarást.

Mindig figyelem, hogy a csapadék függvényében mennyire nedves a földjük. Ha nagyon, akkor leszedek a levélből, hogy párologjon a nedvesség. Ha kevés a csapadék, akkor a kinti hőmérsékletre hűlt, kint hagyott hideg!!! vízzel locsolom őket. Amikor fagy, akkor minden kinti földréteg átfagy, a szabadföldben és a cserepekben is!

A levéltakarás arra jó, hogy a fagyást/felengedést lassítsa, a talaj hőmérsékletét kiegyenlítse. Így az enyhébb időben nem kezdenek el hajtani a növények, amiken az új rügyek egy következő lehűléskor esetleg lefagyhatnak.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük