Fekete hunyor, Helleborus nigra “Christmas Carol” gondozása

A fekete hunyor, azaz (Helleborus nigra) “Christmas Carol” az egyik legkedveltebb hunyor fajta. Gyakorta már decemberben megjelennek rikítóan fehér virágai. Pont emiatt szokták a karácsony rózsájának hívni. A fekete hunyor gondozása igazán egyszerű, csak néhány szabályt kell betartani, amit szépséges virágokkal hálál meg.

fekete hunyor (Helleborus nigra) "Christmas Carol"

Fekete hunyor jellemzése

Fekete hunyor (Helleborus nigra) nevét a gyöktörzsének a színéről kapta. Örökzöld növény, ami évekig a kert éke lehet. Fokozott gondoskodással cserépben is nevelhető.

Gondozása megegyezik a többi hunyor gondozásával.

Virágai már decemberben megjelenhetnek, és hosszan, akár márciusig virágoznak. Jellegzetes fehér színű, sárga porzójú virágai elnyíló félben rózsaszínűre változnak.

Christmas Carol legendája

“Christmas Carol” változat már növember közepétől megjelenik az üzletekben, a karácsonyi dekorációk kedvelt növénye a mikulásvirággal és az amarillisszel együtt. A karácsonyi rózsa név ellenére nem áll rokonságban a rózsával, viszont egy szép legenda fűződik hozzá. Egy szegény fiatal lány nem tudott az újszülött Jézusnak ajándékot adni Betlehemben. A hóra hullott könnycseppei helyén egy csodás növény, a fekete hunyor nőtt ki.

Fekete hunyor gondozása

A hunyor legjobban magas fák, szűrt árnyékában érzi magát. A humuszban gazdag, kissé nyirkos, mészben gazdag talajt meghálája. Tojáshéj hozzáadásával segíthetjük a talaj javítását.

Nem kedveli a bolygatást, ezért végleges helyére ültessük. Az erősebb fagyok kárt tehetnek leveleiben, ha védi őket hólepel. Ezeket a leveleket a virágok megjelenésekor távolítsuk el.

Szaporítása

Szaporítása tőosztással is lehetséges, de mivel szeret állandó helyen lenni, ezért nem ajánlatos. Ha jó érzi magát, akkor elhullajtott magjaiból kis növények fejlődnek.

A Christmas Carolt karácsony előtt árulják, ezért akár azt is hihetnénk, hogy szobanövény, de valójában nem az. Mindenképp a kertben a helye. Rövid ideig, az ünnepek idejére szobában is tarthatjuk, de minél előbb tegyük ki a szabadban, mert ott érzi igazán jól magát. A meleg szobából hirtelen a hidegre kerülést nem viselné el, ezért az ünnepek után fokozatosan szoktassuk a hideghez. A komolyabb fagyok elmúltával, március elején, szoktatással ki lehet kiültetni a kertbe.

A növény minden része mérgező.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük