Fekete hunyor, Helleborus Niger „Christmas Carol” gondozása

A fekete hunyor, azaz (Helleborus niger) „Christmas Carol” az egyik legkedveltebb hunyor fajta. Gyakorta már decemberben megjelennek rikítóan fehér virágai, amit cserepes növényként is megvásárolhatunk az adventi időszakban. Pont emiatt szokták hó rózsa, karácsony rózsája vagy karácsonyi hunyor névvel is illetni. A fekete hunyor gondozása igazán egyszerű, csak néhány szabályt kell betartani, amit szépséges virágokkal hálál meg. Nem szabad sokáig a lakásban tartani, mert kerti növény, nem pedig szobanövény.

fekete hunyor (Helleborus nigra) "Christmas Carol"

Fekete hunyor (Helleborus niger) származása, jellemzése

A fekete hunyor egyik legnagyobb erénye, hogy akkor virágzik, amikor szinte minden csupasz a természetben. Cserepes növényként az ablakpárkányt, vágott virágként, fenyőágakkal egybekötve a vázában díszít.

A hunyor a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának tagja. Legismertebb hunyor faj az Alpok mészkövestalajain honos fekete hunyor. Magyarországon is akadnak rokonai, a Mecsek védett növénye az illatos hunyor.

Fekete hunyor (Helleborus niger) nevét a gyöktörzsének a színéről kapta. Örökzöld növény, ami évekig a kert éke lehet. Fokozott gondoskodással cserépben is nevelhető.

Gondozása megegyezik a többi hunyor gondozásával. Gondozása a szobában nehézkes, a kertben viszont egyszerű. Lakásban rövid életű, kertben viszont hosszú évekig elél.

A fekete hunyor 20 -30 cm magasra nő. Viszonylag kis számú, tenyeresen tagolt levelet hoz, amelyek télen zöldellnek.

Virágai már decemberben megjelenhetnek, és hosszan, akár márciusig virágoznak. Egy-egy kocsányon akár három virág is nyílhat. Jellegzetes fehér színű, sárga porzójú virágai elnyíló félben rózsaszínűre vagy zöldre változnak.

Karácsonyi hunyor, a Christmas Carol legendája

„Christmas Carol” változat már növember közepétől megjelenik az üzletekben, a karácsonyi dekorációk kedvelt növénye a mikulásvirággal és az amarillisszel együtt. A karácsonyi rózsa név ellenére nem áll rokonságban a rózsával, viszont egy szép legenda fűződik hozzá. Egy szegény fiatal lány nem tudott az újszülött Jézusnak ajándékot adni Betlehemben. A hóra hullott könnycseppei helyén egy csodás növény, a fekete hunyor nőtt ki.

Fekete hunyor gondozása

A hunyor legjobban a kertben, magas fák, szűrt árnyékában érzi magát. A humuszban gazdag, kissé nyirkos, mészben gazdag talajt meghálája. Tojáshéj hozzáadásával segíthetjük a talaj javítását.

Nem kedveli a bolygatást, ezért végleges helyére ültessük. Az erősebb fagyok kárt tehetnek leveleiben, ha védi őket hólepel. Ezeket a leveleket a virágok megjelenésekor távolítsuk el.

A hunyor öregedésének lassítása érdekében érdemes télen, erős fagyok idején takarjuk be a növényt gallyakkal. Áprilisban kevés komposzttal vagy érett marhatrágyával pótolhatjuk a hiányzó tápanyagokat. A kertben nevelt növény nem igényel külön öntözést.

Hunyor ültetése, metszése

A kertben nevelt fekete hunyort karácsonykor átmenetileg kiáshatjuk és földből és cserépbe ültethetjük. Ha a virágkocsányok beszorulnak a levelek közé, akkor tartsuk a növényt teljes sötétségben. Pl. borítsunk a cserépre nagy méretű vödröt, így a kocsányok a fényfelé törekedve felfelé nyújtóznak.

Metszeni nem kell, csak akkor vágjuk vissza, ha vázába szánjuk a virágokat.

A Christmas Carolt karácsony előtt árulják, ezért akár azt is hihetnénk, hogy szobanövény, de valójában nem az. Mindenképp a kertben a helye. Rövid ideig, az ünnepek idejére szobában is tarthatjuk, de minél előbb tegyük ki a szabadban, mert ott érzi igazán jól magát. A meleg szobából hirtelen a hidegre kerülést nem viselné el, ezért az ünnepek után fokozatosan szoktassuk a hideghez. A komolyabb fagyok elmúltával, március elején, szoktatással ki lehet kiültetni a kertbe.

Fekete hunyor virágok a szobában

A fekete hunyor nem tartozik az olcsó növények közé, így még fontosabb, hogy minél hosszabban életben tudjuk tartani. A cserepet állítsuk világos, de lehetőleg hűvös helyre. Cserépben tartva kedveli a nyirkos földet, de a felgyülemlett víz árthat neki. Ne locsoljuk túl, és öntözés után fél órával ürítsük ki az alátétet. Alkalmanként tegyünk kevés tápoldatot az öntözővízbe.

Elvirágzás után vigyük vissza természetes élőhelyére, a kertbe, mert a szobában elsatnyul. A virágok általában februárban hervadnak el, az időjárás azonban ilyenkor nem teszi lehetővé, hogy kiültessük a  kertbe. Tegyük a lakás leghűvösebb helyére. Áprilisba aztán kiültethetjük a kertbe.

Hol tartsam a fekete hunyort? – olvasói tanácsok

Fekete hunyor szaporítása, szétültetése

Szaporítása tőosztással is lehetséges, de mivel szeret állandó helyen lenni, ezért nem ajánlatos. Ha jó érzi magát, akkor elhullajtott magjaiból kis növények fejlődnek.

Néhány év elmúltával előfordulhat, hogy a hunyor veszít szépségéből, ilyenkor érdemes kiásni és szétosztani a tövet. Március-április környékén ássuk ki a földből, töveit éles késsel vágjuk szét, és a csúnya részeket dobjuk el. Az ép töveket külön-külön ültessük el.

A növény minden része mérgező, különösen a gyökere, ezért átültetéskor használjunk kesztyűt.

Fekete hunyor betegségei, kártevői és megoldásuk

Ha a gyökerek rothadnak, sőt a föld is kellemetlen szagot áraszt, az annak a jele, hogy túllocsoltuk a növényt. Ilyenkor hagyjuk kiszáradni a földjét.

Időnként lisztharmat megtámadhatja, ami fehér, púderszerű bevonatot képez a leveleken. Ez a gombás megbetegedés nem gyógyítható, csak anynit tehetünk, hogy a növéyn többi részét megóvjuk a fertőzéstől. A beteg leveleket távolítsuk el, és a megmaradt részeket permetezzük be gombaölőszerrel. Egyhetes időközönként több alkalommal ismételjük meg a kezelést.

Tipp: Olyan cserepes növényt válasszunk, amelyen lehetőleg sok a bimbó és a levél.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük