Legkedveltebb hunyor (Helleborus) fajták és gondozásuk

Hunyor (Helleborus), a tél hűvös szépsége fajtától függően akár már novemberben is megmutathatja szépségét és tavaszig díszít virágaival. Az egyik legismertebb változata a karácsonyi rózsának is nevezett fekete hunyor. A hunyor fajták azonban mind színben, mind megjelenésben ettől sokkal változatosabbak. Tapasztalt olvasónk segítségével összeszedtem mindent a hunyor jellegzetességei, igényei, gondozása és betegségei témában.

 

Hunyor fajták jellemzése és gondozásuk

Sinka Erika, a Zöld Pagony tulajdonosa bemutatja, melyek a legnépszerűbb hunyor fajták és mit kell tudni a gondozásukról.

Hunyor jellemzése

“A megbízható virágzás nemcsak az olyan kicsi hagymás virágok kiváltsága, mint a hóvirág, ciklámen, vagy a téltemető. Téltűrő évelőként a fekete hunyor és a keleti hunyor is lenyűgöző előadást tartanak, a kertben, amikor erős virágszárakkal áttörnek az olvadó hótakarón, majd nem sokkal ezt követően kinyílnak csinos virágtányérjaik.

A fekete hunyornál (Helleborus niger) erre már decemberben sor kerülhet, sőt némelyik fajta, mint a „Praecox”, vagy a HGC Jo-shua már novemberben nyílni kezd.

karácsonyi rózsa, azaz fekete hunyor

A keleti hunyor (H. x orientalis, vagy a H. x hybridus), akárcsak a szagos hunyor (H. foetidus) a leghamarabb januárban kezd virágozni, illetve már novembertől a virágkezdeményeződések a növényen vannak, teljes egészében áprilisra nyílik ki.

 

Mivel a hunyorok szívesen kereszteződnek egymással, gyakran megtörténik, hogy a magról hajtott növények színben és formában jelentősen eltérnek az eredeti növénytől. A kertészetekben kaphatóak közül is sok a magról nevelt, ezért nem teljesen egyformák.

Szagos hunyor (Helleborus foetidus) gondozása

Más a dolog azokkal a növényekkel, amikor az anyanövény körülményes tőosztásával jönnek létre új példányok. Az ily módon született újdonságok közül sok a glandorfi Heuger Blumen -től származik. Ezek alkotják a Helleborus Gold Collection és a Spring Promise sorozatokat, a fajtanevük előtt a HGC, vagy az SP rövidítés szerepel. A HGC fajok kifejezetten fajta tiszták, mert vegetatív módszerrel szaporított évelők. De mivel van magjuk, ezért ezek is hajlamosak a kereszteződésre.

A kereszteződést úgy akadályozhatjuk meg, hogy virágzás után idejében eltávolítjuk a magtokokat. Ez jót tesz az évelőnek, ugyanis minden energiáját önmaga fenntartására fordíthatja, nem kell gondoskodnia az utánpótlásról.

Fajták, amelyek nem tudnak kereszteződni, hiszen steril klónok, nem alakulnak ki magok: H. x ballardiae, H. x ericcshmithi és a H. x nigercors.

Hunyor fajták gondozása

Hunyor igényei

A helyet illetően minden hunyornak hasonlóak az igényei. Humuszban gazdag, mélyen fellazított földre van szüksége, nem szereti a pangó vizet, savas talajon nem él meg, a meszes talajt kedveli.

Ideális helye van a bokrok, cserjék alatti szűrt árnyékban, a környező fákról lehullott lombot hagyjuk ott mulcsnak, a talaj rendszeres fellázítása nem tanácsos, nem szereti, ha a gyökerét bolygatják. Ezért van az, hogy ha elültettük, akkor már ne háborgassuk! Lassan nő, szeret zavartalanul a helyén maradni.

Virágzás előtt vágjuk le a tavalyi leveleket, így a virágok is jobban látszanak, de a levélfoltosságtól is megvédhetjük a növényt.

Hunyor fajták és gondozásuk

Hunyor ültetése, társítása

Amikor kora tavasszal a talaj hosszabb időre fagymentessé válik, a hunyort ki lehet ültetni a szabadba. Az ültető gödör legyen kb kétszer olyan mély és kétszer olyan széles, mint amekkora a gyökérlabda. Félig töltsük fel humuszban gazdag, laza szerkezetű földdel és olyan mélyre ültessük, hogy csak egy vékony réteg friss föld takarja az eredeti magasságot. A szabadon maradt helyet töltsük fel még mészben gazdag földdel, jól iszapoljuk be.

Hunyor összeültetése más növényekkel

Csak akkor kezdjük igazán felfedezni szépségüket, amikor partnerként társítjuk valamely más növényhez.

A virágedényekbe beültetett hunyorokat érdemes frekventált területre elhelyezni, mert szépségüket érdemes minden nap, többször is megcsodálni.

A hunyorok ideális kísérőik az örökzöld vagy évelő növények: borostyán, fajdbogyó, tőzegmirtusz, veronikacserje, repkénykecskerágó, Skimmia japonica, hanga félék, páfrány, ciklámen, puszpáng. Az olyan kísérők, mint a sás, vagy a kálmos lendületet visznek az összeültetésbe.
Amikor elérkezik a tél vége, a hunyorok még mindig javában virágoznak, de már hagymásokkal is társíthatjuk: hóvirág, téltemető, nárcisz, plusz egy-két fenyőággal feldobhatjuk, hogy dúsabbnak hasson.

Hunyor szaporítása

A hunyor legegyszerűbben magvetéssel szaporítható. Magjait el is szórja és az anyanövény körül megjelennek a kis magoncok. Ezeket tavasszal szedjük ki és ültessük a végső helyükre. Ha saját magunk vetjük, akkor cserépben akár 2 -3 évig is elél. 

Tavasszal vagy ősszel tőosztással is szaporíthatjuk, de vegyük figyelembe, hogy a hunyor az átültetést rosszul viseli.

Hunyor betegségei

A hunyort ritkán támadják meg kártevők. Leggyakrabban előforduló betegsége a gombás eredetű levélfoltosság. Ezt leginkább a talaj alacsony ph értéke, valamint a tartósan nedves őszi és tavaszi időszak okozza. Alacsony ph érték esetén meszezni kell a talajt, amihez kitűnő az apró darabokra tört tojáshéj.

Hunyor betegsége: levélfoltosság (alternária, szeptória)

Legismertebb hunyor fajták

Helleborus orientalis – keleti hunyor

Örökzöld, bokros tövű évelő, sűrű, tenyeresen álló levélszeletekkel, bókoló, fehér, rózsás, vagy bíborszínű néha sötétebben pettyezett egyszerű vagy telt virágai télen és kora tavasszal nyílnak. A kertben teljes virágban áll, amikor a Természet még csak ébredezik téli álmából.

Helleborus niger – fekete hunyor

 Örökzöld, bokros tövű, évelő, tenyeresen tagolt, sötétzöld levelekkel, már a tél közerpén megjelennek a levelek alatt csésze alakú, bókoló, sárga porzójú, nagy fehér virágai. Karácsonyi rózsának is nevezik, mert az első a Helleborus fajok közül, amely már virágba borul az ünnepek körül. Kertekben, időjárástól függően már decemberben vagy januárban nyílik. Cserepes növényként, előhajtatva már novembrben lehet vásárolni. Rendkívül gazdagon virágzik a „Joseph Lemper” vagy a Jacob”. 

A hófehér színű virágokat hozó Chrismas Carol változata karácsonyra nyílik ki. 

karácsonyi rózsa, azaz fekete hunyor

Helleborus x sternii

Örökzöld, bokros tövű évelő, tenyeresen szeldelt levelekkel, csésze alakú, gyakran rózsás árnyalatú, halványzöld virágokkal. Végálló virágzata télen és kora tavassszal fejlődik.

Helleborus lividus subsp. corsicus – korzikai hunyor.

Bokros tövű évelő, örökzöld, széles, fogazott, sötétzöld (esetleg szürkés) levélszeletekkel, télen vagy kora tavasszal dús csomóban fejlődnek csésze alakú halványzöld virágai. Pl: „Silver Lace”

Helleborus viridis – zöld hunyor

Bokros tövű évelő, télen elszáradó, tenyeres, sötétzöld levelekkel. Csésze alakú virágai tél végén és kora tavasszal fejlődnek.

Helleborus foetidus – büdös hunyor

Örökzöld, bokros tövű évelő, mélyen tagolt, sötétzöld levelekkel. Tél végén és tavasszal sokáig nyílnak csésze alakú, piros szegélyű, halványzöld virágai.

szagos hunyor

Fontosabb hunyor gondozási tippek összefoglalva

ne ültessük túl kicsi cserépbe, mert gyökerük mélyre hatol és az átültetést nem kedveli.
– az edzett, szabadágyi növények teljesen fagytűrőek, a melegben hajtatott, üzletekben vásárolt növényeket csak a fagyok után ültessük ki (szoktatva).
– ideális helye: szórt fényű bokrok vagy lombhullató fák alatt.
– mielőt kinyílnak a virágok, vágjuk le az előző évi, barna leveleket.

A fotók a kertemben nyíló hunyorokról készültek.”

Nagyon köszönjük Sinka Erikának, a Zöld Pagony tulajdonosának a mindenre kiterjedő, tartalmas leírást és a csodálatos fotókat!

hunyor gondozasa

Figyelmeztetés: A természetben található, vadon élő egyedek védettek, ezért ne szedjük le és ássuk ki őket!

További tanácsok a hunyor gondozásához

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük