Hunyor (Helleborus) fajták és gondozásuk

Hunyor, a tél hűvös szépsége fajtától függően akár már novemberben is megmutathatja szépségét és tavaszig díszít virágaival. Sinka Erika, a Zöld Pagony tulajdonosa bemutatja, melyek a legnépszerűbb hunyor fajták és gondozásuk.

Hunyor fajták és gondozásuk

Hunyor fajták és gondozásuk

“A megbízható virágzás nemcsak az olyan kicsi hagymás virágok kiváltsága, mint a hóvirág, ciklámen, vagy a téltemető. Téltűrő évelőként a fekete hunyor és a keleti hunyor is lenyűgöző előadást tartanak, a kertben, amikor erős virágszárakkal áttörnek az olvadó hótakarón, majd nem sokkal ezt követően kinyílnak csinos virágtányérjaik.

A fekete hunyornál (Helleborus niger) erre már decemberben sor kerülhet, sőt némelyik fajta, mint a „Praecox”, vagy a HGC Jo-shua már novemberben nyílni kezd.

A keleti hunyor (H. x orientalis, vagy a H. x hybridus), akárcsak a szagos hunyor (H. foetidus) a leghamarabb januárban kezd virágozni, illetve már novembertől a virágkezdeményeződések a növényen vannak, teljes egészében áprilisra nyílik ki.

Mivel a hunyorok szívesen kereszteződnek egymással, gyakran megtörténik, hogy a magról hajtott növények színben és formában jelentősen eltérnek az eredeti növénytől. A kertészetekben kaphatóak közül is sok a magról nevelt, ezért nem teljesen egyformák. Más a dolog azokkal a növényekkel, amikor az anyanövény körülményes tőosztásával jönnek létre új példányok. Az ily módon született újdonságok közül sok a glandorfi Heuger Blumen -től származik. Ezek alkotják a Helleborus Gold Collection és a Spring Promise sorozatokat, a fajtanevük előtt a HGC, vagy az SP rövidítés szerepel. A HGC fajok kifejezetten fajta tiszták, mert vegetatív módszerrel szaporított évelők. De mivel van magjuk, ezért ezek is hajlamosak a kereszteződésre.

A kereszteződést úgy akadályozhatjuk meg, hogy virágzás után idejében eltávolítjuk a magtokokat. Ez jót tesz az évelőnek, ugyanis minden energiáját önmaga fenntartására fordíthatja, nem kell gondoskodnia az utánpótlásról.

Fajták, amelyek nem tudnak kereszteződni, hiszen steril klónok, nem alakulnak ki magok: H. x ballardiae, H. x ericcshmithi és a H. x nigercors.

Hunyorok igényei:

A helyet illetően minden hunyornak hasonlóak az igényei. Humuszban gazdag, mélyen fellazított földre van szüksége, nem szereti a pangó vizet, savas talajon nem él meg, a meszes talajt kedveli.

Ideális helye van a bokrok, cserjék alatti szűrt árnyékban, a környező fákról lehullott lombot hagyjuk ott mulcsnak, a talaj rendszeres fellázítása nem tanácsos, nem szereti, ha a gyökerét bolygatják. Ezért van az, hogy ha elültettük, akkor már ne háborgassuk! Lassan nő, szeret zavartalanul a helyén maradni.

Virágzás előtt vágjuk le a tavalyi leveleket, így a virágok is jobban látszanak, de a levélfoltosságtól is megvédhetjük a növényt.

Hunyor fajták és gondozásuk

Hunyor ültetése:

Amikor kora tavasszal a talaj hosszabb időre fagymentessé válik, a hunyort ki lehet ültetni a szabadba. Az ültető gödör legyen kb kétszer olyan mély és kétszer olyan széles, mint amekkora a gyökérlabda. Félig töltsük fel humuszban gazdag, laza szerkezetű földdel és olyan mélyre ültessük, hogy csak egy vékony réteg friss föld takarja az eredeti magasságot. A szabadon maradt helyet töltsük fel még mészben gazdag földdel, jól iszapoljuk be.

Hunyor fajták:

Helleborus orientalis- keleti hunyor. Örökzöld, bokros tövű évelő, sűrű, tenyeresen álló levélszeletekkel, bókoló, fehér, rózsás, vagy bíborszínű néha sötétebben pettyezett egyszerű vagy telt virágai télen és kora tavasszal nyílnak. A kertben teljes virágban áll, amikor a Természet még csak ébredezik téli álmából.

Helleborus niger- fekete hunyor. Örökzöld, bokros tövű, évelő, tenyeresen tagolt, sötétzöld levelekkel, már a tél közerpén megjelennek a levelek alatt csésze alakú, bókoló, sárga porzójú, nagy fehér virágai. Karácsonyi rózsának is nevezik, mert az első a Helleborus fajok közül, amely már virágba borul az ünnepek körül. Kertekben, időjárástól függően már decemberben vagy januárban nyílik. Cserepes növényként, előhajtatva már novembrben lehet vásárolni. Rendkívül gazdagon virágzik a „Joseph Lemper” vagy a Jacob”.

Helleborus x sternii. Örökzöld, bokros tövű évelő, tenyeresen szeldelt levelekkel, csésze alakú, gyakran rózsás árnyalatú, halványzöld virágokkal. Végálló virágzata télen és kora tavassszal fejlődik.

Helleborus lividus subsp. corsicus – korzikai hunyor. Bokros tövű évelő, örökzöld, széles, fogazott, sötétzöld (esetleg szürkés) levélszeletekkel, télen vagy kora tavasszal dús csomóban fejlődnek csésze alakú halványzöld virágai. Pl: „Silver Lace”

Helleborus viridis – zöld hunyor. Bokros tövű évelő, télen elszáradó, tenyeres, sötétzöld levelekkel. Csésze alakú virágai tél végén és kora tavasszal fejlődnek.

Helleborus foetidus – büdös hunyor örökzöld, bokros tövű évelő, mélyen tagolt, sötétzöld levelekkel. Tél végén és tavasszal sokáig nyílnak csésze alakú, piros szegélyű, halványzöld virágai.

Fontosabb hunyor gondozási tippek összesítve:

ne ültessük túl kicsi cserépbe, mert gyökerük mélyre hatol és az átültetést nem kedveli.
– az edzett, szabadágyi növények teljesen fagytűrőek, a melegben hajtatott, üzletekben vásárolt növényeket csak a fagyok után ültessük ki (szoktatva).
– ideális helye: szórt fényű bokrok vagy lombhullató fák alatt.
– mielőt kinyílnak a virágok, vágjuk le az előző évi, barna leveleket.

Csak akkor kezdjük igazán felfedezni szépségüket, amikor partnerként társítjuk valamely más növényhez.

A virágedényekbe beültetett hunyorokat érdemes frekventált területre elhelyezni, mert szépségüket érdemes minden nap, többször is megcsodálni.

Ideális kísérőik az örökzöld vagy évelő növények: borostyán, fajdbogyó, tőzegmirtusz, veronikacserje, repkénykecskerágó, Skimmia japonica, hanga félék, páfrány, ciklámen, puszpáng. Az olyan kísérők, mint a sás, vagy a kálmos lendületet visznek az összeültetésbe.
Amikor elérkezik a tél vége, a hunyorok még mindig javában virágoznak, de már hagymásokkal is társíthatjuk: hóvirág, téltemető, nárcisz, plusz egy-két fenyőággal feldobhatjuk, hogy dúsabbnak hasson.

A fotók a kertemben nyíló hunyorokról készültek.”

Nagyon köszönjük Erikának a leírást és a fotókat!

Hunyor betegségei

 
 
 

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.1K
  • 16
  •  
  •  
  • 1.1K
  •  
  • 16
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük