Hunyor gondozása, ahogy nekünk bevált

A tél egyik kedvenc kerti növénye a hunyor fajtától függően akár már novemberben virágba borul, és hossszantartó virágzással örvendeztet meg bennünket. A különböző fajták eltérő időpontban nyílnak, így ha sikerül több fajtát beszerezni, egészen a tavasz végéig van miben gyönyörködni. A hunyor gondozása egyáltalán nem bonyolult, érdemes minél több különlegességet beszerezni belőlük. Ápolási tippjeink segítségével a te kertednek is hosszantartó éke lehet a hunyor.

Hunyor gondozása, ahogy nálunk bevált

A tavasz első kerti virágai a hóvirág, és a téltemető mellett méltán népszerű a hunyor is. Akár már a téli napokat is bearanyozzák szépségükkel. Erős virágszáraikkal képesek áttörni az olvadó hótakarón is.

Népszerűségükhöz hozzájárul az is, hogy nagyon sok színben elérhetők és léteznek illatos virágú változataik is. Mivel a hunyorok szívesen kereszteződnek egymással, gyakran megesik, hogy a magról hajtott növények színben és formában jelentősen eltérnek az eredeti növénytől. Ezt viszont egyetlen kerttulajdonos sem bánja, hisz a hunyorok szépségével nem lehet betelni.

A legismertebb hunyorfajták között előkelő helyen áll a fekete hunyor (Helleborus niger). Nevét nem a virágok, hanem a gyöktörzsének színe ihlette. Bókoló, sárga porzójú, nagy virágai fehér színűek. A karácsonyi rózsának is nevezett fajnak szép legendája is van. A karácsonyi rózsa név sem véletlen, ez az első a hunyor fajok közül, amely már az ünnepek körül virágba borul.

karácsonyi rózsa, azaz fekete hunyor

A keleti hunyor (Helleborus orientalis) fehér, rózsás, vagy bíborszínű, néha sötétebben pettyezett egyszerű vagy telt virágai télen és kora tavasszal nyílnak.

szagos hunyor (Helleborus foetidus) leghamarabb januárban kezd virágozni. Már novembertől látszanak a virágkezdeményeződések, teljes egészében áprilisra nyílik ki.

szagos hunyor

Gondozási tippek a hunyorhoz

  • cserépben is nevelhetjük, de nagy cserepet válasszunk, mert gyökere mélyre hatol és az átültetést nem kedveli,
  • az edzett, szabadban nevelt növények teljesen fagytűrőek, a melegben hajtatott, üzletekben vásárolt növényeket csak a fagyok után ültessük ki,
  • szórt fényű, bokrok vagy lombhullató fák alatti helyet válasszunk részére,
  • a bimbók megjelenésekor vágjuk le az előző évi, barna leveleket.

Hunyor betegségei

Leggyakrabban előforduló betegsége a levélfoltosság, amit gyakran a talaj alacsony ph értéke, valamint a tartósan nedves őszi és tavaszi időszak okoz. Alacsony ph érték esetén meszezni kell a talajt, amihez kitűnő az apró darabokra tört tojáshéj.

hunyor gondozasa

Fontos figyelmeztetés: A természetben található, vadon élő egyedek védettek, ezért ne szedjük le és ássuk ki őket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük