Karácsonyi rózsa (Christmas Carol) legendája

A csodálatos fehér virágú karácsonyi rózsa (Christmas Carol) egyre népszerűbb a karácsonyi dekorációkban is.  A név ne tévesszen meg senkit, a gyönyörű növénynek semmi köze sincs a rózsához. Valójában egy hunyorfajta, pontosabban a fekete hunyor (Helleborus niger). A karácsonyi rózsa nevet arról kapta, hófehér szirmú, sárga közepű virágai már decemberben megjelennek a kertekben.

karácsonyi rózsa, azaz fekete hunyor

Karácsonyi rózsa (Christmas Carol) legendája

A karácsonyi rózsa (Christmas Carol) tulajdonképpen nem más, mint fekete hunyor (Helleborus niger), ami a nevét fekete színű gyöktörzséről kapta. A karácsonyi dekorációk kedvelt növénye a karácsonyi kaktusszal, a mikulásvirággal és az amarillisszel együtt.

A jellegzetes fehér szirmú, sárga porzójú virágos növényhez egy szép legenda is fűződik. A fáma szerint egy fiatal lány, hóra hullott könnycseppjei helyén nőtt ki a földből. A leány hatalmas bánatában hullatta könnyeit, mert nem tudott az újszülött Jézusnak ajándékot adni Betlehemben.

Fekete hunyor jellemzése és ápolása

A fekete hunyor örökzöld növény, ami évekig a kert éke lehet. A fekete jelző a nevében nem a virágaira, hanem a gyöktörzsek színére utal.

Magas fák, szűrt árnyékában érzi legjobban magát. A humuszban gazdag, kissé nyirkos, mészben gazdag talajt meghálája.  Apró darabokra tört tojáshéj hozzáadásával javíthatjuk a talaj minőségét. Nem kedveli a bolygatást, ezért végleges helyére ültessük.

Fokozott gondoskodással cserépben is tarthatjuk. Szobában viszont ne tartsuk hosszú ideig, mert nem szobanövény. Ha az ünnepek alatt bent tartottuk, akkor fokozatosan szoktassuk a kinti hideghez. A komolyabb fagyok elmúltával, március elején, szoktatással már ki lehet kiültetni szabadföldbe.

A karácsonyi nevet onnan kapta, hogy virágai már december közepén megjelenhetnek. Virágai tartósak, hosszan, akár márciusig virágoznak. Elnyíló félben a színe rózsaszínűre változik.

Szaporítása tőosztással is lehetséges, de mivel az állandó helyet szereti, ezért nem ajánlatos. Ha jó érzi magát, akkor elhullajtott magjaiból kis növények fejlődnek.

A növény minden része mérgező.

Még több olvasnivaló a fekete hunyorról

A fekete hunyor gondozása igazán egyszerű, csak néhány szabályt kell betartani, amit szépséges virágokkal hálál meg. Nem szabad sokáig a lakásban tartani, mert kerti növény, nem pedig szobanövény.

Olvasónk most a hol tartsam a fekete hunyort? kérdésre adja meg a választ.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...