Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása – olvasói tanácsok

Húsvéti kaktusz  (Rhipsalidopsis) virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben leírom, hogy mi a különbség a karácsonyi és a húsvéti kaktusz között, az olvasónk pedig hasznos tanácsokkal segít, hogy a húsvéti kaktusz évről évre virágba boruljon. 

húsvéti kaktusz virágoztatása

Karácsonyi és húsvéti kaktusz összehasonlítása

Sokan úgy gondolják, hogy a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) és a húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis) egy és ugyanaz a növény. Csupán kereskedői marketing fogásnak vélik, hogy húsvétkor húsvét kaktuszt, karácsonykor pedig karácsonyi kaktuszt vásárolhatunk. Az igazság az, hogy bár a két növény nagyon hasonlít, mégis különbözik egymástól.

Mind a húsvéti, mind a karácsonyi katusz a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen sokféle színben elérhető. A növényvilág egyik legritkább színéből, a kékből  hiába keressük, még olyan festettet sem találunk, mint a kék orchidea. Gondozásuk is hasonló, mindkettőt leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással tehetjük tönkre. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. A leveleikben tárolni képesek a nedvességet, ezért nem túl vízigényesek.

A legnagyobb különbséget a virágzási idejükben és a levelekben és virágok formájában találjuk. A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, míg a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk.

A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak. 

virágzó karácsonyi kaktusz

A húsvéti kaktusz virága csillag alakú, levelei gömbölyűek. 

húsvéti kaktusz

Húsvéti kaktusz virágoztatása, gondozása

A húsvéti kaktusz a többi pozsgás növénnyel azonos igényű, és gondozásukban sincs jelentős különbség.

 • Fényigény: Világos helyen tartsuk, közvetlen napsütéstől óvva.
 • Hőigény: Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-on tartsuk.
 • Vízigény: Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött csapvízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbók megjelenése után gyakrabban öntüzzük, de pangó víztől óvjuk.
 • Páratartalom: Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre.

Húsvéti kaktusz szaporítása

A húsvéti kaktuszt hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk májusban, az elvirágzás után. 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le a száradás után. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökérképződés.

Vadady Mária olvasónk tanácsai a virágoztatásához:

„Én elmondom a nagy titkot. Vagy 2 hónapig a teleltetésben nem kapott egy csöpp vizet sem, pont egy hónapja, hogy jól belocsoltam, erre húsvét előtt egy héttel virágba borult. Még egy hetet kellett volna várnom az itatással. 🙂 A nyarat természetesen kint töltötte, fel lett tápozva rendesen.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Nagy Jucó szerint:

  Kedves Zsóka!
  Köszönöm.
  Sok sikert kívánok a kaktuszokhoz is! Jucó

 2. Bogdán Zsóka szerint:

  Kedves Jucó!

  Nagyon hasznos volt, köszönöm szépen.
  Igyekszem az olvasottak alapján betartani a kaktuszok
  nevelését.
  Szeretettel üdvözöllek:
  Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük