Húsvéti kaktusz virágoztatása – olvasói tanácsok

Húsvéti kaktusz virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben leírom, hogy mi a különbség a karácsonyi és a húsvéti kaktusz között, az olvasónk pedig hasznos tanácsokkal segít, hogy a húsvéti kaktusz évről évre virágba boruljon. 

húsvéti kaktusz virágoztatása

Karácsonyi és húsvéti kaktusz összehasonlítása

Sokan úgy gondolják, hogy a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) és a húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis) egy és ugyanaz a növény. Csupán kereskedői marketing fogásnak vélik, hogy húsvétkor húsvét kaktuszt, karácsonykor pedig karácsonyi kaktuszt vásárolhatunk. Az igazság az, hogy bár a két növény nagyon hasonlít, mégis különbözik egymástól.

Mindkét növény a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen sokféle színben elérhető. A növényvilág egyik legritkább színéből, a kékből  hiába keressük, még olyan festettet sem találunk, mint a kék orchidea. Gondozásuk is hasonló, mindkettőt leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással tehetjük tönkre. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. A leveleikben tárolni képesek a nedvességet, ezért nem túl vízigényesek.

A legnagyobb különbséget a virágzási idejükben és a levelekben és virágok formájában találjuk. A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, míg a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk.

A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak. 

virágzó karácsonyi kaktusz

A húsvéti kaktusz virága csillag alakú, levelei gömbölyűek. 

húsvéti kaktusz

Húsvéti kaktusz virágoztatása, gondozása

  • Fényigény: Világos helyen tartsuk, közvetlen napsütéstől óvva.
  • Hőigény: Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-on tartsuk.
  • Vízigény: Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött csapvízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbók megjelenése után gyakrabban öntüzzük, de pangó víztől óvjuk.
  • Páratartalom: Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre.
  • Szaporítása: hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk májusban, az elvirágzás után. 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le a száradás után. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökérképződés.

Vadady Mária olvasónk tanácsai a virágoztatásához:

“Én elmondom a nagy titkot. Vagy 2 hónapig a teleltetésben nem kapott egy csöpp vizet sem, pont egy hónapja, hogy jól belocsoltam, erre húsvét előtt egy héttel virágba borult. Még egy hetet kellett volna várnom az itatással. 🙂 A nyarat természetesen kint töltötte, fel lett tápozva rendesen.”

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük