Liliomfa (Magnolia) gondozása, szaporítása

A liliomfa (magnólia) csodálatos virágai és korai virágzása miatt is igen kedvelt növény. Már lombfakadás előtt, márciusban virágba borul. Mivel a rövid ideig tartó virágzás idején a levelei még nem fejlődtek ki, halvány vagy élénk színű virágai még feltűnőbbek, még mutatósabbak. A liliomfa gondozása egyszerű, de ha nem megfelelő talajba ültetjük, az a halálát okozza.

Liliomfa jellemzése

A liliomfa feltűnően nagyvirágú cserje, melynek szépsége leginkább önmagában, szoliterként érvényesül. Gyakran faként neveljük rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik.

Az akár már márciusban virágba boruló liliomfát (magnólia) tévesen gyakran tulipánfának hívják. Pedig a tulipánfa sokkal később, május végén kezd nyílni és külsőleg is a teljesen más. A tulipánfa a nevét is adó tulipán alakú levelei, míg a liliomfa gyönyörű virágai miatt érdemel figyelmet.

Sok fajtája létezik, amelyek nemcsak a virágok színében és formájában térnek el, de virágzási idejük is különböző. Egyes fajták már márciusban virágba borulnak, míg mások csak áprilisban vagy májusban. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is. Míg az alacsony növésű fajták csak 2-3 méterig magasodnak, addig a mások akár a 10 méteres magasságot is elérhetik.

A virágok színe a  fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke is lehet. Egyes fajtáknál a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is számolhatunk. A különösen szép virágú örökzöld magnólia pedig egész nyáron virágzik.

Liliomfa gondozása

A liliomfa kissé savanyú, tápanyagban gazdag, és jó vízáteresztő képességgű  talajban érzi jól magát. Meszes talajban csak sínylődik, sőt akár ki is pusztul. Tavasszal komposzttal vagy érett trágya talajba dolgozásával segíthetjük a fejlődését.

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet keressünk számára. Vízigényes, a száraz időszakokban és nyáron alaposan öntüzzük meg.

A fiatal növények tövét az első néhány télen takarással, pl. lombbal, fenyőkéreggel vagy komposzttal érdemes védeni a fagyoktól.

A liliomfán már ősszel megjelennek a nagy szőrös rügyek, amelyekből tavaszra kifejlődik a virág. Ennek hatalmas előnye, hogy ha metszeni szeretnénk, akkor pontosan tudjuk, hol érdemes és hol nem. Alapvetően nem igényel metszést, elég csak az elszáradt ágakat eltávolítani.

Még a kisebb termetű liliomfák se érzik jól magukat cserépben, így csak szabadföldbe ültessük.

Magnólia szaporítása

Ahogy a gránátalmának és sok más melegebb éghajlatról származó növénynek, a liliomfának is ritkán feljődik ki a termése hazánkban. Ha mégis, akkor először zöld, majd beszíneződik, később barnává válik.

A benne lévő piros magok ősz elejére érnek be. Ezt követően a termés héja felpattan és kipotyognak a magok. A bennük lévő mag sajnos nem csírázik, mert a fajok nagy része hibrid, csíraképtelen magokat hoz.

A magnólia házilag sem magról, sem egyéb módon nem szaporítható. A faiskolák ellenálló alanyokra oltják a nemes fajtákat.

Köszönöm a megosztásokat!
 • 1.2K
 • 8
 •  
 •  
 • 1.2K
 •  
 • 8
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

1 Response

 1. Jósvai Ferencné szerint:

  Szaporítás lehetséges alsó ágak lehúzásával a földbe, 4-5 év kell a legyökerezéshez. Ezután le kell vágni a főtőröl és átültetni . Én az idén vágtam le és ültettem át 4 tövet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük