Liliomfa (Magnolia) gondozása, szaporítása

A liliomfa vagy magnólia (Magnolia) csodálatos virágai és korai virágzása miatt az egyik legkedveltebb tavaszi növény. Már lombfakadás előtt, márciusban virágba borul. Mivel a rövid ideig tartó virágzás idején a levelei még nem fejlődtek ki, halvány vagy élénk színű virágai még feltűnőbbek, még mutatósabbak. A liliomfa gondozása egyszerű, de ha nem megfelelő talajba ültetjük, az a halálát okozza.

dúsan virágzó liliomfa vagy magnólia (Magnolia) halvány rózsaszín virágokkal

Liliomfa , magnólia származása

A liliomfa vagy magnólia (Magnolia) a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának névadó nemzetsége. A liliomfák az egyik legkorábban megjelent zárvatermőcsoport mai képviselői.

A nemzetségbe a különböző rendszerezések 120–210 fajt sorolnak. A fajok közel háromnegyede Kelet-Ázsiában (Kelet-Himalája, Kína, Japán, Mandzsúria, Indonézia), egynegyedük pedig Észak-Amerikában (Kanada délkeleti részétől az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékén és Közép-Amerikán át Dél-Amerika északi peremvidékéig) él. Észak-amerikai fajaik a floridai babérlombú erdők meghatározó növényei közé tartoznak.
A trópusi eredetű fajok többnyire a hegyekben élnek, savas kémhatású, tápanyagban gazdag talajon.

I.sz. 650-ben Kínában buddhista szerzetesek már termesztettek magnóliát. A Magnolia denudata fehér virága a templomkertekben a tisztaság szimbóluma volt.

Magyarországra a 18. század végén érkeztek be az első példányok. Úgy tartják, hogy Esterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni. Az 1800-as években a Kámoni Arborétumban is sok magnóliát ültetett Saághy István.

liliomfa a Kámoni Arborétumban

Az örökzöld magnólia a magyar időjárási viszonyokat nem igen viseli el, de például a Budai Arborétum egy szélvédett zugában találunk egy termetes példányt.

Liliomfa, magnólia jellemzése

A liliomfa feltűnően nagyvirágú cserje, melynek szépsége leginkább önmagában, szoliterként érvényesül. Gyakran faként neveljük, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik.

Az akár már márciusban virágba boruló liliomfát (magnólia) tévesen gyakran tulipánfának hívják. Pedig a tulipánfa sokkal később, május végén kezd nyílni és külsőleg is a teljesen más. A tulipánfa a nevét is adó tulipán alakú levelei, míg a liliomfa gyönyörű virágai miatt érdemel figyelmet.

A liliomfa igen változatos megjelenésű lehet. Sok fajtája létezik, amelyek nemcsak a virágok színében és formájában térnek el, de virágzási idejük is különböző. Egyes fajták már márciusban virágba borulnak, míg mások csak áprilisban vagy májusban. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is. Míg az alacsony növésű fajták csak 2-3 méterig magasodnak, addig a mások akár a 10 méteres magasságot is elérhetik.

A virágok színe a fehér, sárga, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke is lehet. Egyes fajtáknál a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is számolhatunk. A különösen szép virágú örökzöld magnólia pedig egész nyáron virágzik.

liliomfa vagy magnólia

Liliomfa, magnólia igényei

A liliomfa kissé savanyú, tápanyagban gazdag, és jó vízáteresztő képességgű talajban érzi jól magát. Meszes talajban csak sínylődik, levelei sárgulnak, sőt akár ki is pusztul a növény. Tavasszal komposzttal vagy érett trágya talajba dolgozásával segíthetjük a fejlődését.

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet keressünk számára. Vízigényes, a száraz időszakokban és nyáron alaposan öntüzzük meg.

Liliomfa, magnólia gondozása

A fiatal növények tövét az első néhány télen takarással, pl. lombbal, fenyőkéreggel vagy komposzttal érdemes védeni a fagyoktól.

Még a kisebb termetű liliomfák se érzik jól magukat cserépben, így csak szabadföldbe ültessük.

liliomfa virága

Liliomfa metszése

A liliomfán már ősszel megjelennek a nagy szőrös rügyek, amelyekből tavaszra kifejlődik a virág. Ennek hatalmas előnye, hogy ha metszeni szeretnénk, akkor pontosan tudjuk, hol érdemes és hol nem. Alapvetően nem igényel metszést, elég csak az elszáradt ágakat eltávolítani.

A metszést kizárólag késő ősszel, a téliesítés előtt végezzük, hogy elkerüljük a gombásodást, atkásodást.

Magnólia szaporítása

Ahogy a gránátalmának és sok más melegebb éghajlatról származó növénynek, a liliomfának is ritkán fejlődik ki a termése hazánkban. Mivel virágzása idején a méhek még nem jelentek meg, a liliomfákat bogarak porozzák be.

A ritkán megjelenő termés először zöld, majd beszíneződik, később barnává válik.

Liliomfa vagy magnólia termése a piros bogyókkal

A benne lévő piros magok ősz elejére érnek be. Ezt követően a termés héja felpattan és kipotyognak a magok. A bennük lévő mag sajnos nem csírázik, mert a fajok nagy része hibrid, csíraképtelen magokat hoz. A faiskolák ellenálló alanyokra oltják a nemes fajtákat.

A földre lelógó ágaik időnként meggyökeresednek, ezrét magvetés helyett bujtással érdemes próbálkozni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Jósvai Ferencné szerint:

    Szaporítás lehetséges alsó ágak lehúzásával a földbe, 4-5 év kell a legyökerezéshez. Ezután le kell vágni a főtőröl és átültetni . Én az idén vágtam le és ültettem át 4 tövet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük