Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) gondozása, szaporítása

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) főleg az utóbbi években lett népszerű hazánkban, de sokan még most sem ismerik. A tulipánfa elnevezést tévesen gyakran a kora tavasszal virágba boruló liliomfára (magnólia) használják. Pedig a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) sokkal később, május végén kezd nyílni, és a kinézete is teljesen eltérő. Hat szirmú virágai kívül zöldessárgák, belül aranysárga színűek, jól megbújnak a levelek között.

tulipánfa

Amerikai tulipánfa jellemzése

A tulipánfa (Liriodendron) a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának mindössze két fajt tartalmazó nemzetsége. Az egyik az Észak-Amerikában őshonos amerikai tulipánfa (L. tulipifera), a másik az Ázsiában honos kínai tulipánfa (L. chinensis). Mindkét faj értékes haszon- és díszfa.

Magyar nevével ellentétben nem rokona a kerti tulipánnak. A magnóliának ugyan rokona, de az liliomfának hívjuk.

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

A 15-30 méteresre növő, keskeny koronájú, hosszú életű fa Magyarországon is megél. Nevét líra alakú leveleiről, és tulipánszerű virágairól kapta. A virágok a nyár elején bomlanak ki a fa 7-8 éves korától kezdve. Hat szirmú virágai kívül zöldessárgák, belül aranysárga színűek. Ugyan szépek és önmagukban feltűnőek a virágai, de a szintén sárga és zöld színű levelek miatt szinte láthatatlanok.

Termése hegyes szárnyú aszmagokból áll aszmagcsokor, ami érés után apró darabokban hullik a földre.

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Tulipánfa igényei, gondozása

A nyirkosabb talajokat kedveli, de átlagos kerti viszonyok között is jól fejlődik. A sikeres telepítés érdekében konténeres tulipánfát érdemes választani. Elég kényes növény, az átültetést nem kedveli, ezért lrdemes rögtön a végleges helyére ültetni. A helyének kiválasztásánál ne felejtsük el figyelembe venni, hogy az évek során nőni fog.

Igazán dekoratív lombkoronát az elvirágzás utáni nyári metszéssel érhetünk el. Tavassszal csak az elfagyott, sérült vesszőket vágjuk le. Nyáron megszabadulhatunk a túl hosszú ágaktól vagy a túl dús fát is ekkor ritkíthatjuk.

A nyirkos közeget kedveli, elegendő nedvesség hiányában fejlődése lelassul.

tulipánfa

Tulipánfa szaporítása

Szaporítását csak a nagyon elszántaknak ajánlom. Csak az idős fák hoznak csíraképes magot, de ezek csíraképessége sem haladja meg a 20%-ot. A magokat tavasszal hidegágyba, rétegezve ültethetjük. Egyenetlenül, sokszor csak a második évben kel ki.

Mi a különbség a liliomfa és a tulipánfa között?

A tulipánfa inkább tulipán alakú, kétszínű levelei, míg a liliomfa gyönyörű virágai miatt érdemel figyelmet. A két növény között igen látványosak a különbségek.
A liliomfa vagy magnólia már lombfakadás előtt, márciusban virágba borul. Csodálatos virágai és korai virágzása miatt is igen kedvelt növény. A virágzás idején az új levelei még nem fejlődtek ki, ezért halvány vagy élénk színű virágai még mutatósabbak.

A tulipánfa nevével ellentétben nem a tulipánok rokona, nevét a tulipánra emlékeztető formájú levelei és virágai miatt kapta. Az Észak-Amerikában őshonos, különleges szépségű díszfa hazájában akár az 50 métert is elérheti, fájából bútort készítenek. Hazánkban csak 10-20 méteresre növekszik és lenyűgöző lombozata miatt díszfaként tartjuk.

Nagyon köszönjük a fotókat Némethné Jerkó Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük