Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) gondozása, szaporítása

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) főleg az utóbbi években lett népszerű hazánkban, de sokan még most sem ismerik. A tulipánfa elnevezést tévesen gyakran a kora tavasszal virágba boruló liliomfára (magnólia) használják. Pedig a valódi tulipánfa sokkal később, május végén, június elején kezd nyílni, és a kinézete is teljesen eltérő. Hat szirmú virágai kívül zöldessárgák, belül aranysárga színűek, jól megbújnak a levelek között. Nem rokona a tulipánnak, csupán a virágainak és leveleinek tulipánra emlékeztető formája miatt kapta a tulipánfa nevet. A sárga nyárfa vagy tulipánnyárfa néven is hívott tulipánfa gondozása és szaporítása is egyszerű.

tulipánfa

Amerikai tulipánfa származása

A tulipánfa (Liriodendron) a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjának mindössze két fajt tartalmazó nemzetsége. Az egyik az Észak-Amerikában őshonos amerikai tulipánfa (L. tulipifera), a másik az Ázsiában honos kínai tulipánfa (L. chinensis). Mindkét faj értékes haszon- és díszfa.

Magyar nevével ellentétben nem rokona a kerti tulipánnak. A magnóliának ugyan rokona, de nem ugyanarról a növényről van szó. A magnóliát nem tulipánfának, hanem liliomfának hívjuk.

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Tulipánfa jellemzése, ismertetőjegyei

Az amerikai tulipánfa a floridai bbabérlombú erdők egyik meghatározó fája. Észak-Amerika keleti részén honos, és három állam, Indiana, Kentucky és Tennessee is hivatalos fájává választotta. Viágai vonzzák a kolibriket és a pillangókat, amelyek beporozzák.

A tulipánfa nektárjából Amerikában mézet is készítenek. A sötét vörös színű, meglehetősen markáns ízű méz megítélése azonban vegyes.

Amerikában sok helyen fenyőpótló fa.

A 15-30 méteresre növő, keskeny koronájú, hosszú életű fa Magyarországon is megél. Őshazájában akár 60 méterre is magasodik. Nevét líra alakú leveleiről, és tulipánszerű virágairól kapta.

Törzse szürke vagy narancsosbarna színű, hosszanti irányban berepedezett.

Levelei

Levéllemeze különleges, minden más fától eltérő formájú, amelyet lúdtalphoz vagy stilizált tulipánhoz is lehet hasonlítani. 10 – 15 centiméter hosszú és 12 – 20 centiméter széles levelei 10 – 12 centiméteres levélnyélen ülnek. A leveleket a legkisebb szellő is könnyen rezegteti, ezért hívják sárga nyárnak vagy tulipánnyárfának is.

Lombkoronája ősszel aranysárgára színeződik. A lombjának formája a fa fiatalabb korában szabályosan kúpos, míg a kor előrehaladtával a lombkorona teteje szabálytalanul kiszélesedik.

Kertbe, parkba ültetve szép nagy árnyékot ad. Ültetésnél vegyük figyelembe, hogy nagy a helyigénye és sok napfényre van szüksége a fejlődéshez.

Virágai

A virágok a nyár elején bomlanak ki a fa 7-8 éves korától kezdve. Hat szirmú virágai kívül zöldessárgák, belül aranysárga színűek. Ugyan szépek és önmagukban feltűnőek a virágai, de a szintén sárga és zöld színű levelek miatt szinte láthatatlanok. Azért is nehézkes megfigyelni a 6-8 centis, felfelé álló virágait, mert azok a fa felsőbb ágain nyílnak.

Termése és magjai

Termése hegyes szárnyú aszmagokból álló aszmagcsokor. A tobozszerű termés ősszel, az érés után hosszirányban szétválik és pikkelyenként hullik a földre. Termésében sok magot érlel, amelyet a szél messzire sodor.

Magjai több éven át életképesek, azonban csak kis százalékban csíráznak ki. Több madár és rágcsáló is szívesen fogyasztja a magjait.

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Tulipánfa igényei, gondozása

A nyirkosabb talajokat kedveli, de átlagos kerti viszonyok között is jól fejlődik. A sikeres telepítés érdekében konténeres tulipánfát érdemes választani. Elég kényes növény, az átültetést nem kedveli, ezért lrdemes rögtön a végleges helyére ültetni. A helyének kiválasztásánál ne felejtsük el figyelembe venni, hogy az évek során nőni fog.

Igazán dekoratív lombkoronát az elvirágzás utáni nyári metszéssel érhetünk el. Tavassszal csak az elfagyott, sérült vesszőket vágjuk le. Nyáron megszabadulhatunk a túl hosszú ágaktól vagy a túl dús fát is ekkor ritkíthatjuk.

A nyirkos közeget kedveli, elegendő nedvesség hiányában fejlődése lelassul.

tulipánfa

Metszése

Tavassazl, április első heteiben vágjuk le a télen károsított, elfagyott vagy letörött vesszőket az élő és az elhalt részek határán. A dekoratív lombkorona elérése érdekében nyáron, az elvirágzás után végezzünk formázó, alakító metszést.

Tulipánfa szaporítása

Szaporítását csak a nagyon elszántaknak ajánlom. Csak az idős fák hoznak csíraképes magot, de ezek csíraképessége sem haladja meg a 20%-ot. A magokat tavasszal hidegágyba, rétegezve ültethetjük. Egyenetlenül, sokszor csak a második évben kel ki.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll.

Tulipánfa felhasználása

Tekintettel arra, hogy gyorsan nő, és tökéletesen egyenes a törzse, nagyon jó faanyag. Bútoralapanyagnak, rétegelt lemeznek, papíripari rostanyagként és fűrészárunak is használják. Az észak-amerikai indiánok kenukat faragtak belőle, napjainkban inkább vitorlások, csónakok készülnek belőle.

Magjait egyes területeken fűszerként vagy orvosságként alkalmazták.

Amerikában méz is készül belőle.

tulipánfa sárgászöld virága

Mi a különbség a liliomfa és a tulipánfa között?

A tulipánfa inkább tulipán alakú, kétszínű levelei és virágai, míg a liliomfa elsősorban gyönyörű virágai miatt érdemel figyelmet. A két növény között igen látványosak a különbségek.
A liliomfa vagy magnólia már lombfakadás előtt, márciusban virágba borul. Csodálatos virágai és korai virágzása miatt is igen kedvelt növény. A virágzás idején az új levelei még nem fejlődtek ki, ezért halvány vagy élénk színű virágai még mutatósabbak.

A tulipánfa nevével ellentétben nem a tulipánok rokona, nevét a tulipánra emlékeztető formájú levelei és virágai miatt kapta. Az Észak-Amerikában őshonos, különleges szépségű díszfa hazájában akár az 50 métert is elérheti, fájából bútort készítenek. Hazánkban csak 10-20 méteresre növekszik és lenyűgöző lombozata miatt díszfaként tartjuk.

Liliomfa vagy tulipánfa? – Ilyen az igazi tulipánfa

Nagyon köszönjük a fotókat Némethné Jerkó Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük