Októberi növényápolás az erkélyen

Az októberi növényápolás a kései örömök megalapozásáról szól. Bár az ősz virágainak színvilága nem ér fel a nyári színpompával, jellegzetes színei a hűvösödő napokon melegséget árasztanak. A narancssárga és a rozsda színek mellett a bordó, a hamvas lila és zöld különböző árnyalatai uralják az erkélyeket is. Új növények beszerzésével még felvidíthatjuk az erkélyt és gondoskodhatunk arról, hogy a hideg, szürke napokon is legyenek színek és élet a balkonon.  

őszi növényápolás eredménye a színpompás erkély

Októberi növényápolás az erkélyen

Októberben már készülni kell a nem fagytűrő növények teleltetésére. A tápoldatozást abba kell hagyni és egyre jobban figyelni kell az időjárás jelentést.

Ne felejtsük el az érzékeny évelők és lágyszárú növények védett helyre menekítését az első  fagyok előtt. A leander kb. minusz 3-5 fokot még kibír, főleg a balkonon, ahol a talajmenti fagy nem veszélyezteti. Semmiképp ne kapkodjuk el a telelő helyre szállítását, hisz a hideg időben elpusztulnak a kártevők és nem kell majd télen bosszankodnunk miattuk.

A muskátlik teleltetését föld nélkül, igazán helytakarékosan is megoldhatjuk.

A klíviát is hagyhatjuk sokáig a teraszon, hisz a tavaszi virágzását segíti, ha az első fagyok kint érik.

A szabadon telelő növények, minitavak téli védelmének kialakítását is meg kell kezdeni, ideje beszerezni a takaró fóliákat.

Őszi növények

Akik szeptemberben elmulasztották a tavaszi balkonládák és tálak beültetését virághagymákkal és gumókkal, azok most még bepótolhatják.

Ha még nem tettük meg, érdemes beszerezni pár tövet az ősz egyik legkedveltebb növényéből, az igen nagy szín.-, és formagazdagsággal rendelkező krizantémból. A krizantémok fajtától függően különböző időpontban borulnak virágba, így több növény beszerzésével a virágzási idő megnyújtható. Az eltérő színű krizantémok, díszkáposztával, sütőtökkel kiegészítve dekoratív őszi kompozíciót alkotnak.

vadszőlő színesedő és lehulló levelei szépségük ellenére már az elmúlást juttatják eszünkbe. Ezt az érzést ellensúlyozhatják az árvácskák vidám, mosolygós arcocskái. Nem feledkezhetünk el a cserjék, pl. a dérbabér vonzó színekben pompázó bogyóiról sem, amik a szürke téli napokat is felvidítják.

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az örökzöldek, a levéldísznövények, amikből érdemes színes lombúakat is vásárolni. A lilás, bordós levelek nagyon jól kiegészítik az zöld árnyalatait. Az erikákkal, csarabokkal és a varjúhájjal a rózsaszín és a lila árnyalatait csempészhetjük a balkonra.

A balkon téli kis lakónak, a madaraknak a fogadására is érdemes felkészülni és beszerezni egy csinos kis madárodút.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Szalay Zsuzsanna Pápa, Kolozsvári utca 11. szerint:

    Nekem van egy kérdésem, ami évek óta foglalkoztat engem és még nem találtam választ. Van egy kb 5 éves lilabogyó bokrom, de még bogyót nekem nem produkált. Minden évben virágzik, már szép nagy, magas, kb 1,20 méter, ám a virágokból nem lesz bogyó, hanem szép lassan elhervadnak, összetöpörödnek és lehullanak, persze öntözöm, tápozom, stb. Itt Pápán láttam egy bokrot, az ágak végig tömve voltak lila bogyóval, hol a probléma, tudnának nekem tanácsot adni, megköszönöm, üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük