Klívia (Clivia miniata) gondozása – olvasói tanácsok

A klívia gondozása nagy türelmet igényel, akár a kitartóak virágának is nevezhetjük. A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett, tavasszal virágzó szobanövény megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. Az olvasók meséltek arról, nekik milyen gondozási módszer hozta meg a Clivia miniata esetén a virágokat és a hosszantartó sikert.

klívia gondozása

A narancsliliom elnevezés arra utal, hogya klívia virágai leggyakrabban élénk narancsszínben pompáznak. Citromsárga változata igazi kuriózumnak számít, gondozása teljesen megegyezik a naracssárga színűével.

Nézzük az ápolási tanácsokat!

Klívia gondozása – olvasói tanácsok

Vadász Katalin: Csupán 15- 20 év, és hatalmas klíviád lehet. Hajdanába egy szétültetett clíviából kaptam. Ha szédszedik pár évig nem is virágzik. Sosem szedtem szét, persze ennek a hátránya, hogy nehezebb cipelni és helyet találni a teleltetésekor.

Télre mindig levittem egy világos pincébe (13-15 fok), semmi víz, tavasszal már virágok voltak rajta, mikor felhoztam félárnyékos, árnyékos helyre. Egyszer olyan helyre tettem, ahol tűző napot is kapott. Hát, alaposan megégtek a virágok.

Tavasszal félárnyékos helyen tartottam, némi tápozással, de ezt nem vittem túlzásba, a cserép alatti tálcába is tettem vizet. Jól tűri a vízhiányt is, szerintem a rizómás gyökereiben tartalékol nedvességet. 

sárga és narancssárga klívia

Lerchné Fischer Csilla: Nálam is nyáron a kertben van, november, decemberben hűvös, világos helyen telel, nem öntözöm. Januárban egy liter langyos vizzel megöntözöm és hagyom tovább pihenni addig, amíg nem jön a virágkezdemény. Csak akkor viszem be a hűvüs folyosóra.

Szőkéné Novák Borbála: Télen nem bánja még azt sem, ha el van hanyagolva, tehát ritkán van locsolva. Szereti ha zsúfoltan él, tehát nem kell sűrűn átültetgetni, kinőheti cserepét nyugodtan. Én idén átültettem már, mert annyira nincs már föld sem rajta, és nagyon zsúfolt 😀 de az enyémé is már kb 15 éves ha nem több, mert már öregként kaptam.

Nagyon köszönöm a fotókat és a tanácsokat az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük