Vadontermő gyógynövények gyűjtése szakszerűen – 10 főszabály

A vadontermő gyógynövények gyűjtése nemcsak hasznos, de kellemes időtöltés is, amit a család együtt is űzhet. A természetet járva, a szabadban mozogva, a jó levegőn, jó hangulatban szedhetjük a természet gyógyító kincseit. A fizikai előnyök mellett a lelki egészséget is szolgálja. A szakszerűen begyűjtött, feldolgozott, tárolt és alkalmazott gyógynövényekkel ízesíthetjük ételeteinket, orvosolhatjuk enyhébb bajainkat, megelőzhetünk betegségeket és általános közérzetünket javíthatjuk. A szakszerű gyűjtés tíz fő szabalyának betartását mindenkinek ajánlom. 

Vadontermő gyógynövények gyűjtése fekete bodza

Vadontermő gyógynövények gyűjtése szakszerűen

Magyarországon mindössze 120-130 féle gyógynövény található meg, ennek 60-70%-a vadontermő. Érdemes megismerni ezeket, és túráink során begyűjteni, hogy óvjuk egészségünket, megelőzzük a betegségek kialakulását vagy egyszerűen csak azért, hogy élvezzük fantasztikus aromájukat.

Aki valóban eredményesen akar gyógynövényeket gyűjteni, annak először is gyógynövény gyűjtés „tízparancsolatával” kell megismerkednie.

Gyógynövény gyűjtés „tízparacsolata”

1. Tanulmányozd alaposan a gyógynövényeket, hogy tudd melyik hasznos, melyik védett és melyik lehet mérgező. Sose gyűjts és próbálj meg használni mérgező növényeket, mint pl. a beléndek vagy a nadragulya.

2. Csak az egyértelműen azonosítható gyógynövényeket gyűjts. Kétes esetben kérj véleményt szakértő botanikustól.

3. Soha ne használj műanyag zacskót. Kosárba, vászontáskába vagy kartondobozba helyezd a növényeket a gyűjtés során. A bőlevű terméseket, mint pl. a bodzabogyó, az áfonya, stb edénybe szedd, ez lehet műanyag is.

4. Esőben, ködös, párás, nedves időben ne gyűjts.

5. Az autóúttól 300-500 méter távolságon beül, poros földút közelében ne gyűjts. Ne szedj trágyázott, műtrágyázott, növényvédőszerrel kezelt területekről.

6. Csak teljesen egészséges növényeket és növényi részeket szedj le.

7. Óvd a természetet! Védett növényhez sose nyúlj. Mindig csak azt a részét szedd le a növénynek, amire szükség van. Soha ne húzd ki gyökerestől. Ne arasd le az egész területet, csak egy részét, hogy következő évben ismét legyen lehetőséged gyűjteni.

8. Légy mértéktartó. Ne gyűjts többet, mint amit aznap fel tudsz dolgozni és egy éven belül el tudsz fogyasztani. Ne halmozz fel sokat, egy éven belül használd fel a növényeket.

9. Mindent a megfelelő időben szedj, amikor a felhasználandó rész a legmegfelelőbb fejlődési szakaszban van.

10. Szakszerű szedéshez használj megfelelő eszközöket: éles kés, kis ásó, metszőolló, kesztyű pl. a csalánhoz.

Fontos tanács: Soha ne feledd, hogy a nem megfelelően szedett, tárolt és használt gyógynövénnyel többet ártasz, mint használsz. Legyél tehát felkészült a szedésre szánt gyógynövényből. Tudd egyértelműen beazonosítani, hogy mikor, melyik részét kell szedni. Légy tisztában a szárítás, tárolás és alkalmazási mód és mennyiség követelményeivel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük