Petúnia gondozás bevált trükkjei az olvasóktól

A petúnia gondozás bevált trükkjei mindig jól jönnek, tekintve, hogy a petúnia az egyik legkedveltebb balkonnövény. Lecsüngő, minden színben elérhető, májustól októberig virító virágai szinte minden stílusú erkélyen jól mutatnak. Az olvasók segítenek abban, hogy nálad is meseszép legyen a petúnia az egész balkonszezonban.

petónia gondozás

Petúnia gondozás bevált trükkjei az olvasóktól

A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növénnyel a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővíthetjük. Gondozása egyszerű. Egynyári növény lévén teleltetéséről sem kell gondoskodni. Nem épp drága virág. Rengeteg színben elérhető, így akár minden évben más színben tündökölhet az erkély.

Nézzük, milyen gondozási trükkök váltak be az olvasóknál.

Marianna Szabó: „Heti egyszer tápsó, káliumban gazdag. Vízben feloldva.”

Csilla Badacsonyi: „Nedves legyen a földje, esőtől védjed. Napot szeret csak nem egész nap.”

Gubits Kriszti: „Ha több napig esik az eső egész nap és ázik akkor tönkre megy. Legalábbis nekem az esőtől mindig tönkre ment amit kiültettem.”

Tera Sipos Tiborné: „Az elnyílt virágokat le kell csípni, így bokrosabb lesz. Ne sajnáld, utána még dúsabb lesz és több virág lesz rajta. Ha nem csíped le, felkopaszodik. Nekem kis palántáim voltak, csipkedés után szépen bokrosodik és már virág is van rajta újra több is mint volt.”

Karolina Fábrik: „Nem szabad, hogy kiszáradjon, ha nagyon meleg van reggel-este kell locsolni, lehet meg sűrűbben is tápozni. De vigyázni, mert nem jó ha a levélere megy, szeret ragadós lenni valami tetvek miatt. Időnként be kell permetezni tetvek es penész ellen. Nem kell sajnálni kicsit visszacsipkedni időnként, attól bebokrosodik jobban. Én a nyár vege felé ha felkopaszodik, akkor visszavágom. Utána megint szép, új hajtásokat hoz.

Irén Bagányné: „Nekem csak három kaspóban van. Félárnyékos helyen, eső nem éri. Esténként locsolom, de csak ha nem elég nedves. Egy héten egyszer tápozom. Ha lelóg hosszan, visszacsipkedem és az új hajtások újra virágoznak. Nem teleltetem.”

Pintér Márta: „Tűző napon, erkélyládában ekkorára nőtt ez a petúnia-tő, amelyet egyvirágos pici palántaként ültettem. Ma 22 virágot hozott és teli van bimbóval. A múltkori nagy zuhé sem károsította, csodálom is. Kedvenc színe-váltósunk, ez a falon van, kevesebb napot kap. Ha elég földje van és elég tápot kap, bármilyen sűrűn ültetheted. Muskátlival, mézvirággal, bársonyvirággal, lazításul kaporral, levélpetrezselyemmel, ahogy tetszik.”

Ne érje eső

Mohácsi Veronika: „Nekem csak egy kaspóban van a pici erkélyemen, tető alatt, tehát eső nem éri. Most még elegendő 1-2 naponta öntözni, minden alkalommal megy bele néhány csepp Substral. Ha jön a kánikula, és a növény is egyre nagyobb lesz, tehát többet is párologtat, reggel és este is locsolom. Hetente egyszer levágom az elnyíltakat, és ilyenkor csipkedem is, hogy megtartsa szép gömb formáját. Még soha nem próbáltam átteleltetni.”

Margit-Rozália Boier: „Szereti a napsütést, de ha fedél alatt van esős időben is nagyon szépen virít. Virágjait az eső nagyon tönkre teszi, éppen ezért szabadföldbe nem teszem. Nemcsak a virágokat kell leszedni, hanem a magkezdeményeket is mert az elnyílt virág könnyen lejön de a magház ott marad és akkor nem csokrosodik kellően.”

Vadady Mária: „A magtokot azért kell leszedni, hogy a magérlelés ne vegye el az erőt a növénytől. A bokrosodást az elnyúlt és már csak a legvégén nyíló szárak levágásával, visszametszésével lehet elérni. Nem bírtam ellenállni ennek a különleges zöld szélűnek. Még kicsi bokor volt amikor beültettem, nő mint a bolond. A magtokokat lecsipkedem, ha nagyon nyúlik és csak a végén billeg már virág, visszavágom az elnyúlt szárat, így bokrosabb lesz és megújul. Spéci, nedvesedésmegállapító műszerrel mérem naponta a vízigényét: az ujjammal. Marhatrágya van a földjében, majd jó egy hónap múlva kap virágzás segítő tápot.”

Vass Izabella: „Kis palánták voltak mikor vettem. Én is hasonlóan mint mások, lecsipegettem az elhervadt virágokat és túl hosszú hajtásokat, hogy bokrosodjon, hetente/kéthetente tápoldat. Egyelőre két naponta locsolom őket, majd a nagyobb melegben naponta. Van napos és félárnyékos helyen is. Kora tavasszal magból is ültettem, amelyeket nemsokára fogok naposabb és végső helyükre ültetni.”

Nagyon köszönöm az olvasói tapasztalatokat és fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...