Rózsalonc (Weigela) gondozása, szaporítása

Már épp itt az ideje, hogy a rózsalonc gondozása témában is megjelenjen egy bejegyzés. Még egyáltalán nem írtam a loncokról, annak ellenére, hogy igen kedveltek hazánkban is, és a loncok családjába kb. 135-170 faj tartozik. A virágokkal teli, kissé lecsüngő hajtásokkal rendelkező rózsalonc (Weigela) különösen kedvelt a kertekben.

rózsalonc gondozása

Rózsalonc (Weigela) származása

A lonc (Weigela)) a mácsonyavirágúak (Dipsacales) rendjébe, ezen belül a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik,  Kb. 135-170 lonc faja létezik.

A nemzetség a nevét, Lonicera, Adam Lonicerról kapta, aki a 16. század egyik legismertebb füveskönyvének (Kreuterbuch) szerzője volt.

A legismertebb fajok: a búbos lonc (Lonicera periclymenum), a japán lonc (Lonicera japonica) és rózsalonc.

A rózsalonc vagy fürtöslonc (Weigela) Kelet-Ázsiában őshonos, Európában a leggyakrabban ültetett loncféle.

Rózsalonc jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: lombhullató (nyárizöld) cserje, kezdetben feszesen egyenes, később lecsüngő, tojás formájú, csúcsos, világoszöld levelekkel.

Virágok: harangalakú virágai a fajtától függően rózsaszín, piros, lilás, sárga színűek lehetnek, esténként némely változata illatos

Virágzási idő: májustól júliusig, ősszel rendkívül enyhe utóvirágzás is megfigyelhető.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 2 – 3 méter is lehet, 1-2 méter széles is lehet.

Habitus: bokros

Cserépben nevelhető-e: próbálkozhatunk vele.

Rózsalonc fajták

A tíz, főként Japánban, Kínában és Koreában honos fajta közül a Weigela floribunda, a nagyvirágú rózsalonc vált kedvelt kerti cserjévé. A különböző fajtákből keresztezett hibridek még ennél is fontosabb szerepet játszanak már régóta.

Intenzív rózsaszínű vagy piros harangvirágaikkal – amelyek elvirágzás közben gyakran kivilágosodnak a legszebb kora nyári virágzóknak számítanak.

Bevált és kedvelt Weigela hibridek:

  • „Bristol Ruby”: rubinpiros virág,
  • „Eva Rathke”: élénkárminpiros,
  • „Newport Red”: mélyvörös,
  • „Showflake”: fehér,
  • „Styriaca”: kárminpiros.

A „Carneval” egy újabb, világos- és sötétrózsaszínű, valamint fehér virágokat hozó fajta. A „Kucifer” nagy, piros és nem kifakuló virágzattal rendelkezik.

A csupán 1,5 magasra növő „Red Prince” élénkvörösen virágzik, kora őszi utóvirágzással. A kárminvörös „Evita” csupán 70 cm-esre nő.

A Weigela floridának főként alacsony növésű (0,8-1,5 m) és színes levelű fajtái vannak, mint a „Purpurea” (barnáspiros levelek, sötétrózsaszínű virágok) és a „Nana Variegata” (sárgaszélű levelek, rózsaszínű virágok).

Rózsalonc igényei, gondozása

A rózsalonc igazán igénytelen növény. Napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, savanyú vagy semleges kémhatású talajt szereti.

Szereti a vízet, rendszeresen öntözzük. Tavasszal tartós hatású trágyát adjunk hozzá.

Rózsalonc ültetése

Jól tűri a városi klímát. Megfelelően gondozva sokáig elél és még idős korában is jól viseli az átültetést.

Ültetésre a legideálisabb évszak az ősz.

Metszése, visszavágása

Tavasszal szükség szerint ritkítsuk ki, metsszük meg, az elszáradt részeket vágjuk le. Fiatalítás miatt radikálisan is visszavághatjuk.

Rózsalonc szaporítása

Szaporítása legegyszerűbb zölddugványozással júniusban, erős vesszőjűeknél esetleg fásdugvánnyal is próbálkozhatunk ősszel.

Kártevői, betegségei

Rovaroknak és betegségeknek jól ellenáll. Ritkán levélbogarak vagy gombás levélfoltok jelennek meg rajta.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, díszértékét változó színű virága, őszi lombszíneződése adja. Szoliternek, csoportosan tartva, vagy akár sövénynek is megfelelő.

Vegyes sövényekben vagy cserjecsoportokban jól mutat a gyöngyvirágcserjével, a fanyarkával, az orgonával, a pipa- és boglárkacserjével.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük