Uborka az erkélyen: tippek és tanácsok

A paradicsom mellett az uborka is egyike a legnépszerűbb zöldségeknek, amit sokan szeretnének maguk termeszteni. Szerencsére az uborka az erkélyen is termeszthető, így bárki élvezheti a házi uborka frissességét és ropogós ízét, még akkor is, ha nem rendelkezik kerttel. Ebben a blogbejegyzésben megtudhatod, hogyan nevelhető ízletes uborka az erkélyen.

uborka előkészítve eltevéshez

Uborka származása és jellemzése

Az uborka – tudományos nevén: Cucumis sativus – a tökfélék családjának tagja, rokonságban áll a dinnyefélékkel éppúgy, mint a cukkinivel. ) Világszerte az egyik legegészségesebbként számon tartott zöldségféle.

A magyar uborka elnevezés a szláv ogurekből eredhet, az ország egyes részein ma is ugorkaként emlegetik.

Az erkélyre ideális uborkafajták kisebb méretűek, kúszó növekedésűek, és kevesebb helyet igényelnek, mint a kertben termesztett fajták. Népszerű balkonuborka fajták közé tartozik a ‘Mini Pearl’, a ‘Bush Pickle’, a ‘Patio Star’ és a ‘Slicing Cucumber’. Ezek a fajták nem csak helytakarékosak, de ellenállóak is a betegségekkel szemben, és bő termést hoznak.

Az uborka ültetése

Az uborkapalántákat tavasszal, a fagyok elmúltával ültethetjük ki az erkélyre. A palánták ültetéséhez válasszunk napos helyet, ahol a növények legalább 6-8 órát kapnak napfényt naponta. Az uborka szereti a melegedést, ezért kerüljük az északi fekvésű erkélyeket.

Az uborkapalántákat ültetés előtt egy nappal öntözzük meg bőven, majd óvatosan emeljük ki a cserépből. Ültessük őket a cserépbe vagy balkonládába, és töltsük fel a lyukat földdel. Az uborkapalántákat mélyebbre is ültethetjük, mint ahogy a cserépben voltak, ez segíti a gyökérzet megerősödését.

Az uborka gondozása az erkélyen

Az uborkának rendszeres öntözésre van szüksége, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl a növényt, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. A legjobb, ha reggel öntözzük az uborkát, amikor a talaj még hűvös.

Tápanyagban gazdag talajra is van szüksége. A növekedési szezon során kéthetente trágyázzuk komplex műtrágyával.

Tippek a sikeres balkonuborka termesztéshez

  • Válasszunk napos helyet az uborkapalánták számára.
  • Ültessünk balkonuborka fajtákat.
  • Rendszeresen öntözzük az uborkát.
  • Trágyázzuk az uborkát kéthetente.
  • Karózzuk vagy támasszuk meg az uborkaként kúszó növényeket.
  • Szüreteljük az uborkát, amikor teljesen érett.

Az uborka termesztése az erkélyen egy szórakoztató és kifizetődő hobbi, amely lehetővé teszi, hogy friss, ropogós uborkát termeljünk a saját otthonunkban. Kövesd a fenti tippeket, és hamarosan élvezheted a házi uborka ízét az erkélyeden termett termésből!

Az uborka szüretelése és felhasználása

Az uborka akkor érett, ha eléri a kívánt méretet, és a héja sötétzöld színű. A túlérett uborka sárgásra színeződik, és puha lesz. Az uborkát szedjük le a tőről, amikor teljesen érett.

Receptek uborka felhasználásához

A kovászos uborka a nyár egyik legnagyobb találmánya. A hűsítő savanyúság egyszerűen, pár nap alatt elkészíthető. Hidegen a legfinomabb, a forró nyári napokon nagyon jól lehűti a szervezetet. A kovászos uborka sok vitamint tartalmaz, a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással. Kenyérrel is készíthetjük, de egyre kedveltebb a kovászos uborka krumplival való érlelése. A burgonyával készülő savanyúság nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk már évek óta így készül. Már mutatom is a krumplival készülő elronthatatlan kovászos uborka receptjét.

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, fokhagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos magyaros uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl. Az íze pedig fennséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük