Görög uborkasaláta: tzatziki saláta

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, foghagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl.

tzatziki saláta

A görög ételek és úgy általában a mediterrán konyha ízvilága közel áll hozzám. Nagy kedvencem a muszaka cukkiniből vagy akár padlizsánból és persze a saláták. A hagyományos görögsaláta fetasajttal bármikor jöhet egy jó kis grillezett hússal.

Tzatziki saláta hozzávalói

  • 50 dkg uborka,
  • 1 pohár görög joghurt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 csipet fehér bors,
  • ízlés 2 evőkanál szerint lime vagy citromlé,
  • 3-5 gerezd apróra vágott fokhagyma,
  • 1 csipet kapor (el is maradhat).

Elkészítése

  • gyenge uborkát megmossuk,
  • szárazra töröljük,
  • hámozatlanul kis darabokra vágjuk vagy közepes reszelőn lereszeljük,
  • a fűszereket belekeverjük a görög joghurtba,
  • az öntetet ráöntjük az uborkára,
  • jól behűtjük.

A tzatziki saláta szerintem grillezett, frissen sült húsokhoz és alaposan lehűtve a legfinomabb, de mártogatósként is kínálhatjuk. Tálaláskor kaporszálakkal színesíthetjük.

Tipp: a tzatzikit paradicsomba töltve színes, vidám és finom salátát kapunk. Ehhez vágjuk le a paradicsomok tetejét, kanállal szedjük ki a belsejüket és töltsük meg a paradicsomokat a joghurtos uborkasalátával.

De akár tzatzikis tésztasalátát is készíthetünk.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás