Görög uborkasaláta: tzatziki saláta

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, foghagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl.

tzatziki saláta

A görög ételek és úgy általában a mediterrán konyha ízvilága közel áll hozzám. Nagy kedvencem a muszaka cukkiniből vagy akár padlizsánból és persze a saláták. A hagyományos görögsaláta fetasajttal bármikor jöhet egy jó kis grillezett hússal.

Tzatziki saláta hozzávalói

  • 50 dkg uborka,
  • 1 pohár görög joghurt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 csipet fehér bors,
  • ízlés 2 evőkanál szerint lime vagy citromlé,
  • 3-5 gerezd apróra vágott fokhagyma,
  • 1 csipet kapor (el is maradhat).

Elkészítése

  • gyenge uborkát megmossuk,
  • szárazra töröljük,
  • hámozatlanul kis darabokra vágjuk vagy közepes reszelőn lereszeljük,
  • a fűszereket belekeverjük a görög joghurtba,
  • az öntetet ráöntjük az uborkára,
  • jól behűtjük.

A tzatziki saláta szerintem grillezett, frissen sült húsokhoz és alaposan lehűtve a legfinomabb, de mártogatósként is kínálhatjuk. Tálaláskor kaporszálakkal színesíthetjük.

Tipp: a tzatzikit paradicsomba töltve színes, vidám és finom salátát kapunk. Ehhez vágjuk le a paradicsomok tetejét, kanállal szedjük ki a belsejüket és töltsük meg a paradicsomokat a joghurtos uborkasalátával.

De akár tzatzikis tésztasalátát is készíthetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük