Dán marcipános kalács – fincsi karácsonyi édesség

Unod már a megszokott, hagyományos karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi  újdonság lehet a karácsonyi édességek sorában és garantáltan hamar a család kedvence lesz.

dán marcipános kalács

Dán marcipános kalács receptje

Takács Ildikó hozta a kitűnő receptet, amit az alábbi szavakkal ajánl elkészítésre:  „A dán marcipános kalács receptje Dániából származik. Keresztapámék ott élnek, tőlük van. Próbáljátok ki, karácsonyra és szilveszterre is meg kell sütnöm, nagy családi kedvenc.”

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 35 dkg vaj (nem margarin!!!),
  • 7,5 dkg cukor,
  • 3 egész tojás,
  • 5 dkg élesztő,
  • fél dl langyos víz,
  • fél teáskanál őrölt kardamon.

Töltelékhez

  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg marcipán (jó előre ki kell venni a hűtőből!),
  • mazsola ízlés szerint.

Dán marcipános kalács elkészítése

  • a tészta hozzávalóit összegyúrom a felfuttatott élesztővel,
  • 1 órát meleg helyen kelesztem,
  • a megkelt tésztát három részre vágom,
  • egyenként téglalap alakúra nyújtom,
  • gáztepsiben szoktam sütni, a kalács hosszát a tepsi mérete határozza meg,
  • olyan szélesnek kell lennie, hogy majd két oldalról fel lehessen tekerni,
  • a marcipánt jó előre ki kell venni a hűtőből, hogy megpuhuljon,
  • én kis darabokra szoktam vágni, fakanállal keverem simára a vajjal, a cukorral, de nyugodtan lehet robotgéppel is, mint a margarinos krémeket,
  • addig keverem, míg egynemű nem lesz,
  • a töltelék harmadát egyenletesen szétkenem a kinyújtott tésztán, majd két oldalról a közepe felé feltekerem,
  • beemelem a tepsibe,
  • megkenem tojással,
  • megszórom szeletelt mandulával és kristálycukorral,
  • légkeverésen 200 fokon sütöm. 

Jó tanács: a tésztát mindenképpen háromba kell vágni, így lesznek szép formájú kalácsok belőle. A Lidlben vagy az Aldiban kapható marcipán masszát szoktam használni, egyformán jó. Egy adag kalácshoz pont a fele kell, hűtőben tárolható, szinte biztos, hogy hamarosan sütni kell a következő adagot.

A kardamont nem tudod semmivel sem pótolni. Gyógynövényboltban lehet kapni, őrölt, kb. 300 Ft és nagyon sokáig elég, mert kevés kell bele. Volt, hogy kihagytam belőle, de úgy nem lett „olyan”az íze.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További édességek adventre és karácsonyra

Sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.  

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. juhaszné szerint:

    meg fogom prpbáli mert nagyon ji

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük