Dán marcipános kalács – fincsi karácsonyi édesség
Unod már a megszokott karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi újdonság és garantáltan hamar a család kedvence lesz.
Takács Ildikó hozta a kitűnő receptet, amit az alábbi szavakkal ajánl elkészítésre: „A dán marcipános kalács receptje Dániából származik. Keresztapámék ott élnek, tőlük van. Próbáljátok ki, karácsonyra és szilveszterre is meg kell sütnöm, nagy családi kedvenc.”
Dán marcipános kalács hozzávalói
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 35 dkg vaj (nem margarin!!!),
- 7,5 dkg cukor,
- 3 egész tojás,
- 5 dkg élesztő,
- fél dl langyos víz,
- fél teáskanál őrölt kardamon.
Töltelékhez
- 20 dkg vaj,
- 20 dkg kristálycukor,
- 10 dkg marcipán (jó előre ki kell venni a hűtőből!),
- mazsola ízlés szerint.
Dán marcipános kalács elkészítése
- a tészta hozzávalóit összegyúrom a felfuttatott élesztővel,
- 1 órát meleg helyen kelesztem,
- a megkelt tésztát három részre vágom,
- egyenként téglalap alakúra nyújtom,
- gáztepsiben szoktam sütni, a kalács hosszát a tepsi mérete határozza meg,
- olyan szélesnek kell lennie, hogy majd két oldalról fel lehessen tekerni,
- a marcipánt jó előre ki kell venni a hűtőből, hogy megpuhuljon,
- én kis darabokra szoktam vágni, fakanállal keverem simára a vajjal, a cukorral, de nyugodtan lehet robotgéppel is, mint a margarinos krémeket,
- addig keverem, míg egynemű nem lesz,
- a töltelék harmadát egyenletesen szétkenem a kinyújtott tésztán, majd két oldalról a közepe felé feltekerem,
- beemelem a tepsibe,
- megkenem tojással,
- megszórom szeletelt mandulával és kristálycukorral,
- légkeverésen 200 fokon sütöm.
.
Jó tanács: a tésztát mindenképpen háromba kell vágni, így lesznek szép formájú kalácsok belőle. A Lidlben vagy az Aldiban kapható marcipán masszát szoktam használni, egyformán jó. Egy adag kalácshoz pont a fele kell, hűtőben tárolható, szinte biztos, hogy hamarosan sütni kell a következő adagot.
A kardamont nem tudod semmivel sem pótolni. Gyógynövényboltban lehet kapni, őrölt, kb. 300 Ft és nagyon sokáig elég, mert kevés kell bele. Volt, hogy kihagytam belőle, de úgy nem lett „olyan”az íze.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
meg fogom prpbáli mert nagyon ji
Nem fogod megbánni.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó