Dán marcipános kalács – fincsi karácsonyi édesség

Unod már a megszokott karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi  újdonság és garantáltan hamar  a család kedvence lesz.

dán marcipános kalács

Takács Ildikó hozta a kitűnő receptet, amit az alábbi szavakkal ajánl elkészítésre:  "A dán marcipános kalács receptje Dániából származik. Keresztapámék ott élnek, tőlük van. Próbáljátok ki, karácsonyra és szilveszterre is meg kell sütnöm, nagy családi kedvenc."

Dán marcipános kalács hozzávalói

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 35 dkg vaj (nem margarin!!!),
  • 7,5 dkg cukor,
  • 3 egész tojás,
  • 5 dkg élesztő,
  • fél dl langyos víz,
  • fél teáskanál őrölt kardamon.

Töltelékhez

  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 10 dkg marcipán (jó előre ki kell venni a hűtőből!),
  • mazsola ízlés szerint.

Dán marcipános kalács elkészítése

  • a tészta hozzávalóit összegyúrom a felfuttatott élesztővel,
  • 1 órát meleg helyen kelesztem,
  • a megkelt tésztát három részre vágom,
  • egyenként téglalap alakúra nyújtom,
  • gáztepsiben szoktam sütni, a kalács hosszát a tepsi mérete határozza meg,
  • olyan szélesnek kell lennie, hogy majd két oldalról fel lehessen tekerni,
  • a marcipánt jó előre ki kell venni a hűtőből, hogy megpuhuljon,
  • én kis darabokra szoktam vágni, fakanállal keverem simára a vajjal, a cukorral, de nyugodtan lehet robotgéppel is, mint a margarinos krémeket,
  • addig keverem, míg egynemű nem lesz,
  • a töltelék harmadát egyenletesen szétkenem a kinyújtott tésztán, majd két oldalról a közepe felé feltekerem,
  • beemelem a tepsibe,
  • megkenem tojással,
  • megszórom szeletelt mandulával és kristálycukorral,
  • légkeverésen 200 fokon sütöm.  .

Jó tanács: a tésztát mindenképpen háromba kell vágni, így lesznek szép formájú kalácsok belőle. A Lidlben vagy az Aldiban kapható marcipán masszát szoktam használni, egyformán jó. Egy adag kalácshoz pont a fele kell, hűtőben tárolható, szinte biztos, hogy hamarosan sütni kell a következő adagot.

 A kardamont nem tudod semmivel sem pótolni. Gyógynövényboltban lehet kapni, őrölt, kb. 300 Ft és nagyon sokáig elég, mert kevés kell bele. Volt, hogy kihagytam belőle, de úgy nem lett "olyan"az íze.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.

  • 78
  •  
  •  
  • 101
  •  
  •  
  • 78
  •  
  •  
  • 101
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz − kilenc =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás