Angol teakenyér – az adventi készülődéshez

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.  

Angol teakenyér

Angol teakenyér

“A tépkedős fahéjas és az angol teakenyér egyaránt jó választás lehet az adventi készülődés idején. Finomak, gyorsan elkészülnek, és legalább olyan gyorsan el is fogynak.” – ajánlotta a receptet Horváth Adri.

Hozzávalók

  • 20 dkg mazsola,
  • 20 dkg aszalt áfonya vagy meggy, vag bármi más lédús gyümölcs,
  • 5-6 dl fűszeres tea,
  • 45 dkg liszt,
  • 1 sütőpor,
  • 20 dkg cukor,
  • 1 narancs reszelt héja.

 Elkészítése

“Az angol teakenyér receptjét Mary Berrytől láttam. Aki esetleg nem tudná: Mary Berry, a szakácsművészet angol nagyasszonya. Élete legjobb receptjeiből megjelent szakácskönyve magyarul is elérhető sok remek étel és sütemény receptjével.

20 – 20 deka mazsolát és aszalt áfonyát (meggyet, ki mit szeret) éjszakára beáztatunk jó forró fűszeres teába. Másnap 45 deka lisztet, 1 sütőport, 20 deka cukrot, 1 narancs reszelt héját és az áztatott gyümölcsöket összekeverjük, formába öntjük, sütjük. Előmelegített sütőben kb. 160 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.

Kérdeztétek, hogy a kenyérhez nem kell-e folyadék vagy tojás. Nem, egyik sem kell, tényleg csak a száraz liszt és a teába áztatott gyümölcsök kellenek-e bele. Nem kell semmi folyadék, atea sem, amiben áztak a gyümölcsök. Csak a fenti hozzávalók kellenek, a gyümölcsök elég nedvesek az áztatástól ahhoz, hogy összeálljon a tészta. Először én is furcsállottam, de így jó a recept, ahogy van.

Kellemes sütögetést kívánok!

Vadady Mária tapasztalatai: “Ez a mennyiségű tészta 3 őzgerincformára tökéletesen elég. 170 fokon előmelegített sütőben 30-40 percig sütve. A 40 dkg aszalt gyümölcsön felül került még bele 1-1 maréknyi kandírozott narancshéj, magok durvára vágva és étcsoki durvára vágva. A kb. fél liternyi fűszeres tea maradéka is kellett a tésztába. Èn még raktam bele + fél zacskó sütőport is. Tökéletes lett.”

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Horváth Adrinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

7 hozzászólás

  1. Katalin Nagy szerint:

    Szia! A teát, amiben a gyümölcsök áztak,azt hozzá kell adni a tésztához? Köszi a választ 🙂

    • Nagy Jucó szerint:

      Nem, a teát nem kell hozzáadni. A gyümölcsök nedvessége elég ahhoz, hogy összeálljon a tészta.
      Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó

  2. Bécsné Kriszti szerint:

    Zsiradék sem kell bele?

  3. Judit Salamonné Gőbel szerint:

    Tojás se kell bele?

    • Nagy Jucó szerint:

      Nem, nem kell bele tojás, a teába áztatott gyümölcsök elég nedvességet adnak, hogy összeálljon.
      Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó

  4. Papné Margó szerint:

    Köszönöm a finom recepteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 4 =