Angol teakenyér receptje az adventi készülődéshez
Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.
![Angol teakenyér](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2020/03/angol-teakenyer-480x316.jpg)
Angol teakenyér receptje
„A tépkedős fahéjas és az angol teakenyér egyaránt jó választás lehet az adventi készülődés idején. Finomak, gyorsan elkészülnek, és legalább olyan gyorsan el is fogynak.” – ajánlotta a receptet Horváth Adri.
Hozzávalók
- 20 dkg mazsola,
- 20 dkg aszalt áfonya vagy meggy, vag bármi más lédús gyümölcs,
- 5-6 dl fűszeres tea,
- 45 dkg liszt,
- 1 sütőpor,
- 20 dkg cukor,
- 1 narancs reszelt héja.
Angol teakenyér elkészítése
„Az angol teakenyér receptjét Mary Berrytől láttam. Aki esetleg nem tudná: Mary Berry, a szakácsművészet angol nagyasszonya. Élete legjobb receptjeiből megjelent szakácskönyve magyarul is elérhető sok remek étel és sütemény receptjével.
20 – 20 deka mazsolát és aszalt áfonyát (meggyet, ki mit szeret) éjszakára beáztatunk jó forró fűszeres teába. Másnap 45 deka lisztet, 1 sütőport, 20 deka cukrot, 1 narancs reszelt héját és az áztatott gyümölcsöket összekeverjük, formába öntjük, sütjük. Előmelegített sütőben kb. 160 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.
Kérdeztétek, hogy a kenyérhez nem kell-e folyadék vagy tojás. Nem, egyik sem kell, tényleg csak a száraz liszt és a teába áztatott gyümölcsök kellenek-e bele. Nem kell semmi folyadék, a tea sem, amiben áztak a gyümölcsök. Csak a fenti hozzávalók kellenek, a gyümölcsök elég nedvesek az áztatástól ahhoz, hogy összeálljon a tészta. Először én is furcsállottam, de így jó a recept, ahogy van.
Kellemes sütögetést kívánok!
Az angolokról köztudott, hogy kedvenc italuk a tea. A mindennapokban többynire csak tejjel isszák a fekete teából készülő nedüt, de van ünnepi, fűszeres teájuk is. A karácsonyi angol tea különlegessége az, hogy a tej mellett cukor is kerül bele, jellegzetes ízét pedig a zamatos keleti fűszerek adják meg. Igazi testi-lelki kényeztető, amit érdemes kipróbálni. Az angolok leggyakrabban angol teakenyeret fogyasztanak hozzá, aminek a gyümölcseit épp fűszeres teába áztatják be sütés előtt.
Olvasói tapasztalatok az angol teakenyérről
Vadady Mária tapasztalatai: „Ez a mennyiségű tészta 3 őzgerincformára tökéletesen elég. 170 fokon előmelegített sütőben 30-40 percig sütve. A 40 dkg aszalt gyümölcsön felül került még bele 1-1 maréknyi kandírozott narancshéj, magok durvára vágva és étcsoki durvára vágva. A kb. fél liternyi fűszeres tea maradéka is kellett a tésztába. Èn még raktam bele + fél zacskó sütőport is. Tökéletes lett.”
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Horváth Adrinak!
Szia! A teát, amiben a gyümölcsök áztak,azt hozzá kell adni a tésztához? Köszi a választ 🙂
Nem, a teát nem kell hozzáadni. A gyümölcsök nedvessége elég ahhoz, hogy összeálljon a tészta.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó
Zsiradék sem kell bele?
Nem, zsiradék sem kell bele, csak az, ami a recepten le van írva.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!
Tojás se kell bele?
Nem, nem kell bele tojás, a teába áztatott gyümölcsök elég nedvességet adnak, hogy összeálljon.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá! Jucó
Köszönöm a finom recepteket.