Karácsonyi angol tea, a fűszeres finomság

Az angolokról köztudott, hogy kedvenc italuk a tea. A mindennapokban többynire csak tejjel isszák a fekete teából készülő nedüt, de van ünnepi, fűszeres teájuk is. A karácsonyi angol tea különlegessége az, hogy a tej mellett cukor is kerül bele, jellegzetes ízét pedig a zamatos keleti fűszerek adják meg. Igazi testi-lelki kényeztető, amit érdemes kipróbálni. Az angolok leggyakrabban angol teakenyeret fogyasztanak hozzá, aminek a gyümölcseit épp fűszeres teába áztatják be sütés előtt. 

karácsonyi angol tea

Karácsonyi angol tea

A tea a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből, vagy szárából készül. A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon.

A teát eredetileg gyógynövényként, orvosságként használták. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, amikor egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe. Egy  másik történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár itta az első csésze teát. Egyszer, utazása közben a forró ivóvizébe egy vad teanövényről levelek hullottak. A kíváncsiságból megízlelte a sárgás-barna folyadékot, és tetszett neki az íze és frissítő hatása.

Szintén teának hívjuk a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

Hozzávalók – 2 csészéhez

  • 2 dl fekete tea (1 kanál teafűből vagy egy teafilterrel),
  • 1 késhegynyi fahéj,
  • 1 késhegynyi gyömbérpor,
  • 1 késhegynyi szegfűbors,
  • 1 késhegynyi szerecsendió,
  • 2 teáskanál nádcukor,
  • 4 evőkanál tej.

Elkészítés

  • Felforruljuk a vizet.
  • Egy teáskannába belerakjuk a teafüvet vagy a filtert, beleöntjük a vizet.
  • Lefedjük és 3-5 percig állni hagyjuk.
  • A fűszereket összekeverjük egy kis edényben.
  • A teát kiöntjük két csészébe.
  • A fűszereket megosztjuk a két csésze között.
  • Egy-egy kanál cukrot is teszünk bele.
  • Végül kerül bele az két-két kanál tej.
  • Forrón tálaljuk egy kis édeskeksszel vagy angol teakenyérrel.
Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük