Pacsni, a gyerekkori kedvenc péksütemény

Manapság az idősebb korosztály nosztalgiával gondol a pacsnira, a fiatalabbak pedig még a nevét sem hallották. Most itt az alkalom újra átélni a gyermekkori ízt vagy felfedezni egy elfelejtett péksüteményt, ugyanis itt a pacsni receptje.

pacsni

Pacsni receptje

A pacsni egyesek szerint eredeti magyar péksütemény, míg mások olasz eredetűnek gondolják. Ez utóbbi vélekedés szerint az olasz pasztrána név rövidítéséből alakult ki a pacsni név. A hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt a kívül ropogós, belül puha vajas sütemény. Feledésbe azért került, mert gépi technológiával nem tudták megoldani a gyártását. Hagyományos kézi eljárással pedig nem gazdaságos az előállítása.

Wolf Márta olvasóm, a virágok és sütemények nagymestere gyakran készít retró péksüteményeket is. Elég csak a házi kenyerére, a zsúrkenyerére vagy az élesztő nélküli pogácsára gondolni. A receptekhez biztos forrása Limara péksége, ahol tényleg minden recept kitűnő. A pacsni receptjére is itt bukkant.

„Ma pacsni a délutáni süti… Régen árultak ilyet, gyerekkorom kedvence volt a vajas kifli mellett. Pont olyan ízű lesz ….”

Hozzávalók

  • 41 dkg liszt (BL 55),
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 mokkáskanál só,
  • 4 dkg cukor,
  • 1+6 dkg vaj,
  • 2,5-3 dl tej.

Pacsni elkészítése

  • a 6 dkg vajat beteszem a fagyasztóba,
  • az élesztőt felfuttatom egy kevés tejben,
  • a hozzávalókból a szokásos módon kelttésztát dagasztok, fontos, hogy jó lágy legyen,
  • kelesztőtálban duplájára kelesztem,
  • kb. egy centi vékonyra, téglalap alakúra nyújtom,
  • a fagyos vajat nagy lyukú sajtreszelőn több részletben a tésztára reszelem, közben hajtogatok,
  • reszelek belőle,
  • szétterítem a tészta tetején,
  • hajtogatom: képzeletben oszd három vízszintes sávra a tésztát, a felső egyharmadot hajtsd lefelé, be középre, majd az alsót az alsó részt alulról felfelé igazítsd rá. Ezután balról és jobbról is középre hajtogasd,
  • így pihentesd a tésztát újabb 20 percig,
  • a következő 2 hajtogatást ugyanúgy csináljunk,
  • kinyújtom, 
  • reszelek rá vajat, 
  • hajtogatom, 
  • újra pihentetem,
  • s harmadszor reszlek rá vajat,
  • hajtogatom,
  • pihentetem,
  • kb. 20 perc után kis labdacsokat szakítok belőle,
  • sütőpapírral bélelt tepsire teszem, hagyom kb. 15 percig pihennni,
  • ezután két kezemmel széthúzom, piskóta formára. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha a tésztát felemelem és a levegőben húzom szét,
  • ismét kelesztem kb. 20 percig,
  • majd 180 fokos, gőzös sütőben sütöm kb. 13 percig.

Nagyon köszönjük a receptet Limarának és Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük