Töltött tigriscipó kész cipóból

A töltött tigriscipó csak is fenséges lehet, hisz a hozzávalói egytől egyig finomak. A sok jó hozzávaló íze pedig csak erősíti egymást.

töltött tigriscipó

Mi az a cipó?

A cipó a hagyományos kenyérsütés egyik péksüteménye. Kerek kenyér alakú, de a kenyérnél kisebb, annak a tésztájából kiszakított, vagy tőle eltérő gabonafajtából, illetve lisztminőségből kenyér vagy kalács módjára készült sült tészta.

A házi kenyérkészítésnél mind a búza-, mind a rozskenyér érett tésztájából kialakítottak egy kisebb kenyeret, és kerekre formázták. A kenyerekkel együtt sütütték, de mivel gyorsabban megsült, ezt ették elsőként. A Közép-Dunántúlon a Bakonytól a Dráváig pompos, a Bodrog–Tisza–Szamos táján lepény, lepényke néven hívták, az ország többi részén volt cip a neve.

Kenyértésztából gyerekeknek, szegényeknek, koldusoknak különböző nagyságú cipót sütöttek. Lehetett akár ökölnyi vagy akár egy kg körüli is.

Töltött tigriscipó készítése

„Töltött tigriscipót először készítettem. Saját készítésű savanyú káposztával fogyasztottuk. A cipót a Tescoban vettük. Mindkét irányba kb. két cm szélességben, jó mélyen bevágtam. A belevalókat vagy vékony szeletekre, vagy apró kockára vágtam. A résekbe vaj darabkákat és a töltelék anyagok kerülnek. Én kolbászt, szalonnát és hagymát töltöttem bele. Tetejére reszelt sajtot szórtam. Meleg sütőben csak addig sütöttem, amíg a sajt kissé megpirul.
Jó étvágyat hozzá!”

Nagyon köszönjük a receptet Sajgó Gézáné Gizikének!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük