Így tartósítsd a megmaradt tojásfehérjét

A karácsonyi készülődés idején elég gyakran megmarad egy csomó tojásfehérje. Adódik a megoldás, hogy készítsünk habcsókot, habkarikát, pavlova tortát vagy gyümölcskenyeret. Olvasónk most egy újabb megoldást is mutat a megmaradt tojásfehérje hasznosítására. Nem kell feltétlenül azonnal felhasználni, lefagyaszthatjuk és így későbbre is eltehetjük. Azért természetesen mutatok pár receptet is a tojásfehérjék felhasználásához.

maradék tojásfehérje

Megmaradt tojásfehérje hasznosítása

Vas Sándorné szilikon muffin formákat használ a megmaradt tojásfehérjék egyenkénti lefagyasztására.

„Itt a sütés-főzés ideje és van hogy kimarad tojásfehérje. Hasznos dolog a lefagyasztása, amit biztos sokan csináltok. De hátha van akinek új. Lehet sokfélét csinálni csak fehérjéből. Csak amikor kimarad, éppen valami mást sütök, és sokáig meg nem akarom kint hagyni, akkor így tartósítom.

Régen, amikor csak üvegbe raktam, a felhasználásával volt a gond, amit ez a módszer megold.

Egy szilikon muffin formába egy fehérjét teszek. Így aztán a későbbiekben jól tudom osztani. A formában fagyasztom meg, aztán átrakom zacskóba.

Habveréshez is kitűnő. Legalább olyan jól felverődik vagy még jobban. Kiveszem, kienged és jöhet a habverés. Vagy akár a rántottába is teszek pluszba.”

Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Vas Sándornénak!

További ötletek az olvasóktól

Józsa Beatrix: „Én fagyasztani nem szoktam, csak egy kis üvegbe teszem. Ráírom hány darab. Amikor teszek hozzá, akkor hozzáírom + x db. De így sokkal jobb.”

Szatmári Ildikó: „Én nem fagyasztom csak üvegben tárolom, legalább 2 hónapig eláll a hűtőben! Gyümölcskenyérhez használom mert ahhoz csak a fehérje kell! …de ez is jó ötlet!😊”

Receptek tojásfehérje felhasználásához

A kívül roppanós, belül lágy habcsók-halom olyan, mint egy álom. A habbá vert tojásfehérjét pirított mogyoró és olvasztott tejcsoki bolondítja meg.

Gondolnád, hogy az epres Pavlova torta ausztrál sütemény? A neve alapján sokkal inkább orosznak tűnik, nem igaz? Azért van némi köze az oroszokhoz. Az Ausztráliában vendégszereplő híres orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére készítette egy szakács. A habos, könnyű és sok gyümölccsel készülő torta azóta is igen népszerű. A kívül ropogós, belül krémes pavlova eperrel is kitűnő.

A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük