Epres Pavlova torta receptje
Gondolnád, hogy az epres Pavlova torta ausztrál sütemény? A neve alapján sokkal inkább orosznak tűnik, nem igaz? Azért van némi köze az oroszokhoz. Az Ausztráliában vendégszereplő híres orosz balerina, Anna Pavlova tiszteletére készítette egy szakács. A habos, könnyű és sok gyümölccsel készülő torta azóta is igen népszerű. A kívül ropogós, belül krémes pavlova eperrel is kitűnő.
A pavlova tulajdonképen egy habcsóktorta. Az elkészítése nagyon egyszerű, a felvert tojásfehérjéket sütőben megszikkasztjuk, hogy kívül kérges, belül pedig krémes süteményt kapjunk.
Kovácsné Ékes Edit elronthatatlan süteménynek nevezte ezt a finomságot. Ezzel teljesen egyetértek, sőt az elkészítése is igen egyszerű és egyáltalán nem időigényes.
Az eper nagyon sokoldalúan használható gyümölcs. A legjobb epres receptek közé simán beleillik az epres pavlova torta.
Epres Pavlova torta hozzávalói
- 4 tojás fehérje,
- 15 dkg cukor,
- csipet só,
- 1 evőkanál fehérbor vagy almaecet,
- 1 evőkanál étkezési keményítő,
- tetszés szerinti mennyiségű eper,
- tejszínhab
Elkészítése
- a sütőt előmelegítjük,
- a szoba-hőmérsékletű fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- fokozatosan beleszórjuk a kristálycukrot,
- hozzáadjuk a bort vagy az almaecetet és a keményítőt,
- addig verjük, amíg a cukor elolvad,
- sütőpapírral borított sütőlemezen 110 fokon kb. egy óra hosszat sütjük, vagyis inkább csak szárítjuk,
- sütőben hagyjuk kihűlni,
- tetejére felvert tejszínt teszünk,
- gyümölccsel díszítjük.
Nagyon köszönjük a receptet Kovácsné Ékes Editnek!
Tipp: bármilyen más gyümölccsel készülhet, akár mirelitből is. A krém készülhet csokisan is, ehhez a tejszínbe olvasztott csokit keverünk. De nutella vagy citromkrém is helyettesíthati a tejszínt.