Egzotikus epres trifle – villantós desszert receptje

Az eperszezon közepén egy kitűnő villantós desszertet ajánlok a pünkösdi hosszú hétvégére. Már a neve is elég elegánsan hangzik: egzotikus epres trifle. Olvasónk már is elárulja, hogy készítette a család kedvencét. Itt az egzotikus epres trifle receptje.
 
egzotikus epres trifle
 
 
Illésné Nagy Mária hozta a mai szuper desszert ötletét is:
“Egy csoda finom desszertet hoztam Nektek….Eperszezon van, így akár a közelgő Pünkösd alkalmából nagyszerű, finom meglepetés kerülhet a család vagy a vendégek asztalára.
Nemcsak elfogyasztani, elkészíteni is nagyon szeretem ezeket a rendkívül finom, mutatós desszerteket. Érdemes pepecselni vele, mert nagyon finom végeredményt kapunk.
Csak dicséretre számíthat aki elkészíti… ezt bátran ígérhetem. 🍓🍌
 

Egzotikus epres trifle hozzávalói (8-10 személyre)

  • 1 csomag Savoyardi babapiskóta (40 dkg=4×10 dkg-os csomagolásban) pl. Lidl-ben kapható,
  • 1 zöld citrom reszelt héja,
  • 1 narancs kifacsart leve,
  • 6 evőkanál Cinzano vermut vagy félszáraz sherry,
  • 1 kg eper,
  • 3 érett mangó,
  • 4 banán.

Sodóhoz:

  • 4 tojás sárgája,
  • 4 mokkáskanál étkezési keményítő,
  • 4 evőkanál nádcukor (kristálycukor),
  • 1 vaníliás cukor,
  • 6 dl tej

Tetejére:

  • 3 dl tejszín,
  • 1 habfixáló,
  • 2 evőkanál méz.
  • 2 dl görög joghurt,
  • 1 lime reszelt héja.


Krokanthoz:

  • 1 maréknyi dióbél,
  • 4 evőkanál nádcukor (kristálycukor).

Elkészítése

Legelőször a sodót készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
Egy tálba mérjük a cukrokat, a keményítőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kimért tejjel simára keverjük. Egy főzőedénybe öntjük, belereszeljük a lime héját és állandó keverés mellett besűrítjük. Akkor kész, ha vékony rétegben bevonja a habverőt (vagy rátapad a fakanálra). Levesszük a tűzről, félretesszük.
A krokantot elkészítjük
Egy edényben – folyamatosan kevergetve,- kicsit megpirítjuk a diót, rászórjuk a cukrot, addig keverjük amíg elolvad és a diót bevonja, ekkor gyorsan (mert hamar megköt) egy tepsibe öntjük amit előzőleg pici olajjal kikentünk. Szétterítjük, hagyjuk kihűlni, majd egy éles késsel gorombára daraboljuk. Félretesszük… (tegyünk félre belőle 1 evőkanálnyit a végső díszítéshez)
A banánt nagyobb kockákra vágjuk. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk, daraboljuk. (tegyünk félre belőle egy jó maréknyit a végső díszítéshez)
A mangót meghámozzuk, botmixerrel pürésítjük.
A narancsot kifacsarjuk és összevegyítjük a vermuttal.
Kezdődhet a rétegelés…. (3 emelet lesz, utolsó adag babapiskóta a tetejére kerül).
Egy nagyobb, mély üvegtál aljára egymás mellé fektetünk egy adag babapiskótát, egyenként meglocsoljuk a narancsos folyadékkal (kissé áztassuk el). A mangópüré 1/3 részét elkenjük a piskótákon, megszórjuk darabolt banánnal, eperrel és a diós krokanttal. Meglocsoljuk a sodóval…..és kezdjük előről: babapiskóta, meglocsol, pürével leken, banán + eper + krokant, sodó…..addig ismételjük, amíg végül a tetejére kerül az utolsó adag babapiskóta.
A végén a maradék narancsos lével megöntözzük a piskótákat.
Tegyük be a hűtöszekrénybe, hogy lehűljön és jól összeérjen az egész.
Tálalás előtt….verjük fel keményre a tejszínt a habfixálóval, mérjük hozzá a mézet, a joghurtot, reszeljük hozzá a lime héját és forgassuk össze.
Halmozzuk a desszert tetejére, rusztikusan kenjük el, szórjuk rá a félretett epret és a krokantot.
Na…most már, végre kínálhatjuk, egy nagy tálalókanál segítségével jól adagolható pl. talpas fagylaltos pohárba.
Nagyon….nagyon…..nagyon finom!!! 😋
 
Jó készülődést és jó étvágyat kívánok hozzá!
Tudom, hosszú a leírás, nem rövid az elkészítés ideje, de…..higyjétek el, megéri!
“Villantós” desszert a javából! 🤩
Az alapötletet innen vettem: Receptvarázs, Gyümölcskoktél c. könyv. Saját ízlésemre alakítottam át.
 
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

További epres receptek is találsz a Balkonda.hu oldalon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük