Így virágzik dúsan a muskátli az erkélyen

A dúsan virágzó muskátli titkát sokan próbálták már megfejetni. Rögtön hozzátesezm, hogy sikerrel. A muskátli nagyon egyszerűen tartható növény, a muskátli virágözön megteremtése sem bonyolult feladat. Olvasónk elmesélte, milyen módszerekkel lesz csodaszép muskátliktól roskadozó az erkélye évről évre.

dúsan virágzó muskátli erkélyes

Dúsan virágzó muskátli titkai

Viczai Károlyné csodálatos erkélyét már évek óta csodálhatjuk a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban. Most elmesélte, mitől olyan szépek a virágai egészen a téli fagyokig.

Ígértem hogy megosztom veletek én mit, hogyan teszek a muskátlijaim dúsan virágozzanak, levélzetük élénken zöldek legyenek és dúsak. Általában a kívánt nagyságra növekedjenek.

Ami adott egy 6 m2 -s balkon és két kisszoba ablak. Mindegyik nyugati fekvésű – du. 2-től napnyugtáig kapnak napfényt. Az egyik ablakban 80 cm-s ládában 3 tő – a másikban kettő 60 cm-s ládában 2-2 tő muskátli van.

A balkonon két sorban vannak, alul 4 db 60 cm-s láda van, mindegyikben 2 tő muskátlival és felette 5 db 50 cm-s láda van, szintén mindegyikben 2 tő. Minden évben új földbe ültetem / Florimo muskátliföld/ és keverek hozzá perlitet is 20% arányban. Így lazább lesz a föld könnyebben ereszti át a vizet.

Nekem a locsolásnál ritkán folyik a tálcába is a víz. Tavasszal három naponta, most két naponta locsolom – ez időjárásfüggő is.

A föld tetejére teszek agyaggranulátumot – jó a szél ellen tavasszal és a nagy eső nem veri ki a földet az ablakra ill. a balkonra. De jó arra is, hogy így ritkábban kell locsolni.

A lényeg a tápozás – előzőleg írtam a Duo star 2000 plus muskátli tápot használom. Fontos tudni róla, hat a virágzásra a levelekre és a gyökérzetre is. Sőt hígítva permetezni is lehet a növényeket.

Kérdezitek mitől ilyen szépek. Szerintem köszönhetem annak is, hogy minden locsolásnál teszek a vízbe a tápból. Állott hőmérsékletű vízbe – 5 l-hez 1 kupakkal. Ezt nem én találtam ki itt a csoportban olvastam egyik társunknál, azóta így teszek és minden évben ilyen gyönyörűek.

Még ami fontos a rendszeres öntözés – ha két naponta, akkor az mindig két naponta legyen. Nálam ritkán jut rájuk esővíz, csak ha éppen odaver az eső, de a balkonra akkor is kevés, csak a levelekre és kicsit az alsó sorban a virágokra.

Ezen kívül mást nem teszek csak az elnyílt virágokat leszedem, ha túl lenőnek, akkor nem reszkírozok az alsó száraz virágok miatt, mivel a hetedikről nem szeretném előbb befejezni kis életemet, azt meghagyom a sorsnak.

Talán mindenre kitértem, de mégsem. Ami nélkül a virágok sem lesznek szépek az a Szeretet! Én így gondozom és szeretem a virágaimat. Másoknak biztos más táp és gondozás válik be – én gratulálok Nekik is, hiszen olyan sok társunknak vannak itt a csoportban gyönyörű virágaik. Bízom benne van akiknek tudtam segíteni – sok sikert kívánok mindenkinek! Előző posztomat sokan kedveltétek, köszönetképp osztom meg a mostani és elmúlt évek muskátlis balkonomat és bizonyítja azt is, hogy jó ez a táp “szerintem”.

lila muskátlik

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Viczai Károlynénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × kettő =