Így virágzik dúsan a muskátli az erkélyen

A dúsan virágzó muskátli titkát sokan próbálták már megfejteni. Rögtön hozzátesezm, hogy sikerrel. A muskátli nagyon egyszerűen tartható növény, a muskátli virágözön megteremtése sem bonyolult feladat. Olvasónk elmesélte, milyen módszerekkel lesz csodaszép muskátliktól roskadozó az erkélye évről évre.

dúsan virágzó muskátli erkélyes

Dúsan virágzó muskátli titkai – virágüzön az erkélyen

Viczai Károlyné csodálatos erkélyét már évek óta csodálhatjuk a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban. Most elmesélte, mitől olyan szépek a virágai egészen a téli fagyokig.

„Ígértem hogy megosztom veletek én mit, hogyan teszek a muskátlijaim dúsan virágozzanak, levélzetük élénken zöldek legyenek és dúsak. Általában a kívánt nagyságra növekedjenek.

Ami adott egy 6 m2 -s balkon és két kisszoba ablak. Mindegyik nyugati fekvésű – du. 2-től napnyugtáig kapnak napfényt. Az egyik ablakban 80 cm-s ládában 3 tő – a másikban kettő 60 cm-s ládában 2-2 tő muskátli van.

A balkonon két sorban vannak a muskátlik, alul 4 db 60 cm-s láda van, mindegyikben 2 tő muskátlival és felette 5 db 50 cm-s láda van, szintén mindegyikben 2 tő. Minden évben új földbe ültetem / Florimo muskátliföld/ és keverek hozzá perlitet is 20% arányban. Így lazább lesz a föld könnyebben ereszti át a vizet.

Nekem a locsolásnál ritkán folyik a tálcába is a víz. Tavasszal három naponta, most két naponta locsolom – ez időjárásfüggő is.

A föld tetejére teszek agyaggranulátumot – jó a szél ellen tavasszal és a nagy eső nem veri ki a földet az ablakra ill. a balkonra. De jó arra is, hogy így ritkábban kell locsolni.

A lényeg a tápozás – előzőleg írtam a Duo star 2000 plus muskátli tápot használom. Fontos tudni róla, hat a virágzásra a levelekre és a gyökérzetre is. Sőt hígítva permetezni is lehet a növényeket.

Kérdezitek mitől ilyen szépek. Szerintem köszönhetem annak is, hogy minden locsolásnál teszek a vízbe a tápból. Állott hőmérsékletű vízbe – 5 l-hez 1 kupakkal. Ezt nem én találtam ki itt a csoportban olvastam egyik társunknál, azóta így teszek és minden évben ilyen gyönyörűek.

Még ami fontos a rendszeres öntözés – ha két naponta, akkor az mindig két naponta legyen. Nálam ritkán jut rájuk esővíz, csak ha éppen odaver az eső, de a balkonra akkor is kevés, csak a levelekre és kicsit az alsó sorban a virágokra.

Ezen kívül mást nem teszek csak az elnyílt virágokat leszedem, ha túl lenőnek, akkor nem reszkírozok az alsó száraz virágok miatt, mivel a hetedikről nem szeretném előbb befejezni kis életemet, azt meghagyom a sorsnak.

Talán mindenre kitértem, de mégsem. Ami nélkül a virágok sem lesznek szépek az a Szeretet! Én így gondozom és szeretem a virágaimat. Másoknak biztos más táp és gondozás válik be – én gratulálok Nekik is, hiszen olyan sok társunknak vannak itt a csoportban gyönyörű virágaik. Bízom benne van akiknek tudtam segíteni – sok sikert kívánok mindenkinek! Előző posztomat sokan kedveltétek, köszönetképp osztom meg a mostani és elmúlt évek muskátlis balkonomat és bizonyítja azt is, hogy jó ez a táp „szerintem”.”

lila muskátlik

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Viczai Károlynénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük